A3 Haber

Yürü ya kulum: Erdoğan’ın en yakınındaki isme desteği her gün artıyor

Yürü ya kulum: Erdoğan’ın en yakınındaki isme desteği her gün artıyor

Yürü ya kulum: Erdoğan’ın en yakınındaki isme desteği her gün artıyor
Ağustos 19
07:50 2022

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020’de Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz’de gerçekleştirildiğini söyledi.
Dolmabahçe çalışma ofisinde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını yeni baştan belirledik” dedi.
Fatih sondaj gemisi tarafından Zonguldak’ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda yapılan çalışmalar sonucunda 2 bin 100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildiği belirtildi.

AKP iktidarı 2014’de Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Karadeniz kıyısında Filyos Vadisi adı altında bir proje başlattı.
Proje; Filyos Limanı, Filyos Endüstri Parkı, Filyos Serbest Bölgesi ve Geliştirme Alanı’nı kapsayan Türkiye’nin en büyük sanayi komplekslerinden biri olarak tanıtıldı.
Projenin en önemli iki ayağından biri Filyos Limanı’ydı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre liman projesi için 19 Mart 2014’te ihaleye çıkıldı.
İhaleyi 537 milyon 888 bin 5 lira 77 kuruş bedelle Şenbay Mad. Tur. İnş. Nak. Ve Tic. A.Ş. ile Özgün Yapı San. Ve Tic. A.Ş. ortaklığı kazandı.
Sözleşme ise iki yol sonra yani 1 Temmuz 2016’da yapıldı.
Bitirilme tarihi olarak da 2020 yılı belirlendi.
Filyos Limanı’nın bir özelliği de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin “en büyük rezervi” diye açıkladığı doğal gazın taşımacılığı için de kullanılacak olmasıydı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Filyos Limanı’nın alt yapı inşaat işlerinin tamamlanmasının ardından üstyapı inşatlarının da Yap İşlet Devret Modeli ile ihale edileceğini açıkladı.

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı’nı barındıran Filyos Vadisi Projesi’nin toplam maliyeti 5 milyar lirayı buldu.
Yapımına 2016 yılında başlanan Filyos Limanı’nın açılışı da 4 Haziran 2021 tarihinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı.
Liman projesi de Erdoğan’ın “çılgın projelerinden” biri olarak nitelendiriliyordu.

13 Mart 2019’da İskenderun Hatay’da sessiz sedasız bir şirket kuruldu.
Şirketin adı Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici A.Ş.
Kurucuları Fuat Tosyalı, Erol Ayhan Tosyalı, Mehmet Fatih Tosyalı.
Şirketin amacı da endüstri bölgesi yöneticiliği ve işletmesi olarak belirlendi.
Aynı şirket 21 Ocak 2021’de Bayburt Liman İşletmeleri Şti. Şantiyesi Blok No:118/1 Çaycuma/Zonguldak adresinde şube açmaya karar verdi.
Tesadüfe bakın ki devletin 550 milyon liraya yakın para harcayarak bitirdiği Filyos Limanı’nın da içinde bulunduğu bölgenin yönetimine bakanlık tarafından 2019’da kurulan Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi atandı.
Böylece Filyos Vadisi ve dolayısıyla projenin en önemli ayaklarından biri olan limanın işletilmesi de Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici A.Ş.’ye geçmiş oldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Filyos Vadisi Projesi’ni pek çok kez Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirdi.
Demirtaş’ın soru önergelerine ya hiç yanıt verilmedi ya da zamanında yanıtlanmadı.
2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li vekil durumu yeniden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sordu.
“Filyos Endüstri Bölgesi’nde bugüne kadar kaç şirket hangi sektörlerde yatırım yapmak için müracaat etmiştir? Kaçının talebini kabul ettiniz” sorusuna bakanlık şu yanıtı verdi:
“Filyos Nehri’nin batı tarafından 27,5 hektarlık alan üzerinde “Paslanmaz Çelik Üretimi” yatırımı yapılmak üzere DTS Filyos Demir Çelik Üretim Sanayi Anonim Şirketine ön yer tahsisi yapılmıştır.
Filyos nehrinin batı tarafında kalan 51 hektar büyüklüğündeki diğer sanayi parselinin ise TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketine tahsis edilmesi planlanmaktadır. Bahse konu firmanın alanda yapacağı yatırımı netleştirip bakanlığımıza bildirmesi beklenilmektedir.
Filyos Limanı arkasındaki yaklaşık 96,5 hektar büyüklüğündeki sanayi alanı üzerinde “Doğalgaz İşleme Tesisi” yatırımı yapılmak üzere TPAO adına ön yer tahsisi yapılmıştır. Mevcut durumda Filyos Endüstri Bölgesindeki yaklaşık 175 hektarlık sanayi alanının tamamı belirlenen yatırımcılara tahsis edilmiştir…”

Bakanlığın verilerine göre Filyos Endüstri Bölgesi’nin sanayi alanının tamamı üç şirkete tahsis edilmişti.
Birincisi DTS Filyos Demir Çelik Üretim Sanayi Anonim Şirketi.
İkincisi devletin şirketi olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı.
Üçüncüsü de TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketi.
Kim acaba bu şirketlerin sahipleri?

DTS Filyos Demir Çelik Üretim Sanayi Anonim Şirketi 10 Ağustos 2021’de Beykoz İstanbul’da kurulu iki ortaklı bir şirket.
Sahipleri Melih Karabacak ile Mehmet Tutal.
Kuruluşundan yaklaşık bir yıl sonra 8 Nisan 2022’de Mehmet Tutal’ın bütün hisselerini devretmesiyle Melih Karabacak’a ait tek pay sahipli şirkete dönüşmüş.
Ortaklıktan bir yıl sonra ayrılan Mehmet Tutal AKP’li Seydişehir Belediye Başkanı olabilir mi?
Peki kim bu Filyos Endüstri Bölgesi’nde 27,5 hektarlık alan tahsis edilen DTS Filyos Demir Çelik Sanayi’nin tek sahibi Melih Karabacak?

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet ve vergi kaçakçılığı suçlarına ilişkin üç farklı suç örgütüne yönelik teknik ve fiziki takip sonucu 28 Haziran’da eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonun adı Demir Yumruk.
Aralarında Erol Evcil, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak’ın da bulunduğu 328 kişi gözaltına alındı, Erol Evcil, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak ile birlikte 29 şüpheli tutuklandı.
Soruşturma kapsamında çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanan Melih Karabacak hakkında, 2019 yılında yine benzer suç kapsamında paravan şirketler üzerinden sahte fatura keserek, devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle vergi incelemesi başlatıldığı ancak yeterli delil bulanamadığı için dava açılamadığı belirtildi.
Melih Karabacak grubundaki şüphelilerin, işledikleri suçu gizlemek amacıyla kurdukları paravan şirketlerin kaşelerini çeklerin arkasına bastıkları tespit edildi.
Bu yöntemi de vergi müfettişlerinin incelemesine yakalanmamak için yaptıkları öğrenildi.
Telefon konuşmalarında ise polis dinlemesine takılmamak için cirolu çekler için “Kur’an” şifresini kullandıkları ortaya çıktı.
Şüphelilerin, “Kasanın üzerinde Kur’an var, onu bana getir” konuşmalarının, soruşturmayı yürüten polisin dinlemesine takıldığı öğrenildi.

Yani Ankara merkezli “Demir Yumruk” operasyonunda tutuklanan Melih Karabacak ile Zonguldak Filyos Endüstri Bölgesi’nde Sanayi Bakanlığı’nın 27,5 hektarlık alan tahsis ettiği Melih Karabacak aynı isim.
Devlete “çaycı” alırken bile sabıka kaydıyla yetinmeyip bir de üzerine “arşiv” araştırması yapan iktidarın 275 bin metre kare araziyi “soruşturmadan” suç örgütü liderine vermesini nasıl yorumlayacağız ben de bilemedim.

Gelelim Filyos Endüstri Bölgesi’nde 96,5 hektar büyüklüğünde yer tahsis edilen TPAO’ya.
TPAO’nun bölgede arazi edinmesinin nedeni büyük ihtimalle Zonguldak açıklarında bulunan doğalgazın karaya çıkartılması.
TPAO kimin?
5 Şubat 2017’de Resmî Gazete’de yer alan 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile pek çok devlet kuruluşu ile birlikte Türkiye Varlık Fonu’nun.
Varlık Fonu Yönetim Kurulu ise, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Prof. Erişah Arıcan, Alpaslan Çakar, Burak Dağlıoğlu, Rifat Hisarcıklıoğlu, Salim Arda Ermut ve Fuat Tosyalı’dan oluşuyor.

Filyos Endüstri Bölgesi’nde 27,5 hektarlık alan tahsis edilen üçüncü firma ise TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketi.
Şirketin asıl adı resmi kayıtlara göre TOSÇELİK Granül Sanayi.
İstanbul Kadıköy’de 27 Temmuz 2005’te kurulmuş.
Kurucuları Fuat Tosyalı, Erol Ayhan Tosyalı, Mehmet Fatih Tosyalı, Şerif Tosyalı, Pervin Tosyalı ve Tosyalı Holding A.Ş.
29 Haziran 2021’de TOSÇELİK Granül, TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketi tarafından satın alınarak kapatılmış.
TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketi’nin sahipleri de Fuat Tosyalı, Mehmet Fatih Tosyalı, Tosyalı Holding, Tosyalı Filmaşim ve İnşaat Demiri Üretim Sanayi A.Ş. ve Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.

Zonguldak’ta kurulan Filyos Vadisi Projesi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 550 milyon liraya yakın yatırımı sonrası bölgenin işletilmesi, bölgedeki arazi tahsisi konusunda karşımıza çıkan tek bir ortak isim var.
Fuat Tosyalı.
Peki kimdir bu Fuat Tosyalı ve Tosyalı Holding?

Ticaret hayatlarına İskenderun’da 1950’li yıllarda küçük bir soba borusu imalathanesiyle başladığı söylenen Tosyalılar, 2008’de ciddi ekonomik kriz yaşıyorlar.
İddialara göre dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin üzerinden Erdoğan’la tanışan Tosyalı’nın ticari hayatı birdenbire düzelmeye başlıyor.
Tosyalı’ya ticaret yapması için dönümlerce arazi ve ucuz krediler veriliyor.
Bu gelişmeler Fuat Tosyalı’ya yetmiyor elbette.
Tosyalı Holding İskenderun’da denizi doldurarak liman yapmak istiyor.
Bölgedeki mahallelerde seçmen yoğunluğunun CHP’li olması nedeniyle önce bu mahalleler Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlanıyor.
Ardından yapılan yerel seçimlerde az farkla Fatih Tosyalı Arsuz Belediye Başkanı seçiliyor.
Doğal olarak liman için gerekli izinler hızla verilerek yapımı sağlanıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kurduğu ilişkinin “meyvelerini” yemeye devam eden Fuat Tosyalı bu kez de Erdoğan tarafından Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi olarak atanıyor.
Büyüme devam ediyor.
Türkiye Varlık Fonu üyesi olan Tosyalı’nın şirketleri fona bağlı BOTAŞ, TPAO ve AKP dönemindeki İstanbul Büyükşehir Belediye şirketi İSKİ üzerinden 2010-2020 arasında 1 milyar 100 milyon liranın üzerinde “ihale” alıyor.
Zonguldak açıklarında çıkarılacağı söylenen doğal gazı Filyos’a taşıyacak 190 kilometrelik çelik boru yapım işi de Tosyalı Holdinge “ihalesiz” olarak veriliyor.
İskenderun’da üretilip, Zonguldak’a 880 kilometre kara yoluyla taşınacağı için çok daha yüksek maliyeti olacağı belirtilmesine rağmen karardan vazgeçilmiyor.
Daha da “verimli” olmasının yolları açılıyor.
Ethem Sancak ile Talip Öztürk’ün yüzde 51 hissesine sahip olduğu BMC de bu isimlerden alınarak Fuat Tosyalı’ya “emanet” ediliyor.
Sadece Türkiye’de değil Türkiye dışında da “yatırım” olanakları buluyor.
Özellikle “işçi” maliyeti düşük diye Cezayir’de de fabrika kuruyor.
Şimdi hapiste olan dönemin Başkanı Buteflika ile anlaşıyor.
İddialara göre, Cezayir’de işler değişince 2,5 milyar dolarla Türkiye’ye dönüyor.
Ve bir anda Tosyalı kardeşlerin üçü 2019 Forbes zenginler listesine giriyor.
Tosyalılar, Karadağ’dan da vatandaşlık alıyor.

Fuat Tosyalı ve Tosyalı Holding hakkındaki bu bilgilerden sonra dönelim Zonguldak Çaycuma’daki Filyos Vadisi Projesi’ne.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın Filyos Vadisi Projesi’ni pek çok kez Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirdiğini belittim.
Demirtaş’ın yanıtını alamadığı sorularındaki ayrıntılarından biri önemli.
Demirtaş, Sanayi Bakanlığı tarafından TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş.’ye de tahsis edilen araziler için “Filyos Endüstri Bölgesi’nde belirtilen orta ve yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesi” kararlaştırılmışken “farklı” yatırımlara için girişimde bulunulduğunu fark ediyor.
Demirtaş’a göre işin arkasında yine Tosyalılar var.
Nedir bu yeni gelişme?

Armada Eğitim ve Belgelendirme Danışmanlık Mühendislik Enerji Denizcilik Sanayi tarafından hazırlanan ÇED Raporu 29 Aralık 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuluyor.
Raporda, “Proje kapsamında Amonyak Üretim Tesisi, Nitrik Asit Üretim Tesisi, Sülfürik
Asit Üretim Tesisi, Fosforik Asit Üretim Tesisi, Üre Üretim Tesisi, Kalsiyum Amonyum
Nitrat Üretim Tesisi, DAP/NPK Kompoze Üretim Tesisi, Amonyum Sülfat Üretim Tesisi ve Potasyum Nitrat Üretim Tesisi olmak üzere 9 adet tesis kurulması planlanmaktadır.
Tesisin gübre üretim kapasitesi yıllık 1 milyon 855bin ton olacaktır” deniliyor.
Peki bu rapor kimin için hazırlanmış?

14 Ekim 2021’de İstanbul’da bir şirket kuruluyor.
Adı Tosyalı Gübre Sanayi Üretim A.Ş.
Ortakları TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş., Fuat Tosyalı ve Mehmet Fatih Tosyalı.
ÇED başvurusundan yalnızca 2,5 ay önce kurulmuş olması da “tesadüf” olsa gerek.
Denizde ve karada çevre kirliliğine neden olma riski yüksek böyle bir tesisin ÇED başvurusunda başka “ayrıntılar” da yer alıyor.
ÇED dosyasında, Gübre Üretim Tesisi’nin inşa edileceği arazinin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tahsis edildiği belirtilirken, “Proje alanı için Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş.’ye ön yer tahsisi yapılmış olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 49 yıllık irtifak hakkı tesis edilecektir” deniyor.
Denildiği gibi de oluyor.
Arazi 49 yıllığına yine Tosyalıların oluyor.
Peki bitiyor mu?
Elbette hayır.

18 Ağustos 2022 günlü Resmî Gazete’de “Zonguldak İlinde Yapılacak Olan Gübre Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin” Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı.
Kararın amaç başlıklı birinci maddesi “Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş.’nin Zonguldak ilinde yapılacak olan gübre üretimi tesisi yatırımın proje bazlı devlet yardımı verilmesine” karar verildiği belirtilirken, yatırımın nitelikleri ve destekler de sıralanıyor.
Nedir bu destekler?
Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi (vergi indirim oranı yüzde 100, yatırıma katkı oranı yüzde 90, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100.
Sigorta primi işveren desteği (azami sınır olmaksızın 10 yıl)
Nitelikli personel desteği (azami 75 milyon lira)
Yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilecek güneş enerjisi tesisi yatırımları karar kapsamında desteklenebilir.

Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi.
BMC’nin en büyük ortağı.
Gittikçe “büyüyen” Tosyalı Holding’in en büyük hissedarı.
Filyos Vadisi Projesi’nin neredeyse tek “söz” sahibi.
Sanki Türkiye’yi üzerine yaptılar da haberimiz yok gibi.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER