A3 Haber

“Avrupa ülkeleri kışı nasıl geçireceğini düşünüyor” diyen Erdoğan: “Bizim böyle bir derdimiz yok…”

“Avrupa ülkeleri kışı nasıl geçireceğini düşünüyor” diyen Erdoğan: “Bizim böyle bir derdimiz yok…”

“Avrupa ülkeleri kışı nasıl geçireceğini düşünüyor” diyen Erdoğan: “Bizim böyle bir derdimiz yok…”
Ekim 10
14:56 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuştu. “Avrupa ülkeleri kışı nasıl geçireceğini düşünüyor” diyen Erdoğan “Bizim böyle bir derdimiz yok” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Kış mevsimiyle bu ülkelerde enerji ve gıda güvenliği konusundaki endişeler tırmanıyor. Prag Zirvesi’nde liderlerden bunu dinledim, hep bu kışı nasıl geçireceğiz, bunu anlatıyorlar. ‘Bizim böyle bir derdimiz yok’ dedim” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsüne yasal güvence” getirme teklifiyle de ilgili konuşan Erdoğan, bugün yapılacak Kabine Toplantısı’nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ilgili çalışmayı sunacağını söyledi. Bunun ardından gerekli anayasal düzenleme için teklif vereceklerini belirtti. Erdoğan, “Eğer samimiysen, dürüstsen gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • “Küresel sistem son 70 yılın en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor. Bu çarpık yapı kökünden çatırdıyor. Soğuk savaşın bitmesiyle barış ve özgürlükler adına yeşeren umutlar, son yıllarda yerini korku ve faşizme bırakmaya başladı. Son 60 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon rakamları herkesi zorluyor, bunaltıyor. Ekonomisi kırılgan devletler bu sancılı süreci yönetmekte zorlanıyor. Bu yeni dönemde bilhassa eşitlik, adalet ve hakkaniyet duygusu ağır yara almaktadır. Ekonomik krizle birlikte bu vahim tablonun fakir ülkeler ve toplumlar aleyhine daha da kötüleştiğine şahit oluyoruz.
  • Zengin daha da zenginleşirken tüm dünyada yoksulluk yaygınlaşmakta farklı toplum kesimleri arasındaki uçurum giderek büyümektedir. Dünya nüfusunun yüzde 1’ine tekabül etmeyen bir kesim parasına para katarken Afrika’dan Asya’ya milyarlarca insan temel gıda maddelerine dahi ulaşmakta zorluk çekmektedir. Ekonomik krizle birlikte bu vahim tablonun fakir ülkeler aleyhine daha da kötüleştiğine şahit oluyoruz.

“Liderler kışı nasıl geçireceğiz diye düşünüyor”

  • Kış mevsimiyle bu ülkelerde enerji ve gıda güvenliği konusundaki endişeler tırmanıyor. Prag Zirvesi’nde liderlerden bunu dinledim, hep bu kışı nasıl geçireceğiz, bunu anlatıyorlar. ‘Bizim böyle bir derdimiz yok’ dedim.
  • Liderler sadece anı düşünüyorlar. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşı aklıselim ile değerlendirmiyorlar. Ekonomisi zayıf, sosyal barışını tam manasıyla tamamlayamamış kırılgan devletler bu süreci sürdürmekte zorlanıyor. Önümüzdeki dönemde dünyada köklü siyasi gelişmelerin yaşanması kaçınılmaz. Mevcut yapının devam etmesi mümkün değildir. Türkiye yüzyılı ifademiz tüm alanlarla vücut bulacak ve gerçeğe dönüşecektir.

“Karadeniz’den doğalgazı çıkardığımız anda tadına doyum olmaz”

  • Parası pulu imkanı varsa İstanbul’a gelecek, yoksa üniversite okuyamayacaktı. Şimdi tüm akademisyenlerimiz Kars’a da, Ağrı’ya da, Muş’a da, Hakkari’ye de gidiyor ve yavrularımızı evlerinin yanı başındaki üniversitelerde okutuyor. Ufkunuz yoksa o zaman yapılacak herhangi bir şey yok.
  • Türkiye altyapısını bitirdi, bunun için de Türkiye’nin geleceği aydınlık böyle bir sıkıntı yok tespiti yapmışlardı. Biz de dedik ki, bu tespiti bizler de yaptığımız için başarılıyız. Karadeniz’den doğal gazı da çıkardığımız anda bunun tadına doyum olmaz.

“850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var, talep yok”

  • Şu anda bizim 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var. İhtiyaçlara rahatlıkla cevap verir haldeyiz. Talep yok.”

Öğrenci disiplin yönetmeliğini değiştiriyoruz

Üniversitelerde Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin değiştirileceğini bildiren Erdoğan, “Zaman zaman mağduriyetlere yol açan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni özgürlükçü bir bakış açısıyla değiştiriyoruz” dedi.

Bu kapsamda 35 yaş üzerindeki kadınlar için de ek kontenjan hakkı tanımlanacağını kaydeden Erdoğan, “Kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz, 35 yaş üzerindeki kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız” ifadelerini kullandı.

Siber güvenlik meslek yüksek okulları

Siber güvenlik meslek yüksekokulları açılacağını bildiren Erdoğan, “Bu okullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil inşallah aranan eleman olacaklardır” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

  • “Yükseköğretimin ekonomik getirisi fark oluşturmaya devam ediyor. Üniversite mezunlarının yıllık ortalama geliri lise ve dengi okul mezunlarına göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksektir. Aynı şekilde veriler üniversite mezunlarının istihdam oranlarının lise mezunlarına göre daha yüksek olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Yükseköğretimde geldiğimiz seviyeyi kafi görmüyor günü ihtiyaçları ve milletimizin beklentileri çerçevesinde ilave adımlar atmayı sürdürüyoruz. Temmuz ayında eğitimini yarıda bırakanlara yeniden üniversitelerin kapısını açtık.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER