A3 Haber

Devlet hastanelerinde randevu çilesi bitmiyor: “Dijital kuyruklar hastaneleri geçti”

Devlet hastanelerinde randevu çilesi bitmiyor: “Dijital kuyruklar hastaneleri geçti”

Devlet hastanelerinde randevu çilesi bitmiyor: “Dijital kuyruklar hastaneleri geçti”
Haziran 30
19:53 2022

Devlet hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle, vatandaşın da sağlık çalışanlarının da canından bezdiğini söyleyen CHP’li Bulut, hastane kuyruklarının artık dijital olarak oluştuğuna dikkat çekti. Bulut, “Vatandaş sırada beklerken en azından randevu alabiliyordu, şimdi telefonda karşısında muhatap bulamıyor” dedi.

Kamu hastanelerinde hastaların MHRS ve Alo 182 üzerinden randevu alamadığını söyleyen CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, anayasal bir hak olan sağlık hizmetine ulaşmanın vatandaş için artık lüks haline geldiğini belirtti.

Bulut, personel eksikliğinden dolayı kamu hastanelerinin, doktorların, sağlık emekçilerinin üzerindeki iş yükünün her geçen gün artmasının sağlık sisteminde aksamalara neden olduğunu kaydetti. “Türkiye’nin dört bir yanındaki devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, vatandaş canından bezdi” diyen Bulut’un değerlendirmeleri şöyle oldu:

“Vatandaş, muhatap bulamıyor”

  • Öyle bir tablo çizmişlerdi ki Sağlıkta Dönüşüm Programı’na göre; isteyen istediği hastanede muayene olabilecek, randevu kuyruklarında saatlerce beklemeyecekti. Şimdi hastanelerde görünen kuyruklar, hastanelerden daha yoğun bir şekilde de görünmeyen dijital kuyruklar oluştu. Vatandaş sırada beklerken en azından randevu alabiliyordu, şimdi telefonda karşısında muhatap bulamıyor.

Aylar sonrasın verilen randevular

  • Bazı bölümlerde en erken randevu 15 gün sonraya, muayene olabilen hastalara ise cerrahi operasyonların gerekli olduğu durumlarda aylar sonrasına tarih veriliyor. Hastanın tanı ve tedavisi gecikiyor, tanı konamadığından tedavi olamıyor. Vatandaşlar, randevu alamayınca çok yüksek farklar ödeyerek özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

“10 bin hekim istifa etmiş ya da emekliye ayrıldı”

Bulut, sağlık çalışanlarının koşulları ve istifa eden hekimlerle ilgili olarak da “1 Temmuz’da istifa yasağının kalkmasıyla Türk Tabipleri Birliği’nin raporuna göre iş yoğunluğu, mobbing ve çalışma koşullarının ağırlığından 10 bin hekim istifa etmiş ya da emekliye ayrıldı. Sağlığın ulaşılabilir olması için yeterli personel ataması yapılmalı, sağlık emekçilerine hakkı verilmeli, hekimlere ve sağlık emekçilerine tek kalemde, emekliliğe yansıyan maaş zammı yapılmalıdır” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER