A3 Haber

Cudi’deki talanı protesto eden yurttaşlara tazyikli su ve biber gazıyla saldırdılar

Cudi’deki talanı protesto eden yurttaşlara tazyikli su ve biber gazıyla saldırdılar

Cudi’deki talanı protesto eden yurttaşlara tazyikli su ve biber gazıyla saldırdılar
Eylül 17
22:08 2022

Şırnak’ta askerlerin tazyikli su ve gaz bombalı saldırısına direnen yurttaşlar Cudi’de talana tepki gösterdi. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Bizim yolumuz özgürlük yoludur” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde binlerce kişi Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı’na yürümek için Milga Şantiye alanında bir araya geldi. Sıcak havaya rağmen buluşan binler, uzun bir süre ekolojik tahribata tepki gösterdi. Halaya duran kitle, sık sık savaşa ve talana karşı slogan attı.

Askerler yolları abluka altına aldı

Bütün yolları onlarca zırhlı araçla abluka altına alan askerler, yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Ancak anayasal haklarını kullanmak isteyen kitle yürüyüşte ısrarcı oldu. Uzun bir süre yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine askerler, tazyikli su ve gaz bombaları ile kitleye saldırdı. Buna tepki gösteren kitle belli bir noktaya kadar yürüyerek, oturma eylemi gerçekleştirdi.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Cudi, Lice, Tunceli ve Bingöl’de yaşanan orman yangınlarına ve talana tepki gösteren Öztürk, şöyle devam etti: “Ağaçları kesiyorlar. Amaç Kürt halkının bitirilmesiydi. Kürt halkının yaşadığı coğrafyayı bitirmekti. Bugün bundan kaynaklı Botan’a geldik. Yürüyüş gerçekleştirmek istedik. Siz her ne kadar sizi yok edeceğiz deseniz de biz de burada olduğumuzu söylüyoruz. Tarihte bizi bitiremediniz. Bundan sonra da mümkün değil. Faşizm ve milliyetçilik ile iktidardasınız. Biz özgürlüğümüzü ve Türkiye halklarının özgürlüğünü savunuyoruz. Kestiğiniz ağaçların yerine yüzlerce ağaç dikeceğiz. Cudi’yi 90’larda yaktınız. Ancak zamanla yeniden yeşerdi. Botan’da Şırnak’ta bugüne kadar geri adım atmadık. Bundan sonra da geri adım atmayız. Faşistlere de şunu söylemek istiyorum: Kürt halkına karşı düşmanlıkta boğulacaksınız.”

(Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı) 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER