A3 Haber

“Şakkadanak” Necmettin’den yeni iddia: Dolara müdahale edileceğini ağzından kaçırdı

“Şakkadanak” Necmettin’den yeni iddia: Dolara müdahale edileceğini ağzından kaçırdı

“Şakkadanak” Necmettin’den yeni iddia: Dolara müdahale edileceğini ağzından kaçırdı
Ağustos 20
15:48 2022

Hükümetin attığı zamansız faiz adımları nedeniyle dolar/TL kuru yeniden 18 lira seviyesini aşarken, AKP’ye yakın gazetecilerden dolar kuru için akıl almaz iddialar gelmeye devam ediyor. Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen ekonomist Necmettin Batırel, Türkiye’ye çok çakında büyük bir fon girişi olacağını açıklayarak, doları düşürecekleri seviyeyi açıkladı.

AKP’ye yakınlığıyla tanınan Necmettin Batırel, dolara müdahale edileceğini ağzından kaçırdı. 18 Ağustos’ta açıklanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı pek çok ekonomisti şaşırttı. Piyasa faizlerin yüzde 14 olarak sabit tutulması beklentisi hakim görünürken, farklı bir karar alan Merkez Bankası, faizleri 100 baz puan daha indirme yoluna giderek yüzde 13’e çekti.

Merkez’in kararı sonrasında uzun süre 17.90 bandında hareket eden dolar / TL kuru, karardan dakikalar sonra 18 lira seviyesini de geride bırakarak, 18.13 seviyesine tırmandı.

Dolardaki yukarı yönlü hareket sonrasında AKP ve taraftarlarında panik havası yaşanırken, Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel’den dolar için çok konuşulacak bir iddia geldi.

Prof. Özgür Demirtaş ile 2017’de girdiği bir döviz kuru tartışması sırasında “Şakkadanak satarım” diyerek hafızalara kazınan Batırel, bu kez de hükümetin yurt dışından yüklü bir dolar fonu bulduğu iddiasını ortaya attı.

Necmettin Batırel’in sosyal medyada gündem olan dolar iddiası şöyle:

Göreceksiniz toplam rezervlerimiz eylül sonunda büyük fon girişiyle 200 milyar doları aşacak, kur baskısı tamamen ortadan kalkacak… TL’deki kayıplar yıllık TÜFE’yi aşamayacak, dolar ilk hamlede 15 liraya düşecek. Reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla piyasaya can suyu veren Kredi Garanti Fonunda bakiye tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltildi… Başka bir ifade ile KGF’nin kefalet verebileceği kredilerin toplam tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkarıldı. Bankalar geri dönüşlerinden endişe duydukları için ticari kredi faizi vermek istemiyordu. Bu problemi aşmak için kredi garanti fonunun kapasitesi arttırıldı. KOBİ’lere şimdi düşük faizli 500 milyar liralık ekstra kaynak sağlanacak. Böylece hem üretim hem istihdam artacak, dünya küçülürken, Türkiye istikrarlı büyümesini sürdürecek. Faiz indirimini yerden yere vuran bazı sözde finans profesörü olarak geçinenler yerin dibine girecek!..

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER