A3 Haber

İngiltere’de 3’üncü Charles resmen kral ilan edildi

İngiltere’de 3’üncü Charles resmen kral ilan edildi

İngiltere’de 3’üncü Charles resmen kral ilan edildi
Eylül 10
19:47 2022

Kraliçe 2’inci Elizabeth’in Perşembe günü hayatını kaybettiği anda oğlu Charles Kral olarak anılmaya başladı. Bugün St. James’s Sarayı’nda Charles resmen kral ilan edildi ve bu farklı seremonilerle duyuruldu.

İlk seremoni için İngiltere siyasetinin ve kamu hizmetinin kıdemli isimleri Buckingham Sarayı yakınındaki St. James’s Sarayı’nda bir araya geldi. İki farklı odada yapılan törenin ilk bölümünde, Kraliçe’nin ölümü resmen açıklandı ve 3’üncü Charles Kral ilan edildi.

Aralarında altı eski başbakanın da bulunduğu Katılım Konseyi, bu ilan sonrası “Tanrı Kralı korusun” diye bağırdı.

Ardından duyuru Başbakan Liz Truss, eşi Konsort Kraliçe Camilla ve Galler Prensi William’ın da aralarında olduğu kişiler tarafından imzalandı.

“Ağır sorumlulukların bilincindeyim”

Seremoninin ilk bölümünün tamamlanması ardından konsey, Kral 3’üncü Charles’ın konuşacağı Taht Odasına geçti.

3’üncü Charles resmen Kral ilan edildiği seremoninin ilk bölümü ardından yaptığı konuşmaya annesi Kraliçe 2’inci Elizabeth’i anarak başladı. Annesinin hizmete olan bağlılığını övdüğü konuşmada, hükümdarlığın sorumluluğunun farkında olduğunu söyledi.

3’üncü Charles sözlerinin devamında “Bana kalan bu büyük mirasın ve hükümdarlıkla gelecek ağır sorumlulukların bilincindeyim” dedi.

Sonrasında Charles duyurusunu yaptığı taahhütü imzaladı.

Seremoninin bu bölümünün de sonlanması ile yeni hükümdarın ilanının gelenek olduğu üzere halka duyurulmasına geçildi. Trompetçilerin başlattığı bu töreni, bir kez daha tekrarlanan ilan izledi. Sonrasında İngiltere Ulusal Marşı, “Tanrı Kralı Korusun” sözleriyle söylendi. Kral Muhafızları’nın yeni hükümdarı kutlama tezahüratı da buradaki törenin öne çıkan anlarından biri oldu. Saray’da yapılan ilan seremonisi ilk kez televizyondan canlı yayınlandı.

Günün ikinci töreni ise Londra’nın ticari kalbi olan, İngiltere Merkez Bankası’nın karşısındaki Royal Exchange’de yapıldı. Charles’ın resmen kral olduğu duyurusu burada da okundu. Londra’daki bu törene tarihe tanıklık etmek isteyen çok sayıda kişi de katıldı.

Kralın yetkileri neler?

Kral, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın devlet başkanı. Ancak yetkileri sembolik ve törensel. Siyasi olarak da tarafsız kalır. Önemli toplantılar öncesinde brifingler veya imzasını gerektiren belgeler gibi hükümetten gelen günlük gönderiler kırmızı deri bir çanta içinde ona teslim edilir.

Başbakan normalde her Çarşamba günü Buckingham Sarayı’nda Kral’la bir araya gelerek onu hükümet meseleleri hakkında bilgilendirir. Bu toplantılar tamamen özel olup, konuşulanların resmi bir kaydı yoktur.

Kralın ayrıca Parlamento’da da bazı görevleri var:

Hükümeti atamak: Genel seçimleri kazanan partinin lideri genellikle Buckingham Sarayı’na çağrılır ve burada resmi olarak hükümeti kurma görevi verilir. Kral ayrıca bir genel seçimden önce de hükümeti resmen fesheder.

Parlamentonun açılışında konuşmak: Kral Parlamentoda yasama yılı açılış törenine katılır. Lordlar Kamarası’nda tahttan yapacağı konuşmada hükümetin planlarını açıklar.

Kraliyet Onayı: Herhangi bir yasa Parlamentodan geçtiğinde, yasalaşması için Kral tarafından resmen onaylanması gerekir. Kraliyetin herhangi bir yasaya onay vermeyi reddetmesi en son 1708’de İskoçya ile ilgili bir yasada söz konusu olmuştu.
Ayrıca Kral, ziyarete gelen devlet başkanlarını ağırlar ve Birleşik Krallık’ta bulunan yabancı büyükelçiler ve temsilcilerle bir araya gelir.

Kral normalde Kasım ayında Londra’da düzenlenen savaş kurbanlarını anma günü etkinliğine öncülük eder.

Yeni Kral, 56 bağımsız ülke ve 2.4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanıdır. Bu ülkelerin 14’ünde aynı zamanda devlet başkanıdır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER