A3 Haber

İran’da protestolar büyüyor: Gösterilerde en az 54 kişinin öldürüldüğü duyuruldu

İran’da protestolar büyüyor: Gösterilerde en az 54 kişinin öldürüldüğü duyuruldu

İran’da protestolar büyüyor: Gösterilerde en az 54 kişinin öldürüldüğü duyuruldu
Eylül 25
18:42 2022

İran’da “ahlak polisi” tarafından saçının teli göründüğü gerekçesiyle öldürülen Mahsa Amini için ülke genelinde protestolar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Protestoların dokuzuncu günde devam ettiği İran’da, İnsan Hakları Örgütü açıklama yaptı. İran İnsan Hakları Örgütü ülke genelinde süren eylemlerde en az 54 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından başlayan protesto eylemleri, 9’uncu gününde devam ediyor. İran’ın Tahran Weliesir, Ekbatan, Setarxan, Sadiqiye, Aryaşehir, Saedet Abadi kentlerinde protestolar devam ederken, sokağa çıkan vatandaşlara güvenlik güçlerinin sert müdahalesi de devam ediyor.

Cuma günü halkın kontrolü ele aldığı iddia edildiği Şino kentinde, çok sayıda özel polis birimi görevlendirildi. İnternet ve iletişim hatlarının kesildiği kentte, güvenlik güçlerinin tutuklama operasyonu başlattığı ve bu operasyonlar kapsamında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Yine ülkenin başka bir kenti olan Giyalan’da polislerin yüzlerce kişiyi gözaltına alındığı bildirildi. İran Hükümeti’ne ait Isna Haber Ajansı’nın Giyalan Polis Komutanı’nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre, Giyalan’da üç gün içerisinde 60’ı kadın olmak üzere 740 kişi gözaltına alındı.

Cenaze törenlerine izin verilmiyor

İran İnsan Hakları Örgütü, İran’daki eylemler sırasında en az 54 kişinin İran polisi tarafından katledildiğini duyurarak, yaşamını yitirenlerin cenazelerinin ise ailelerine tören yapılmaması karşılığında verildiğini aktardı.

Öte yandan İran Resmi Devlet televizyonu ise aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu en az 35 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Adalet Bakanı: Müsamaha göstermeyeceğiz

İran Adalet Bakanı Gulam Hüseyin İlham da Mizan Online’da yer alan açıklamasında protestolara hoşgörü göstermeyeceklerini belirterek “Müsamaha göstermeden kararlı şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

Yetkililerin açıklamaları ve güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine rağmen protestolar 80’den fazla şehir ve daha küçük yerleşim yerine yayıldı. Yüzlerce gösterici ve gazeteci de gözaltına alındı.

Sosyal medya yasak, gerçek mermi serbest!

Ülkede Whatsapp, Instagram ve Skype başta olmak üzere internet erişimine ciddi kısıtlama getirildi. Ülkede Facebook, Twitter, TikTok ve Telegram son gösterilerden önce zaten yasaktı.

Öte yandan güvenlik güçlerinin göstericilere gerçek mermiyle ateş açtığı görülen videolar paylaşılıyor.

Norveç’in Oslo kenti merkezli İran İnsan Hakları isimli kuruluş göstericilere Kalaşnikof tipi silahla ateş açan üniformalı birinin videosunu paylaştı.

Videonun Tahran’daki Firdevsi Bulvarı’nda kaydedildiği belirtiliyor.

AFP haber ajansı Piranşehr ve Urmiye kentlerinde de benzer videoların çekildiğini aktarıyor.

Uluslararası Af Örgütü de 20 kentte protestoculara gerçek mermi sıkıldığına dair kanıt olduğunu açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER