A3 Haber

Erdoğan, İran’da Putin ve Reisi ile görüşecek: Masada neler olacak?

Erdoğan, İran’da Putin ve Reisi ile görüşecek: Masada neler olacak?

Erdoğan, İran’da Putin ve Reisi ile görüşecek: Masada neler olacak?
Temmuz 17
19:47 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Salı günü İran’ın başkenti Tahran’a giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile üçlü zirvede buluşacak. Üç liderin gündeminde Suriye olacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi salı günü Tahran’da buluşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısı için 19 Temmuz Salı günü İran’a gidiyor. Aynı tarihte Rusya Devlet Başkanı Putin de İran’da olacak. Tahran’da Suriye gündemli üçlü bir zirve yapılması planlanıyor. Suriye gündemli üçlü zirvede, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıkların ele alınması bekleniyor. Aynı gün Tahran’da, Astana formatında, Türkiye-İran-Rusya liderlerinin katılımıyla üçlü zirve de gerçekleştirilecek.

Zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye olacak. Suriye’deki son durum, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak.

Ziyaret öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, üst düzey ziyaret hazırlıkları ele alındı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 27 Haziran’da Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Erdoğan, Türkiye’ye davet etmişti

Erdoğan’ın Ukrayna konusunda arabuluculuk yapmak ve bu vesileyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Türkiye ev sahipliğinde ağırlamak istediği biliniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ocak ayının sonunda Putin’i Türkiye’ye davet etmiş ancak Kremlin tarafından ziyaret tarihinin Rus liderin Çin ziyareti sonrasında kesinleşeceği ifade edilmişti. Putin’in Çin ziyareti Şubat ayında gerçekleşmesine rağmen Kremlin’den Rus liderin ziyaret tarihine dair net bir cevap ya da tarih gelmemişti.

İki lider bu süre içinde yüz yüze görüşmeseler de “telefon diplomasisi” ile görüşmelere devam etmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER