A3 Haber

İstanbul’da polis LGBT Onur Yürüyüşü’ne saldırdı: Çok sayıda gözaltı

İstanbul’da polis LGBT Onur Yürüyüşü’ne saldırdı: Çok sayıda gözaltı

İstanbul’da polis LGBT Onur Yürüyüşü’ne saldırdı: Çok sayıda gözaltı
Haziran 26
16:33 2022

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen İstanbul LGBT Onur Yürüyüşü öncesi polis Cihangir ve Büyükparmakkapı Sokak’ta kafelerde oturanlar kişilere ve gazetecilere müdahale etti. Kaos GL’nin paylaştığı bilgilere göre en az 150 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında AFP muhabiri Bülent Kılıç da var.

İstanbul’da Onur Yürüyüşü’nün başlayacağı 17.00’den önce polis Cihangir’de kafelerde bulunan yurttaşları dışarı çıkardı. Polisin 13.30 itibariyle bölgedeki mekanları boşalttığı belirtildi.

Yurttaşlara, avukatlara ve gazetecilere müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın da gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi.

Türkiye’nin farklı kentlerinde LGBT Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasak kararları alınırken, İstanbul’daki yürüyüş ve eylemlere de İstanbul Valiliği ve kaymakamlıklar tarafından yapılan açıklama ile izin verilmeyeceği duyuruldu. Aktivistler, engelleme girişimlerine rağmen Beyoğlu’nda yapılacağı açıklanan Onur Yürüyüşü’ne çağrıda bulundu.

Bugün saat 17.00’de Sıraselviler’de yapılacak yürüyüş öncesinde valilik talimatıyla bazı metro seferleri iptal edilirken, Beyoğlu’ndaki pek çok sokak ve cadde de trafiğe kapatıldı.

Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir’de onlarca polis, sokakta oturan yurttaşları abluka altına alarak gözaltı işlemlerine başladı. En az 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında, AFP muhabiri Bülent Kılıç da var.

“Cesaret ve dayanışmayla buradayız”

Cihangir’deki Pürtelaş Sokak’ta LGBT aktivistleri sloganlar eşliğinde açıklama yaptı. Açıklamada Gezi Parkı davasında ağır cezalara çarptırılanlar ve Galatasaray meydanında kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri de selamlandı.

LGBT’lerin her türlü hedef göstermeye karşın Taksim’de oldukları belirtilen açıklamada “Alışın ya da barışın bizim gitmeye hiç niyetimiz yok” denildi. İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin geri çekilmesine de tepki gösterilen açıklamada “Her birimiz her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl Haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBT’ler olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız” denildi.

150’den fazla gözaltı

KaosGL 150 LGBT aktivistinin  gözaltına alındığını duyurdu.

TİP milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil de basın açıklamalarına katıldı.

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi polis müdahalesinin üzerine bir basın açıklaması yayınlayarak şunları kaydetti: “Barışçıl ve şiddet içermeyen hiçbir toplantı ve gösteri yürüyüşü ile etkinliğin yasaklanamayacağını ve barışçıl gösteriye katılanlara yönelik orantısız müdahalenin ve gözaltıların sonlandırılması gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Polis, Cihangir’in ara sokaklarında Hollandalı turist LGBT’leri de ablukaya aldı.

İzmir’de ise Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne giriş çıkışlar kapatıldı. Ara sokaklarda toplananlara polis saldırdı. Gözaltına alınanlarının sayısının en az sekiz olduğu aktarıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER