A3 Haber

Erdoğan-Zelenskiy-Guterres zirvesi sona erdi: Savaşta tahrip olan altyapının yeniden inşası için anlaşma imzalandı

Erdoğan-Zelenskiy-Guterres zirvesi sona erdi: Savaşta tahrip olan altyapının yeniden inşası için anlaşma imzalandı

Erdoğan-Zelenskiy-Guterres zirvesi sona erdi: Savaşta tahrip olan altyapının yeniden inşası için anlaşma imzalandı
Ağustos 18
19:33 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Yaklaşık 40 dakika süren zirve sona erdi. Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı. Zelenski, İstanbul tahıl anlaşmasını, Zaporojye nükleer güç santrali (NGS) etrafındaki durumu ve askeri işbirliğini görüştüklerini belirtti. Zirvenin ardından Erdoğan, “Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz” dedi.

Üçlü zirve için Ukrayna’nın batısında yer alan Lviv kentine giden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Potoçki Sarayı’nda bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterris’in katılımıyla üçlü görüşme yapıldı. Yaklaşık 40 dakika süren Erdoğan-Guterres-Zelenski görüşmesinin dakikalar önce sona erdiği aktarıldı.

Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Lviv’deki görüşme sırasında, Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme olasılığını, Zaporojye NGS etrafındaki durumu değerlendirdik. Ayrıca savunma işbirliği konularına değindik” diye yazdı.

Erdoğan’dan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’da düzenlenen üçlü görüşme sonrasında açıklamalarda bulunuyor:

  • Sayın Zelenskiy’in davetiyle Lviv’de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
  • Sayın Zelenskiy ile bugünkü ikili görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkiyi tüm boyutlarıyla değerlendirdik.
  • İşbirliği ve dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanı aradık.
  • Yaklaşık 6 aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti.
  • Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğimizi bir kez daha vurguladık. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettik.
  • Dün gece Harkov’da bir yurda yönelik gerçekleştirilen füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim.
  • Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik şekilde sonlanması için çaba harcarken, diğer yandan Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.
  • Savaşın başından bu yana 98 TIR’lık insani yardım malzemesi sevk ettik. 325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER