A3 Haber

Erdoğan: Bize F-35 vermiyorlarmış, umurumuzda değil

Erdoğan: Bize F-35 vermiyorlarmış, umurumuzda değil

Erdoğan: Bize F-35 vermiyorlarmış, umurumuzda değil
Ağustos 30
22:39 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bize F-35 vermiyorlar, aldığımız savunma sistemlerine tepki gösteriyorlar, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlar. Açıkçası hiçbiri umurumuzda değil” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki 30 Ağustos Zafer Bayramı Konseri öncesinde konuşma yaptı.

Yunanistan ve ABD’ye tepki gösteren Erdoğan, “Uluslararası hava sahasında NATO görevi icra eden F-16 uçaklarımıza Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırdığı Rus menşeli S-300 hava savunma sistemleri tarafından radar kilidi atılmıştır. Bir ülke uçağına radar kilidi atılması da düşmanca bir harekettir. Amerika, Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları için olduğunu ifade ettiği S-400 sistemleri almasını güya kendi uçaklarına tehdit olarak görmüştü. Şimdi aynı Amerika’nın Yunanistan’ın bir NATO gücüne karşı S-300 sistemlerini harekete geçirmesine nasıl cevap vereceğini merakla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bize F-35 vermiyorlarmış, aldığımız savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlar. Açıkçası hiçbiri umurumuzda değil. Biz bizden esirgenen her ürünü er ya da geç üretme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz” diyen Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Biz maalesef tarihine yeteri kadar sahip çıkamayan bir milletiz. Halbuki ordumuzun nüvesini teşkil eden Kara Kuvvetleri’nin kuruluşunun 2231. yıl dönümünü geride bırakan, dünyanın dört bir yanında devlet geleneğinin temellerine ilişkin her gün yeni bulgular elde edilen bir milletiz. Hepsini bir kenara bıraktık Anadolu’daki varlığımızın kökenlerine ve devletlerimizin gücüne bile hakkıyla nüfuz edemediğimiz dönemler geçirdik. Anadolu’daki son devletimizin ilk asrını geride bırakmaya hazırlandığımız şu dönemde artık tarihimizi daha iyi öğrenmemizin, ecdadımızı daha iyi anlamamızın önünde hiçbir mani kalmadığına inanıyorum. Milli Mücadele kahramanlarımızın aile fertleriyle buluşmamızı, hem onlar için bir hak teslimi hem de tarihimize ve ecdadımıza daha iyi sahip çıkmamıza vesile olacak bir adım olarak değerlendiriyorum.

“Yunan siyasetçiler bugün aynı yanlışta ısrar ediyor”

  • Anadolu topraklarında tutunmanın pahalıya patlayacağını görenler, hep yaptıkları gibi vekalet savaşı yoluna gitmişlerdir. Tıpkı bugün olduğu gibi o dönemde de Yunanlıların sırtını sıvazlayan birileri, Afyon’daki cephe hattında kurulan tahkimatı, Türkler bunları 5-6 ayda aşamazlar ifadesiyle tanımlamışlardır. Halbuki 26 Ağustos sabahı ordumuz sadece 2 gün içinde bu tahkimatın tamamını yerler bir etmişlerdir. Bir asır önce kendi ülkelerini felakete sürükleyen Yunanistanlı siyasetçilerin maalesef bugün de aynı yanlışta ısrar ettiklerini görüyoruz.
  • Hep söylediğimiz gibi Yunanistan bizim ne siyasi ne ekonomik ne de askeri olarak dengimiz ve muhatabımız değildir. Tıpkı bir asır önce olduğu gibi bugün de Yunanistan’ı kullanarak ülkemizin vaktini ve enerjisini boşa harcatmaya çalışanların asıl niyetlerini biliyoruz.

“Bu düşmanlık tüm NATO üyelerine yapılmıştır”

  • Son günlerde yaşanan gelişmeler bu gerçeği inkarı mümkün olmayan bir açıklıkta herkesin önüne sermiştir. Bilindiği gibi Ege’de uluslararası hava sahasında NATO görevi icra eden F-16 uçaklarımıza Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırdığı Rus menşeli S-300 hava savunma sistemleri tarafından radar kilidi atılmıştır. Bir ülke uçağına radar kilidi atılması da düşmanca bir harekettir. Hele bu uçak NATO görevi icra ediyorsa bu düşmanlık tüm üyeleriyle NATO’ya yapılmış demektir. Yunanistan hava sahamızı, uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S-300 radar kilidi atma seviyesine çıkararak NATO ve müttefiklere meydan okumuştur.
  •  NATO’nun en büyük gücü Amerika, Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları için olduğunu ifade ettiği S-400 sistemleri almasını güya kendi uçaklarına tehdit olarak görmüştü. Bu adımımız peşinatını ödediğimiz F-35 savaş uçaklarının verilmemesinden her alanda savunma sanayi ürünlerine ve hatta daha ötesine geçen ambargolara maruz kalan fiili eylemlerle karşılanmıştı. Şimdi aynı Amerika’nın Yunanistan’ın bir NATO gücüne karşı S-300 sistemlerini harekete geçirmesine nasıl cevap vereceğini merakla bekliyoruz. Üstelik Amerika bize vermediği F-35’leri, Yunanistan’a ikram ederek Rus hava savunma sistemlerinin güya gözü gibi savunduğu bu uçaklarla aynı çuvala girmesinin yolunu kendi eliyle açmıştır. Biz tedarikçi ülkeye sözümüz gereği F-35’lerle S-400’leri asla aynı sistemde kullanmayacaktık.

“Bizden esirgenen ürünleri yapma kabiliyetine sahibiz”

  • Amerikan’ın Hindistan’ın S-400 tedariğini de yaptırım dışı bıraktığını ayrıca hatırlatmak istiyorum. Bize F-35 vermiyorlarmış, aldığımız savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlar. Açıkçası hiçbiri umurumuzda değil. Biz bizden esirgenen her ürünü er ya da geç üretme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’ü, Cumhuriyetimizin ikinci asrını “Türkiye yüzyılı” haline getirecek yeni atılımın başlangıcı haline dönüştüreceğiz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER