A3 Haber

Son sekiz ayda gıda fiyatları yüzde 91.7 arttı

Son sekiz ayda gıda fiyatları yüzde 91.7 arttı

Son sekiz ayda gıda fiyatları yüzde 91.7 arttı
Ağustos 23
19:42 2022

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun raporuna göre, 2022’nin ilk sekiz aylık döneminde (Ocak-Ağustos) gıda fiyatlarında yüzde 91.7 oranında artış yaşandı. En yüksek artış yüzde 195.4’le meyve, yüzde 168.3’le de sebze fiyatlarında yaşandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Halkın Enflasyonu Araştırması Ağustos 2022 Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, bu yılın ilk sekiz aylık döneminde gıda fiyatlarında yüzde 91,7 oranında artış yaşandı. Ocak-ağustos döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 94 oranında arttı. Et ve balık fiyatları yüzde 56,6; süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 60,1, yağ fiyatları yüzde 31,2, meyve fiyatları yüzde 195,4, sebze fiyatları yüzde 168,3, bakliyat fiyatları yüzde 57,4, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 81,8 oranında yükseldi. Gıda fiyatlarında Ağustos 2021’e göre ise yüzde 176 oranında artış gözlendi. Yani vatandaşlar, Ağustos 2021’de 100 liraya dolan bir sepet için bu yılın aynı ayında 276 lira ödemek zorunda kaldı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMUAR’ın halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı Halkın Enflasyonu Araştırması Ağustos 2022 verilerini bugün yayınladı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’ın imzasıyla bugün yayınlanan raporda şu tespitlere yer verildi:

Enflasyon, gelirdeki artışı aştı

Yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, gelirindeki artışı, bırakın gıda fiyatlarını, genel enflasyon oranının da oldukça altında kalan vatandaşların açlık riskini giderek büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları, vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar, bu durumun, özellikle genç nesil açısından gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor. Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları, enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttı. Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında artırıldı. Buna göre; geçen yıl ağustos ayında 100 liraya alınan bir gıda sepeti için bu yıl ağustos ayında 276 lira ödemek gerekirken kamu çalışanı ve emeklisinin 100 liralık geliri ise 185,6 lira, asgari ücretlininki 194,6 lira, işçi ve BAĞ-KUR emeklisininki ise 178,6 lira oldu. Dolayısıyla halkın yaşadığı enflasyon, çalışan ve emekli bütün kesimlerin gelirindeki artışı bir kattan fazla aştı.

Ağustosta, gıda fiyatlarındaki artışta, beyaz et ve meyve dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında artış kaydetti. Et ve balık grubu fiyatlarında, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişe rağmen beyaz et fiyatlarındaki düşüş yüzünden önceki aya göre yüzde 0,4 oranında azalış yaşandı. Ağustosta süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 7,8 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 0,2 oranında artış oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 4,7 oranında azaldığı ağustos ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 16 oranında artış yaşandı. Bakliyat fiyatlarının yüzde 3,2 oranında arttığı ağustosta; salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6,2 oranında artış kaydedildi. Böylece vatandaşlar, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için ağustosta, bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında daha fazla para ödedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER