A3 Haber

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?
Eylül 05
10:30 2022

Zorunlu deprem sigortası, konutlarda depremde oluşabilecek tüm hasarlara karşı koruma sağlayan bir poliçe olarak, zorunlu bir sigorta türü. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası olarak da bilinen deprem sigortası, tüm ev sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir sigortadır. Zorunlu deprem sigortasının nasıl yaptırılacağına ilişkin bilinmesi gerekenleri, Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol yanıtladı.

DASK sigortası nedir?

Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Akyol, DASK sigortası ve sigorta yaptırma süreci ile ilgili şunları söyledi:

Türkiye maalesef deprem kuşağında yer alan bir ülke. Marmara Depremi başta olmak üzere, birçok ciddi depreme tanık olduk. Doğal Afet Sigortaları Kurumu, kitlesel olarak maddi ve manevi zararlara neden olan depremlere karşı güvence sağlamak adına DASK sigortasını zorunlu tutuyor. Bu sigortanın kapsamı, depremin yanı sıra deprem sonucunda oluşabilen tsunami, yangın ve yer kayması gibi doğal afetlerİ barındırıyor. 2000 yılında kurulan DASK, o günden bugüne tüm konutlar için zorunlu bir poliçedir.

DASK sorgulama ve başvuru belgeleri

Bir konutta DASK sigortası mevcut durumunu öğrenmek için DASK poliçe sorgulam işlemi yapılmalıdır. Online olarak yapılabilen sorgulama işlemi, hem E-Devlet web site ve uygulamasından hem de DASK’ın resmi sitesi üzerinden yapılabilir. Buna ek olarak, sigorta şirketi ile iletişime geçerek de DASK sorgulaması talep edilebilir.

DASK ödeme ve DASK yenileme işlemlerinde konutların mevcut bilgileri üzerinden ilerlenebilir. İlk kez DASK yaptıracak vatandaşlar içinse sigorta yaptıracak kişinin bilgileri gerekli. Bu bilgiler içinde TC numarası, isim, telefon, adres ve mevcutsa vergi numarası yer alıyor. İkinci aşamada DASK yaptırılacak bina ile ilgili bilgiler ve son olarak da mesken ile ilgili bilgiler gerekli. Binayla ilgili inşa yılı, tapu, hasar durumu ve kat gibi bilgiler; meskenle ilgili ise kullanım durumu ve yüzölçümü bilgisi verilmeli.

Zorunlu deprem sigortasıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Zorunlu deprem sigortası, binanın kiralama ve satış sürecinde yapılmış olması gereken bir sigorta türüdür. Bununla birlikte, meskenlerde elektrik ve su aboneliği gibi işlemlerde de DASK belgesi talep edilir. Bu nedenle tüm mesken sahipleri, DASK yaptırma ve yenileme işlemlerini aksatmamalı.

DASK kapsamı, yalnızca depremle ilişkili hasarları içeriyor. Bu nedenle, deprem sonucunda oluşabilecek bir yangın kapsamda yer alırken, deprem dışı bir şekilde ortaya çıkabilen yangın, poliçe kapsamında değildir.

Kiracı ve ev sahibi, DASK işlemlerini yaptırabilir. Bununla birlike, kiracılar sigorta ettiren olarak DASK yaptırır. Olası bir hasar durumunda tazminatı alacak kişi, mal sahibidir. DASK ücretlerinde en uygun teklifi almak için, online deprem sigortası fiyatlarında araştırma yapılabilir. Fiyat almak için, bina ve mesken bilgilerinin yer alması ise çok önemli.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER