A3 Haber

Putin: Ukrayna Kırım’da terör saldırısı düzenledi, biz de füzelerle yanıt verdik

Putin: Ukrayna Kırım’da terör saldırısı düzenledi, biz de füzelerle yanıt verdik

Putin: Ukrayna Kırım’da terör saldırısı düzenledi, biz de füzelerle yanıt verdik
Ekim 10
15:35 2022

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ilk haftalarından bu yana en kapsamlı saldırılar bugünlerde gerçekleşiyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki saldırılarda en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Lviv, Dnipro ve Zaporijya’da da patlamalar meydana geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun menzilli füzelerle Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısını hedef aldıklarını söyledi.

Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, saldırılarının, Cumartesi günü ülkesini Kırım’a bağlayan Kerç Köprüsü’nü hedef alan saldırıya misilleme olduğunu belirtti.

“Terör saldırısını Ukrayna gizli servislerinin organize edip düzenlediği açık” diyen Putin, Rusya’nın kritik önemdeki sivil altyapısının imha edilmek istendiğini söyledi.

Putin: Saldırılara yanıtımız sert olacak

Putin, Rusya’nın bu tip saldırılara yanıtının sert olacağı uyarısında bulundu, kimsenin bundan şüphe duymaması gerektiğini vurguladı.

Putin: Ukrayna, TürkAkım hattını havaya uçurmayı denedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna güçlerinin TürkAkım doğalgaz boru hattını havaya uçurmayı denediğini belirtti.

“Kiev’in bu eylemlerini karşılıksız bırakamazdık” diyen Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın teklif etmesi üstüne ve Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı planlamayla uzun menzilli silahlar ile Ukrayna’nın enerji, ordu ve iletişim tesislerine karşı büyük bir saldırı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bir Rusya füzesi Kiev’deki Alman konsolosluğuna isabet etti

Rusya’nın Kiev’de düzenlediği saldırılarda bir füze, Alman Konsolosluğu’nun da bulunduğu binaya isabet etti. Füze saldırıları Kiev’de Alman Konsolosluğu’nun da yer aldığı iş kulesine de isabet etti.

Reuters’e göre Almanya Dışişleri Bakanlığı binanın vurulduğunu doğruladı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Alman Bild gazetesine konuşan bir bakanlık yetkilisi, binada vize merkezinin olduğu bölümün vurulduğunu ancak burada aylardır hizmet verilmediğini söyledi. Bild’e göre Rus füze saldırıları sırasında bölümde çalışan kimse yoktu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri: Rusya 83 füze saldırısı düzenledi

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü Yuriy Ihnat, Rusya’nın 83 füze saldırısı düzenlediğini ve saldırıların sürdüğünü söyledi. Ihnat, füzelerden en az 43’ünün havada etkisiz hale getirildiğini belirtti. Rus hava saldırılarının sürdüğü Kiev’de halka barınaklardan ayrılmama çağrısı yapıldı. Acil durum ekipleri Kiev’e düzenlenen saldırılarda 24 kişinin yaralandığını açıkladı. Batıda Polonya sınırındaki Lviv’in bölgesel yönetimi de, Telegram üzerinden şehrin bu sabah bombalandığını açıkladı.

Ukrayna Başbakanı Şmihal: Altyapı tesisler vuruldu

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Ukrayna’nın başkenti Kiev ile birlikte dokuz farklı bölgesinde “11 önemli altyapı tesisinin” bu sabahki bombardımanda vurulduğunu söyledi. Şmihal, Telegram’da yaptığı açıklamada tesisler hakkında daha fazla ayrıntı vermedi ancak bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Yetkililer, Lviv ve Harkov’un büyük şehirlerinde ve Hmelnitski, Sumi ve Ternopil bölgelerinde elektrik ve su kesintileri olduğunu bildirdiler.

Kiev Belediye Başkanı: Çok sayıda patlama meydana geldi

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko da Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Şehrin merkezindeki Shevchenkivsky bölgesinde çok sayıda patlama meydana geldi. Acil durum ekipleri olay yerine geçiyor. Detayları daha sonra açıklayacağız” dedi.

Ukrayna’nın tanınmış gazetecilerinden Andriy Tsapliyenko, Telegram’da füzelerden birinin Kiev merkezindeki Hruşevski Anıtı’nın yakınındaki Volodymyrska Caddesi’nde patladığını söyledi. Tsapliyenko, anıtın yakınındaki arabaları yanarken gösteren bir video paylaştı ve en az bir kişinin saldırı sonucunda yaşamını yitirdiğini belirtti. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Kiev’in farklı noktalarındaki binaların üzerinden dumanlar yükseldiğini gösteriyor.

Kiev’de işlek yaya köprüsü vuruldu

Kiev’de bu sabah başlayan saldırılarda şehrin işlek yaya ve bisiklet köprüsü Kliçko köprüsü de vuruldu.

Dinyeper nehri kıyısında, yoğun bir otoyolun üzerine kurulmuş olan köprü, cam panellerden yapılmış döşeme bölümleriyle popüler bir turistik cazibe merkezi.

Köprüdeki bir güvenlik kamerasından alınan görüntüler, çarpma anını gösteriyor. Patlamada ölen ya da yaralananların olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Batılı liderlerden tepkiler

Rusya’nın bugün başlayan yoğun bombardımanından sonra Batılı liderler tepki mesajları yayımladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıyla ilgili derinden sarsıldığını söyledi.

İngiltere, saldırıyı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi, Almanya ve Fransa liderleri Zelenskiy ile telefonda görüştü.

Moldova ise Rusya Büyükelçisini geri çektiğini ve Moskova’nın bazı seyir füzelerinin Moldova hava sahası üzerinde uçtuğunu açıkladı.

Ne olmuştu?

Başkent Kiev’de bu sabah meydana gelen patlamalardan önce, güneydeki Zaporijya kentinde ve Dnipropetrovsk bölgesinde gece yeni patlamalar meydana gelmişti. Zaporijya Valisi Oleksandr Starukh yerel saatle 03.00 civarında Telegram üzerinde, “Yeniden çok katlı bir konut yıkıldı. Kurbanlar var” dedi. Aylar sonra Ukrayna başkentine yapılan ilk füze saldırısı savaşın başındaki saldırılara göre çok daha merkezi noktaları hedef almış gibi görünüyor.

Saldırılar, Rusya’yı Kırım’a bağlayan tek köprünün bir patlamada hasar görmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili Ukrayna’yı suçlamıştı. Putin dün yaptığı açıklamada, Ukrayna istihbarat güçlerinin Rusya’nın sivil altyapısının kritik öneme sahip bir parçasını yok etmeyi amaçladığını söylemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER