A3 Haber

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de peş peşe patlama: Ölü ve yaralılar var

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de peş peşe patlama: Ölü ve yaralılar var

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de peş peşe patlama: Ölü ve yaralılar var
Ekim 10
09:33 2022

Kerç Boğazı’nda bulunan Kırım Köprüsü’nde yaşanan patlamanın ardından bugün Ukrayna’nın başkenti peş peşe yaşanan patlamalarla sarsıldı. Kentte siren sesleri duyulurken, patlamaların Rusya tarafından düzenlenen saldırılardan kaynaklandığına yönelik iddialar sosyal medyaya yansıdı. Patlamalarda kayıpların yaşandığı, ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi.

Ukrayna’nın, Rusya’nın Kırım ilhakının sembolü olarak görülen Kerç Köprüsü’ne düzenlediği bombalı saldırı sonrası Ukrayna’nın başkenti Kiev’de art arda patlamalar meydana geldi. Kentte çok sayıda binadan dumanlar yükselirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ofisinin de vurulduğu öne sürüldü. Kiev’de halka ‘sığınaklarda kalın’ çağrısı yapıldı. Zelenskiy, “Kiev’de işe gidenleri öldürdüler” dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, sek,z kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

Kırım ve Rusya’yı birbirine bağlayan ve Rusya’nın Kırım ilhakının sembolü olarak görülen Kerç Köprüsü’ne Ukrayna’nın bombalı saldırısı sonrası iki ülke arasındaki savaş farklı bir noktaya geldi.

Uluslararası haber ajansları, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in bu sabaha hava saldırısıyla uyandığını geçti. Kentte art arda meydana gelen patlamarda çok sayıda binadan dumanlar yükseldi, sivillerin araçlarının alev topuna döndü.

“Zelenskiy’nin ofisi vuruldu”

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, patlamada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ofisinin vurulduğu öne sürüldü.

Kiev Belediye başkanından açıklama

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, saldırının hemen ardından resmi Telegram hesabı aracılığıyla bir açıklama yaparak, Rus güçlerinin Kiev’in merkezini füzelerle hedef aldığını bildirdi.

Kliçko “Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında. Füzeler şehir merkezinde Şevçenkivsk ile Solomyan semtindeki yerlere isabet etti. Hava alarmı var ve dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinlerine hitap ediyorum; alarm sırasında sığınaklarda kalın. Acil bir ihtiyaç yoksa bugün şehre inmemek daha iyi.” ifadelerine yer verdi.

Olay yerlerinde arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kliçko, “Kiev’in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor.” bilgisini verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ise bir Rus roketinin Kiev’de Hrushevsky anıtının yakınındaki bir caddeye düştüğünü bildirildi.

Ukraynalı Milletvekili Oleksiy Goncharenko ise bir roketin ‘şehrin tam merkezine’ düştüğünü de belirterek ‘Arabalar yanıyor, evlerin camları kırılıyor. Ölüler var’ diye tweet attı.

Üç kente saldırı

Ukrayna basını, sabah saatlerinde Kiev, Lviv, Dnipro şehirlerine saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

Zelenskiy’den ilk açıklama

Saldırıların ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den ilk açıklama geldi. Zaporijya’da düzenlenen saldırıyı hatırlatan Zelenskiy, “Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya’da evlerinde uyuyanları, Kiev’de işe gidenleri öldürdüler. Maalesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın” ifadelerini kaydetti.

Ölü ve yaralılar var

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kiev’e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre sekiz kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

Odessa Askeri Yönetim Başkanı Vitaly Kim, “Odessa’da patlamalar duyuldu, ön bilgilere göre hava savunma sistemi çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Kerç Köprüsü’ndeki patlama

Öte yandan Kiev’de meydana gelen patlamanın cumartesi günü Kerç Köprüsü’nde yaşanan patlamanın ardından gelmesi dikkati çekti.

Rusya ile 2014’te yasa dışı ilhak edilen Kırım arasında yer alan Kerç Köprüsü’nde, dün bir kamyondaki patlama sonucu yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıkmış, köprüde hasar oluşmuştu. Patlamada, 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Kırım arasındaki köprüde meydana gelen patlamanın “başlangıç” olduğunu açıklamıştı.

Putin’in 2018’de resmi açılışını yaptığı ve “Kırım” ismiyle de anılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması nedeniyle Rusya için stratejik öneme sahip.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamanın Ukrayna istihbaratınca yapıldığını belirtti.

Putin doğrudan suçladı

Rusya’ya bağlı RIA haber ajansı, geçtiğimiz Cumartesi günü erken saatlerde Kırım’daki Kerç Köprüsü’nde yakıt dolu bir tankerin infilak ettiğini duyurdu. Ukrayna kaynakları haberi patlama olarak geçti. Ancak daha sonra, Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi tarafından yapılan açıklamada, bomba yüklü kamyonla düzenlendiği söylenen saldırıda, yakıt taşıyan yedi vagonun alev alması sonucu “köprünün iki bölümünün kısmen çöktüğü” belirtildi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrikin ile dün özel bir toplantıda bir araya gelen Rusya lideri Putin, Kırım Köprüsü’nde yaşanan patlamadan Kiev Yönetimi’ni sorumlu tuttu.

Putin “Bu, Rusya Federasyonu’nun kritik sivil altyapısını hedefleyen bir terör saldırısıydı. Müsebbipleri, failleri, sipariş verenleri Ukrayna gizli servisleriydi” ifadelerini kullandı.

Soruşturma Komitesi Başkanı Bastrikin, Ukrayna gizli servisinin Rus vatandaşları ve yabancılardan yardım aldığı konusunda Putin’e bilgi verdi.

Bastrikin, ”Bu bombalamanın amaçlarına yönelik soruşturmamızı sürdürüyoruz. Şüphesiz ki terör özelliği taşıyor. Bu bir terör saldırısıydı. Elimizdeki tüm veriler kesin bir sonuca varmamıza izin veriyor ki bu Ukrayna gizli servislerince hazırlanan bir terör saldırısıydı. Bu terör saldırısının amacı, Rusya için büyük önem taşıyan sivil altyapının geniş bir parçasını imha etmek etmektir” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER