A3 Haber

Merkez’den 17 puanlık artış: Enflasyon tahmini yüzde 60.4’e yükseldi!

Merkez’den 17 puanlık artış: Enflasyon tahmini yüzde 60.4’e yükseldi!

Merkez’den 17 puanlık artış: Enflasyon tahmini yüzde 60.4’e yükseldi!
Temmuz 28
11:02 2022

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bu yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklıyor. Nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda banka yüzde 23.2’lik yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8’e yükseltmişti. Bu toplantıda ise enflasyon tahmini yüzde 42.8’den yüzde 60.4’e yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022’nin üçüncü enflasyon raporunu gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında açıklıyor.

TCMB’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildiğini bildirmişti.

Nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda banka yüzde 23.2’lik yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8’e yükseltmişti. Bu toplantıda ise enflasyon tahmini 17 puan artarak yüzde 42.8’den yüzde 60.4’e yükseltildi.

Kavcıoğlu’nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

  • “Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ve etkileri, halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamaları, küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.
  • Rusya-Ukrayna çatışmasının Euro bölgesi başta olmak üzere, enerji emtia tedariki ile fiyat ve ticaret kanalları üzerinde olumsuz etkisinin artarak sürüyor olması, küresel iktisadi görünümü için risk teşkil etmektedir.
  • Ayrıca enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği beklentisi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılık gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir.
  • Enerji ve emtia fiyatları arz koşulları ve tedarik sürelerinde göreli bir iyileşme söz konusudur.
  • Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyonda güçlü seviye devam etmektedir.

“Küresel enflasyondaki endişeler sürüyor”

  • Bu gelişmeler küresel enflasyondaki yüksek seviyelerin kalıcılığı konusundaki endişeleri de güçlendirmektedir.
  • Yaşanan büyük arz şoklarına rağmen yurt içi iktisadi faaliyet kesintisiz devam etmektedir. Pandemi sonrasında hızla normalleşen ve imalat sanayi öncülüğünde dış ticarette dönüşüm geçiren Türkiye ekonomisi yüzde 2022 birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.3 büyümüştür. Net ihracat büyümeye pozitif katkı sağlamaya devam etmiştir.
  • Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Bu sürecin yansıması olarak cari dengedeki iyileşme eğilimi devam etmektedir.

“Emtia fiyatları düşünce cari fazla vereceğiz”

  • Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.
  • Bu durum Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin başlangıcına, enerji ve emtia fiyatları normalleştiğinde kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği, ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir.
  • İşgücü piyasasında istihdama kalıtım oranı artmaya devam ederken işsiz sayısındaki gerileme eğilimi de sürmektedir. Türkiye ekonomisindeki son dönem istihdam gelişmeleri umut vericidir.
  • Katılım ve istihdam göstergelerinin salgın öncesi seviyelerinin üstüne çıkması, salgın sonrası işgücü piyasalarının salığını göstermesi açısından önemlidir.”

Liralaşma stratejisi sürecek

  • Politika bileşenlerini etkin bir şekilde kullanmaktayız. Liralaşma perspektifi ile araçlarımızı etkin olarak kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz.
  • Likidite, teminat ve zorunlu karşılık araçlarını etkin olarak kullanıyoruz. Parasal aktarımın etkinliği açısından etkinliği hissedilir adım attık. Teminat düzenlemeleri kapsamında ilk olarak mayıs ayında para takası ve bankalararası para işlemleri için DİBS sepetinin kapsamını değiştirdik. Ekonominin potansiyeli ile uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek, tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.
  • İthalat, gıda fiyatları, küresel büyüme, maliye politikası gibi varsayımlarımızı gözden geçirdik ve güncelledik. Ham petrol ve emtia fiyatlarının genel seviyesine ilişkin varsayımlarımızı 2022 büyük oranda koruduk.

Yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71.3

  • 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahminimizi yüzde 71,3’e çıkardık.
  • Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 60,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
  • Özellikle sanayi üretimi öncüsü olan makine teçizat yatırımları istikrarlı büyümeye işaret etmektedir. Makine-Teçhizat yatırımları 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla milli gelir içindeki payı yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER