A3 Haber

Sinpaş’ın Kızılbük’teki çevre katliamı son sürat devam ediyor: Talanı inşaat yasağı bile durduramadı!

Sinpaş’ın Kızılbük’teki çevre katliamı son sürat devam ediyor: Talanı inşaat yasağı bile durduramadı!

Sinpaş’ın Kızılbük’teki çevre katliamı son sürat devam ediyor: Talanı inşaat yasağı bile durduramadı!
Temmuz 17
20:13 2022

“Beşli çete”den Cengiz İnşaat’ın Bodrum Cennet Koyu’nda yapmayı planladığı gayrimenkul projesine karşı halk ayaklanırken, benzer serüvenden geçen ve Sinpaş GYO tarafından Marmaris Kızılbük Koyu’nda süren doğa katliamı bir kez daha gözler önüne serildi. “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davada gerekçeli kararın bu hafta açıklanması bekleniyor…

Türkiye’nin gözbebeği koyları ve plajları kurulan paravan şirketle yandaşlara altın tepsi içinde sunuluyor. Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devre mülk projesine ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davada gerekçeli kararın bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Talanı inşaat yasağı da durduramadı

Sinpaş GYO’nun talanını inşaat yasağı genelgesi de durduramadı. 15 Mayıs’ta başlaması gereken inşaat yasağının önce valilik kararıyla 17 Haziran’a kadar uzatıldığı duyurulmuş ancak gelen tepkiler üzerine yasak 31 Mayıs’a geri çekilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı turistik bölgelerde her yıl uygulanan inşaat yasaklarına rağmen 17 Temmuz itibarıyla çekilen görüntülerde Sinpaş GYO’nun söz konusu yasağı çiğnediği görüldü.

Yangın kâbusundan beş gün sonra rapor verilmişti

Marmaris’te 27 Temmuz’da başlayıp 8 Ağustos’ta kontrol altına alınan orman yangınından beş gün sonra 13 Ağustos’ta Muğla Valiliği tarafından Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” raporu verildiğini ortaya çıkmıştı. Marmaris Kent Konseyi üyeleri, “ÇED gerekli değil raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için 11 Eylül’de Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Dinamitlerle yok ediliyor…

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 13 Ağustos 2021’de verdiği “ÇED gerekli değil” kararının hukuka aykırı olduğunu belirleyen bilirkişi tarafından hazırlanan rapora göre, Marmaris Milli Parkı sınırları içerisindeki iki parsel üzerinde inşa edilen 2 bin 5 odalı otel ve bin 407 devre mülkü kapsayan proje için verilen izinlerin de iptali gündeme geldi. Raporda, yasaların ihlal edildiği, çevreyi ve ekosistemi koruyacak önlemler alınmadığı, dava konusu alanda yapılaşma yasağının uygulanmadığı, altyapı önlemlerinin yerine getirilmediği vurgulandı. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı verirse, proje için verilen izinlerin tümü iptal edilecek ve ÇED süreci yeniden başlayacak.

Gerekçeli karar bu hafta açıklanacak

“ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan dava 5 Temmuz’da görülmüştü. Mahkeme heyeti, gerekçeli kararın, adli tatile girilmeden 15 gün içinde açıklanacağını söylemişti. Mahkeme heyetinin beyanına göre 21 Temmuz’da başlayacak olan adli tatil öncesi gerekçeli kararın bu hafta açıklaması gerekiyor.

“Yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz”

Marmaris Kent Konseyi, bilirkişi raporuyla ilgili açıklamasında, bu rapor ışığında, Muğla 3. İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararı vermesini beklediklerini dile getirdi.

Kent Konseyi, açıklamada “Bilirkişi raporunca da tespit edilen ekolojik yıkımı bir an önce durdurup geri döndürülemez zararın daha fazla büyümesini önlemiş olacağız” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Marmaris İçmeler Kızılkum bölgesinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu.

Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti. Muğla Valiliği ise devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için büyük orman yangınlarını hemen ardından 13 Ağustos 2021’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER