A3 Haber

“Sansür yasası” TBMM’de görüşülmeye başlandı: “Baskı ve sansür dijital medyaya taşınıyor, bu istibdattır”

“Sansür yasası” TBMM’de görüşülmeye başlandı: “Baskı ve sansür dijital medyaya taşınıyor, bu istibdattır”

“Sansür yasası” TBMM’de görüşülmeye başlandı: “Baskı ve sansür dijital medyaya taşınıyor, bu istibdattır”
Ekim 04
21:47 2022

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen Basın Kanunu’nda değişiklik içeren 40 maddelik teklifin TBMM’de görüşülmesine başlandı. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Mersin’de öldürülen terörist için bakan taksiciye dayanarak ‘Terörist CHP’li’ dedi. Bu yasa çıkarsa, kamu görevlileri hakkında ne yapacağız?” diye sordu.

Basın Kanunu’nda değişiklik içeren 40 maddelik teklifin TBMM’de görüşülmesine başlandı.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, yasa teklifinin Türkiye’yi üçüncü dünya ülkeleriyle aynı kategoriye sokacağını söyledi ve “İktidar iyi niyetli olmayan bir baskı ve sansürü dijital medyaya taşımaktadır. Bu istibdattır. Dezenformasyon değil ‘Akformasyon’ hedefleniyor. Yeliz isimli vekiliniz ve trol ordusu kuran bakanınızla bu işi şu yapan sizlersiniz. TÜİK Başkanı’nı görevden alın, dezenformasyonla mücadelede önemli başarı elde etmiş olursunuz” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da “Özgürlüğü elinizden kaçırdığınızda bir Atatürk’e, Kurtuluş savaşına ihtiyaç duyarsınız. Demokrasiyi sopayla koruyamazsınız. Kahrolsun oligarşi, yaşasın demokrasi. Ceza vereceklermiş, 6 yıl daha yatarım. Gazeteci devlete, partiye değil, gerçeğe ve halkına karşı sorumludur. Basın İlan Kurumu Başkanı ise oligark, keyifçi…” dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ise “Temel hak ve özgürlükleri korumak devletin görevidir. Sahte isim ve hesaplarla siyasi rakiplere küfür, iftira ve hakaret etmek amacıyla kullanıldığı durumlarda düzenleme yapmak şarttır. Yalan haberi kasıtlı yayma eyleminin tehdit olduğu noktasında toplumda bir kanaat vardır. Sosyal medyada insanların onuru, şerefi ayaklar altına alınmıştır. Dünyada sosyal medyada en çok yalan habere konu olan ülke Türkiye’dir” diyerek teklifi savundu.

Birleştirildi

Tartışmaların ardından teklifin maddelerine dair muhalefet partilerinin verdiği ayrı ayrı önergeler, ‘aynı mahiyette’ değerlendirilerek birleştirilip ele alındı. Önergelerin birleştirilerek ele alınmasıysa görüşmelerin süresi biraz daha kısalmış oldu.

Muhalefetin verdiği tüm önergelerin reddedildiği görüşmelerde teklifin ilk iki maddesi kabul edildi.

Birinci maddenin kabul edilmesiyle internet siteleri de internet haber siteleriyle basın kartına ilişkin hususlar 5187 sayılı Basın Kanunu’nun kapsamına alındı. Aynı zamanda radyo, televizyon ve kamu kurum ve kuruluşların yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelinin, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirileceği kabul edildi. Böylece gazetecilerin yanı sıra kamu personellerine de basın kartı dağıtılması yasal zemine oturtulmuş olacak.

Teklifin ikinci maddesiyle internet haber siteleri de süreli yayın kapsamına alınmış olacak. Öte yandan basın kartı, basın kartı verilecek medya mensupları ve enformasyon görevlileri, basın kartı düzenleyecek olan İletişim Başkanlığı ve basın kartı başvurularını değerlendirecek olan komisyon yeniden tanımlanmış oldu.

Teklifin ilk iki maddesinin kabul edilmesinin ardından Genel Kurul çalışmalarını sonlandırdı. Yasa teklifinin görüşmelerine Perşembe günü devam edilmesi bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER