A3 Haber

Salman Rüşdi’den yeni haber: Solunum cihazından çıkarıldı, konuşmaya başladı, bir gözünü kaybedebilir

Salman Rüşdi’den yeni haber: Solunum cihazından çıkarıldı, konuşmaya başladı, bir gözünü kaybedebilir

Salman Rüşdi’den yeni haber: Solunum cihazından çıkarıldı, konuşmaya başladı, bir gözünü kaybedebilir
Ağustos 15
10:07 2022

Konuşmacı olduğu konferansta Cuma günü bıçaklı saldırıya uğrayan İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin solunum cihazından çıkarıldığı ve konuşmaya başladığı açıklandı.

Oğlu Zafar Rushdie, babasının solunum cihazından çıkarıldığını ve birkaç kelime söyleyebildiğini belirtti. Twitter’dan açıklama yapan Zafar Rushdie “Babamın sağlığı hâlâ kritik durumda ancak cihazdan çıkarılması bizi çok rahatlattı. Babam, hayatını değiştirecek yaralar almış olsa da, her zamanki cesur ve meydan okuyan mizah anlayışı sapasağlam kalacaktır” dedi.

BBC Türkçe’nin derlediği habere göre, yazarın menajeri Andrew Wylie de Rüşdi’nin “iyileşme yolunda” olduğunu ancak bunun biraz zaman alabileceğini söyledi. Wylie, Rüşdi’nin yaralarının ağır olmasına karşılık sağlık durumunun iyi yöne doğru gittiğini belirtti.

Bir gözünü kaybedebilir

Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, yazarın aldığı bıçak darbeleri nedeniyle bir kolundaki sinirlerin ve karaciğerinin zarar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini belirtti.

Ne olmuştu?

Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989’da hakkında ölüm fetvası verilen ve tehdit edilen Rüşdi, Cuma günü New York eyaletinde saldırıya uğramıştı. Saldırının ardından yakalanan 24 yaşındaki şüpheli ise cinayete teşebbüs suçlamasını reddetti. Hadi Matar adlı zanlının sahneye koşarak Rüşdi’yi yüz, boyun ve karın bölgesinden en az 10 kere bıçakladığı belirtildi. Yetkililerin Amerikan medyasına yaptığı açıklamaya göre Matar, Lübnan’dan ABD’ye göçmüş bir aileye mensup. Bölge savcısı Jason Schmidt, zanlının kasıtlı olarak Rüşdi’ye zarar vermeyi tasarladığını belirtti. Schmidt, “Bu Rüşdi’yi hedef alan, tahrik bulunmayan ve önceden planlanmış bir saldırı” dedi. Sosyal medya hesaplarında yapılan bir inceleme Matar’ın, İran’ın İslam Devrim Muhafız Ordusu’na sempati beslediği sonucuna ulaştı. Ancak Matar ve Devrim Muhafızları arasında doğrudan bir bağlantı kurulamadı.

Salman Rüşdi kimdir?

Hindistan doğumlu İngiliz yazar, 1981 yılında Booker Ödülü de aldığı Geceyarısı Çocukları romanıyla ünlendi. Kitap yalnızca İngiltere’de bir milyonun üzerinde sattı. Yazar daha sonra 1993’te Booker of Bookers ve 2008’de Best of Booker ödüllerini aldı.

Rüşdi’nin sürrealist, post-modern romanı Şeytan Ayetleri kitabı 1988’de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu, yasaklanma çağrıları yapıldı. İran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı ve “Rüşdi’nin başına” 3 milyon dolar ödül koydu. Bu durum kitabı başka bir boyuta, diplomatik krizlere taşıdı. Dünya çapında, çevirmenler ve gösterilerde ölenler dahil 59 kişi bu konuyla bağlantılı olarak hayatını kaybetti. Rüşdi pek çok Müslüman tarafından “kafir” ilan edilirken bazı kesimler tarafından da ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu. İran hükümeti o zamandan beri Humeyni’nin kararnamesinden uzaklaşsa da Rüşdi karşıtlığı devam ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER