A3 Haber

Erdoğan 54 TL olarak duyurmuştu: TMO fındık fiyatını düşürdü

Erdoğan 54 TL olarak duyurmuştu: TMO fındık fiyatını düşürdü

Erdoğan 54 TL olarak duyurmuştu: TMO fındık fiyatını düşürdü
Ağustos 01
15:13 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kilogramını 54 TL olarak açıkladığı fındık fiyatını TMO daha düşük duyurdu. TMO fiyatı, Giresun kalite için 53 TL, levant kalite için 52,00 TL, sivri kalite için ise 51 TL olarak belirledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Ordu’da fındık fiyatını kalite belirtmeden 54 lira olarak açıkladı. Böylece fındık fiyatı dolar bazında daha önceki yılların altında kaldı. Geçen yıl fındık fiyatı 3.15 dolar, 2020’de ise 3.29 dolar olarak belirlenmişti.

Fındık fiyatlarına ilişkin bir açıklama da Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) geldi. TMO’ya göre kilogram fındık fiyatı; Giresun kalite için 53 TL, levant kalite için 52,00 TL, sivri kalite için ise 51 TL olarak belirlendi.

TMO tarafından yapılan açıklama şöyle:

  • “Bakanlığımızın üreticilere vereceği destek ödemeleri (alan bazlı, mazot ve gübre) ile birlikte düşünüldüğünde ortalama fiyat 54,00 TL/Kg olacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa geçmiş yıllarda olduğu gibi randıman farkı ilave edilecektir.”

Kabuklu fındık alımları randevulu yapılacak

Yapılan açıklamada, “Kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos’ta başlanacak olup alımlar önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacaktır. Üreticilerimiz 15 Ağustos’tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi üzerinden randevularını alabilecektir” denildi.

Muhalefetten tepkiler yükselmişti

Fındık fiyatının dolar üzerinden sabitlenmesini isteyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, haziran ayında yaptığı açıklamada “Fındık fiyatının 4 dolar olarak sabitlenmesi lazım. Yurt dışındaki fındık sanayisine, 150 milyar dolarlık ciro yapan bir sanayiye kaynak aktarıyorsunuz. Kilo başına 4 dolar bile alamıyorsanız bu bizim ayıbımızdır, onların değil” demişti.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de Twitter’dan, “Geçtiğimiz hafta Giresun’da, fındık fiyatının en az 74 lira olması gerektiğini söylemiştik. Ama bugün sayın Erdoğan, fındık fiyatını 54 lira açıklamış. Hem de öyle bir açıklamış ki sanırsınız müjde. Yerli ve millîliğin sadece sözde kaldığına bir kez daha şahit olduk. Yazık…” paylaşımı yapmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER