A3 Haber

Sur ilçesinin “kayyum” kaymakamı, tarihi Kıtılbıl mahallesinin adını “Fetih” yaptı

Sur ilçesinin “kayyum” kaymakamı, tarihi Kıtılbıl mahallesinin adını “Fetih” yaptı

Sur ilçesinin “kayyum” kaymakamı, tarihi Kıtılbıl mahallesinin adını “Fetih” yaptı
Haziran 13
11:18 2022

Diyarbakır’ın Sur ilçesine “kayyum” olarak atanan kaymakam Abdullah Çiftçi, Kıtılbıl mahallesinin adını “telaffuzu zor” bahanesiyle değiştirip “Fetih” yaptı.

Artı Gerçek’te Remzi Budancir imzasıyla yayımlanan habere göre, seçilmiş HDP ve DBP’li belediye başkanlarının yerine AKP iktidarı tarafından “kayyum” olarak atanan kaymakamlar, anadil kurslarının kapatılması, sokak adlarının değiştirilmesi ve kültürel faaliyetlerin önlenmesi konusunda faalyetlerini sürdürüyor. Benzer bir uygulama “kayyum” tarafından yönetilen Diyarbakır’ın Sur ilçe belediyesinde yaşandı.

Kürt, Ermeni ve Süryani başta olmak üzere çok farklı kimliklerin yan yana yaşadığı Diyarbakır’da halkların kimliklerine uygun çok farklı inanç merkezleri, yerleşim yerleri ve mekânlar bulunuyor. Bu mozaiklerden biri olan tarihi Sur ilçesinde Ermeni, Süryani ve Keldani kiliselerinin bulunması yanı sıra, birçok mahalle ve sokak adı da bu çeşitliliği yansıtıyor. Bu mahallerden biri eskiden köy olan ve şu anda mahalle statüsünde olan Kıtılbıl mahallesi. Yüzyıllardır bu adı koruyan mahalle, tarihi Kıtılbıl mahallesinin adı, kayyum kaymakam tarafından “Fetih” olarak değiştirildi.

Söz konusu ad değişikliği kararı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine genel sekreter olarak atanan Sur Kaymakamı ve kayyumı Abdullah Çiftçi’ye ait. 13 Mayıs 2022 tarihli kararda, mahallenin ad değişikliği talebinin bizzat Sur “kayyumu” Abdullah Çiftçi’den geldiği görülüyor. Belediye meclisi feshedildiği için kararlar, kayyum ve atanmış iki memurla alınıyor. 13 Mayıs tarihli kararda mahalle ad değişikliği önergesinin meclis başkanı olarak toplantıyı yöneten Çiftçi’nin sözlü olarak verildiği görülüyor.

Bahanesi: Telaffuzu zor, İslam orduları burda konakladı

Kayyum ve iki memurla yapılan meclis toplantısında, mahalle ad değişikliğine gösterilen gerekçe hayli ilginç. Kararda, Kıtılbıl adının zor telaffuz edilmesi ve İslam ordularının Diyarbakır fethinde karargahlarını bu köyde kurduğu iddia ediliyor. Kararın detayı şöyle: “Meclis Başkanı Abdullah Çiftçi’nin Diyarbakır ilinin 639 yalında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunun 18. Maddesi (n) bendinde Mahalle İsimlerinin değiştirme yetkisi Belediye Meclisinin görevleri arasında sayıldığından, Kıtılbıl Mahallesinin isminin Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu oylanarak, Toplantıya katılan üç üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER