A3 Haber

Aşırı sıcaklık ve kuraklığın ortaya çıkardıkları: Kayıp köyler, antik kalıntılar, gemi enkazları…

Aşırı sıcaklık ve kuraklığın ortaya çıkardıkları: Kayıp köyler, antik kalıntılar, gemi enkazları…

Aşırı sıcaklık ve kuraklığın ortaya çıkardıkları: Kayıp köyler, antik kalıntılar, gemi enkazları…
Ağustos 22
09:39 2022

Ürkütücü bir girdapta, değişken hava koşulları ve sıcaklığa bağlı kuraklık, kayıp arkeolojik hazineleri ve unutulmuş tarihin görüntülerini gün yüzüne çıkarıyor. Bloomberg iklim muhabiri Kevin Simauchi’nin haberini Ayşen Tekşen çevirdi.

Kevin Simauchi – Bloomberg | Bu yıl aşırı sıcaklar kontrol edilemez yangınları, kuraklığı ve buzulların erimesini tetikledi. Ama pek de beklenmedik şekilde, geçmişimize dair bazı tuhaf ve karanlık şeyleri de aydınlığa çıkardı –gemi enkazları, cesetler, hayalet köyler, süs bahçeleri ve antik yerleşimler. Bu keşiflerden bazılarına bir göz atalım.

Roma Kalıntıları


Bu yaz İtalya’nın Po Nehrinde ortaya çıkan bir II. Dünya Savaşı gemi enkazı. (Fotoğraf: Emmanuele Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images)

İtalya’daki kuraklık II. Dünya Savaşından kalma eşyaları ve Nero dönemindeki yaşamdan kesitleri ortaya çıkardı.

Aylar boyunca yağış olmaması ve Alplerdeki karın erinmesine bağlı su akışının normalden önce kesilmesi, İtalya’nın en uzun nehri Po’nun seviyesini 70 yılın en düşük noktasına indirdi. Kuruyan nehir yatağı, Alman tank ve kargo gemileri gibi daha önce gizli kalmış olan II. Dünya savaşı dönemine ait enkazları göz önüne serdi.

Temmuzda, Roma’nın Tiber Nehrinde yeniden yüzeye çıkan köprü kalıntıları. (Fotoğraf: Alessia Pierdomenico/Bloomberg)

Bu arada, Roma’da kuraklık Tiber Nehrini kuruttu ve İmparator Nero döneminde inşa edildiği düşünülen bir köprüyü ortaya çıkardı. Bu yaz İtalya’da yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık, hükümeti Temmuz ayında olağanüstü hal ilan etmeye zorladı.

İspanya’nın Hayalet Köyü

Şubatta Alto Lindoso rezervuarı. (Fotoğraf: Goncalo Fonseca/Bloomberg)

İspanya, Galacia’da 1990’ların başında sular altında kalan bir kasaba yeniden ortaya çıktı.

İspanya’nın Portekiz sınırı yakınında bir köy olan Aceredo, Alto Lindoso rezervuarına yer sağlamak için 1992’de sular altında bırakılmıştı. Bundan yaklaşık otuz yıl sonra, yaşanan kuraklık Şubat ayında küçük kasabayı gün ışığına çıkardı. Çok geçmeden, zamanda donup kalmış bir yeri görmek için turistler akın etmeye başladı.

Bilim insanları Galacia’nın aşırı kuraklık döngüleri nedeniyle sıkıntı çekmeye devam etmesini bekliyor. Barselonalı iklim araştırmacısı ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli altıncı değerlendirme yazarlarından biri olan Jofre Carnicer, “Yağış ve kuraklık modelleri her zaman daha karmaşık ve bilimsel olarak öngörülmesi daha zor konulardır. Önümüzdeki on yıllarda bu bölgede kuraklık riski artacak” dedi.

Hüzünlü Keşifler

Mead Gölü, çölün tarihinden tüyler ürpertici bir birikimi sergiliyor.

Haziran ayında, Mead Gölünde, göl tabanının artık kurumuş olan kesiminde önceden batmış kayıklar, paslanmış moloz ve bir deniz gözlüğü. (Fotoğraf: Mario Tama/Getty Images)

Mead Gölü de dahil olmak üzere, ilkbaharda eriyen karla dolu olması gereken bazı ABD rezervuarlarında su değil ama kurumuş pisliklerden oluşan su seviyesi izleri yer alıyor. Gölün derinliği bu yıl rekor seviyeye indi.

Lake Mead’de insan kalıntıları bulundu. (Fotoğraf: Patrick T. Fallon/AFP/Getty Images)

İkonik Hoover Barajındaki büyük rezervuar olan Lake Mead, bir ölçüde eski haline dönerek hortlak merakı için yeni bir mekan haline geldi.

Batmış kayıklardan ölü bedenlere kadar her şeyi görmek için dört bir yandan ziyaretçiler geldi. Las Vegas, Nevada Üniversitesi tarih profesörü Michael Green, “kayıp bir jet-skiden cesetlere kadar her şeyi ortaya çıkıyor. Sular çekildikçe daha fazlasını buluyoruz” dedi.

ABD Ulusal Park Departmanına göre, bölgede bulunan insan kalıntıları arasında fıçı içinde bir ceset de var. Ölüm nedeni araştırılıyor.

Clark County Adli Tıp Kurumu ve Las Vegas Metropolitan Polis Departmanı yetkilileri daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Shackleton Enkazı

Ernest Shackleton’ın “Endurance” gemisinin arka küpeştesi, gemi dümeni ve kıç havuzluğu. (Kaynak: The Falklands Maritime Heritage Trust)

Bilimsel keşif araştırması, Antarktika buzulunda çözülmemiş bir dosyayı yeniden açtı.

25 Şubatta Antarktik denizi buz örtüsü uydu döneminin en düşük seviyesine geriledi ve bu da denizcilik tarihinin en büyük gizemlerinden birinin çözülmesine yardımcı olmuş olabilir. Yaklaşık bu tarihte, bir grup insan Sir Ernest Shackleton’ın Endurance gemisinin enkazının yerini bulmak, incelemek ve filme çekmek için bir araştırma gemisiyle Güney Afrika’dan Antarktik sahilinin uzak bir bölgesindeki Weddell Denizinin derinliklerine doğru yola koyuldu. Ünlü kaşifin gemisinin kesin konumu uzun zamandır bilinemiyordu; 1915’de kalın Antarktik buzuluna sıkışmış ve batmıştı.

35 gün sürecek görev zorluydu. Ekibin dalgalı denizlerde seyretmesi ve buzun ortalamanın altında olmasına rağmen donmaya bağlı risklerle baş etmesi gerekiyordu. Otonom bir sualtı aracı kullanılarak enkaz 3,000 metreden derinde bulundu.

Saklı Bahçe

İngiltere’deki sıcak dalgası süslü bir 17. Yüzyıl manzarasını açığa çıkardı.

Chatsworth House bahçesi. (Kaynak: Chatsworth House)

İngiltere’deki aşırı yaz sıcağı, ülkenin merkezindeki tarihi bir evin güney çimenliğini kavurarak 17. yüzyıldan kalma bir saklı bahçeyi ortaya çıkardı. Derbyshire’daki Chatsworth House’un bahçesinde geniş, süslü desenler görülebilir.

Great Parterre olarak adlandırılan geniş bahçenin tarihi 1699’a geri uzanır ve bir zamanlar çiçek tarhları ve patikalarla doluydu. 1730’da bahçenin süslü peyzajının üstü çimle kaplandı ama yeni çimin kökleri daha kısa olduğu için daha hızlı kavruldu. 26 Temmuz’da Chatsworth’da 38,1 ℃ sıcaklık kaydedildi ve tarihi evin sitesindeki bilgilere göre bu, 100 yıldan fazla bir süredir kaydedilen en yüksek sıcaklıktı.

Mezapotamya Hazinesi

Irak’ta Kemune kazıları. (Kaynak: Freiburg ve Tübingen Üniversiteleri, Kurdistan Archaeology Organization)

Irak’ta bir Bronz Çağı İmparatorluğunun kent merkezi yeniden ortaya çıktı.

Irak, Musul rezervuarının bu yıl kuruyan bir bölgesinden büyük, antik bir kent yüzeye çıktı. Kürt ve Alman arkeologlardan oluşan bir ekip, M.Ö 1550 ile 1350 arasında, (Bronz Çağında) Dicle Nehrinde gelişen Kemune antik şehrini araştırmak için bölgeye koştu.

Alandaki seramik kaplar. (Kaynak: Freiburg ve Tübingen Üniversiteleri, Kurdistan Archaeology Organization)

Araştırma ekibi 100’den fazla çivi yazısı tablet içerdiği bildirilen seramik kaplar buldu. Bu keşif, şehrinin Mitanni döneminin sonuna ve bölgede Süryani hakimiyetinin başlangıcına ilişkin daha fazla ayrıntı sağlayabilir. Kemune’deki kurtarma kazılarında yer alan Tübingen Üniversitesi Profesörü Peter Pfälzner, bir basın bülteninde “Pişirilmemiş kilden yapılmış çivi yazısı tabletlerin bunca yıl su altında bozulmadan kalması mucize gibi” dedi.

Av Kalıntıları

Eriyen bir buzul yakınında bulunan giysi. (Fotoğraf: Vivian Wangen)

Norveç’te eriyen buzullar bin yıllık eşyaları ortaya çıkardı.

Norveç’in yüksek dağlarında, buzul arkeoloğu Lars Pilø ve Buzul Arkeolojisi Programının ekibi tarafından ortaya çıkarılan tuhaf eserler arasında Demir Çağından bir giysi, Roma tarzı bir ayakkabı ve 300 ila 600 yıllarından kalma, kanadı hâlâ üzerinde olan iyi korunmuş bir ok da vardı. Ok, bölgedeki Ren geyiği avlama alanından bir kalıntı.

Jotunheimen’de bulunan bir ok. (Kaynak: Buzul Arkeolojisi Programı, Innlandet Şehir Meclisi)

Ekibi, son 15 yıla Norveç’deki buzul alanlarından Demir Çağı ve Erken Orta Çağa tarihlenen binlerce nesne bulan Pilø, “Yüksek dağlardaki buzun sürekli olarak erimesiyle daha fazla alanın ortaya çıkacağını ve daha eski bulguların çözüleceğini umuyoruz” dedi.

  • Ngai Yeung’un yardımıyla.
  • Kevin Simauchi, Bloomberg iklim muhabiridir.
  • Çeviren: Ayşen Tekşen

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER