A3 Haber

Emek ve özgürlük ittifakı kuruldu: HDP, TİP, EMEP, SMF, TÖP, EHP bir araya geldi

Emek ve özgürlük ittifakı kuruldu: HDP, TİP, EMEP, SMF, TÖP, EHP bir araya geldi

Emek ve özgürlük ittifakı kuruldu: HDP, TİP, EMEP, SMF, TÖP, EHP bir araya geldi
Eylül 24
19:56 2022

Türkiye İşçi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Toplumsal Özgürlük Partisi, Emekçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle ilan edildi.

Halk TV’den Hazar Dost’un haberine göre TİP, HDP, EHP, EMEP, SMF ve TÖP’in bileşeni olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yaptığı etkinlikle kuruluşunu ve yol haritasını ilan etti. Etkinliğe Türkiye’nin dört bir tarafından insanlar katılırken altı sosyalist bileşenin sözcü ve başkanları salona birlikte giriş yaptı.

Cumartesi Anneleri ve Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası işçileri salonda alkışlarla karşılandı. Etkinliğin sunumu, hem Türkçe hem de Kürtçe yapıldı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhur ve Millet İttifakı’nın ardından kurulan üçüncü ittifak olurken yayınladıkları yol haritasında, ekonomi, demokrasi, kadın, LGBTİ+, ekoloji, Kürt sorununa dair politikalarını açıkladı.

Açıklanan yol haritasının başlıkları şöyle:

  • İnsanca çalışılacak ve yaşanacak bir ekonomik düzen
  • Halkın egemenliğine dayanan bir demokrasi
  • Kürt sorununda barışçıl ve demokratik çözüm
  • Kadınlar için adalet, eşitlik ve özgürlük
  • Gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplar için eşitlik ve özgürlük
  • Doğanın, çevrenin ve kültürel varlıkların korunması

Etkinlik başlangıcında hazırlanan kısa videoda, ekonomik krizden kadın mücadelesine, LGBTİ+’ların eylemlerinden işçi hareketlerine kadar birçok alandaki eylemlere yer verildi. Video, salondan yoğun alkış aldı.

“Seni başkanlıktan göndereceğiz”

Etkinlikte ilk konuşmayı Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman yaptı. Akman, “İttifakımız kendini ismiyle tanımlıyor. Emek, özgürlük ve barış için yola çıkıyoruz. Ekonomik krizi vatandaşlara, yoksulluk, açlık, işsizlik olarak dönüyor” diyerek vatandaşın asıl derdinin ekonomi olduğuna dikkat çekti.

Akman konuşmasında sık sık eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarına değinirken Demirtaş’ın 7 Haziran seçimlerindeki “Seni başkan yaptırmayacağız” çıkışını hatırlatarak, “Şimdi biz diyoruz ki ‘Seni başkanlıktan göndereceğiz” dedi.

EMEP Başkanı Akdeniz, Amini’yi ve İran protestolarını selamladı

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, konuşmasında, İran’da ‘Ahlak Polisi’ tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Mahsa Amini’yi ve İran’daki protestoları selamlarken Amini’nin resmini konuşma kürsüsünün önüne koydu. Akdeniz, ittifakın halkın talebiyle gerçekleştiğini vurgulayarak “Halk ‘Birleşin, birleşin, birleşin’ diyor. Birleşelim, birleşelim, birleşelim” ifadelerini kullandı.

SMF Sözcüsü Kayaoğlu: Sermayenin emek sömürüsüne karşı emeğin kurtuluşunu örgütlemeye geldik

SMF sözcüsü Barış Kayaoğlu ise konuşmasında tüm herkesi Emek ve Özgürlük İttifakı’na davet ederken “İşçiler, emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, Kürt halkı yani emekten ve özgürlükten yana olanları adaletsizlik başkanlık sistemi içimde hapsetmeye çalışıyorlar. Biz bunun karşısında kurulduk” ifadelerini kullandı.

Kayaoğlu, ayrıca “Biz bugün AKP iktidarına karşı ortak mücadele vermeye geldik. Biz eşitliği ve özgülüğü haykırmaya geldik. Biz bugün sermayenin emek sömürüsüne karşı emeğin kurtuluşunu örgütlemeye geldik” dedi.

“Yeni zaferimiz 7 Haziranlar kadar yakındır”

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise konuşmasına Demirtaş’a, Aysel Tuğluk’a selam yollayarak başladı, “Çözüm gücümüzle gümbür gümbür geldiğimizi gösterdiğimiz bir gün” diyerek Emek ve Özgürlük ittifakı’nın gücüne güvendiğini vurgularken “Yeni zaferimiz 7 Haziranlar kadar yakındır” dedi.

‘”Erdoğan’ı sandığa gömecek ittifakız”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ‘Türkiye’nin en köklü ittifakı’ olduğunu belirttiği konuşmasında, “Sesimizin ulaştığı herkese söylüyorum AKP den kurtulmak üzereyiz. Halkımızın bir kısmı bunun heyecanını yaşarken acaba sorusunu soranlar da. Bu ittifakı oluşturanlar halkın bu iktidardan kurtarmak için tüm bedelleri göz önüne aldık Biz Gezinin yoldaşları Suruç’ta Ankara’da IŞİD barbarlığına teslim olmayanlarız. Bir kez daha herkesin önünde söylüyoruz AKP’yi Saray iktidarını, Erdoğan’ı sandığa gömecek ittifakız” ifadelerini kullandı.

“O sarayı utanç müzesi yaptığımızı düşünelim”

Baş, konuşmasında “Halk düşmanlarının yargılanmasını izlemek için o Silivri’ye gideceğiz” ifadelerini kullanırken “Bütün kamu kurumlarına astıkları Erdoğan resimlerini indirdiğimiz günü düşünelim. O sarayı utanç müzesi yaptığımızı düşünelim. Hayal edelim İstanbul Sözleşmesini tekrar yürürlüğe girdiği resmi gazeteyi hayal edelim. Kadınların istedikleri her yerde gezebileceği bir memleketi hayal edelim” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER