A3 Haber

Okul yönetiminden Hekimlik Andı’na “cinsel yönelim” sansürü: Öğrenciler susmadı…

Okul yönetiminden Hekimlik Andı’na “cinsel yönelim” sansürü: Öğrenciler susmadı…

Okul yönetiminden Hekimlik Andı’na “cinsel yönelim” sansürü: Öğrenciler susmadı…
Haziran 22
11:19 2022

Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde okul yönetimi, Hekimlik Andı’nı değiştirerek “hastanın cinsel yönelimi” kısmını sansürledi. Öğrenciler sansürü delerek “Cinsel yönelim” diye haykırdı.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde, Hekimlik Andı okul yönetimi tarafından değiştirildi. Değiştirilen metinde, yeminin aslında yer alan “hastanın cinsel yönelimi” ibaresi de sansürlendi. Öğrenciler yemin töreni sırasında sansürü delerek “Cinsel yönelim” diye haykırdı.

TTB’nin internet sitesinde de yer alan Hekimlik Andı’nın aslında “Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime” şeklinde yer alan kısım, okul yönetimi tarafından şöyle söyletilmek istendi:

“Hastalarıma yaş, cinsiyet, ırk, milliyet, din ve inanç, siyasal görüş, toplumsal sınıf gibi ayrımlar yapmaksızın hizmet edeceğime…”

Öğrenciler ise “cinsiyet”in ardından “cinsel yönelim” diye haykırarak sansürü deldi.

Sakarya’da da yaşanmıştı 

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2021’deki mezuniyet töreni öncesi, Hipokrat Yemini’nden “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölüm çıkarılmıştı.

Öğrencilerin tepkisi üzerine, “mezuniyet töreni” programından çıkarılan yemin bir gün öncesinden öğrencilere okutuldu. Üniversitenin dayattığı metne tepki gösteren bazı öğrencilerin “Hipokrat Yemini”ni okuduğu öğrenildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER