A3 Haber

Bartın maden faciası: Koca’dan yaralı madencilerin durumuyla ilgili açıklama

Bartın maden faciası: Koca’dan yaralı madencilerin durumuyla ilgili açıklama

Bartın maden faciası: Koca’dan yaralı madencilerin durumuyla ilgili açıklama
Ekim 16
20:23 2022

Bartın Amasra’daki kömür madeninde dün akşam saatlerinde meydana gelen patlama sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan can kaybının 41 olduğu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralı madencilere ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Bartın Amasra’da meydana gelen maden patlaması sonrası gözler facianın yaşandığı bölgeye çevrildi. Programını iptal eden ve patlamanın yaşandığı bölgeye giden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 41 madencinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Amasra’daki maden faciasında yaralanan madencilerin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yaralıların Son Durumu” başlıklı açıklamasında “Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde bugün ziyaret ettiğimiz 6 yaralıdan 5’inin durumu ağır, 1’inin durumu orta. Bartın’da tedavi gören 5 yaralıdan 4’ü taburcu oldu, yatan hastamızın durumu ise iyi. Kaza sebebiyle tedavisi devam eden 7 hastamız var.” diye belirtti.

 

Bakan Dönmez: Alanı kapatma kararı aldık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın’daki katliama ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Dönmez, “Ekiplerimiz, ocakta kısmi devam eden yangınla mücadele ediyor. O alanı kontrol altına almak için kapatma kararı verildi. Kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle yangını kontrol altına alacağız. Tesisin yeniden üretime alınması için müessemizde kömür üretimine ara veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Soruşturma başlatıldı

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, Amasra’daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Bakan Bozdağ: Beş savcı görevlendirdik

Adalet Bakanı Bozdağ ise, “Etkin bir şekilde soruşturulması çok önemli. Adli tahkikat başlatıldı. Şu anda 5 cumhuriyet savcımız soruşturmayı yürüyor. Olay bütün yönleriyle soruşturulacak. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmasın.” dedi.

Kılıçdaroğlu Bartın’a gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bartın’daki maden faciasının yaşandığı bölgeye gitti. Kılıçdaroğlu, “41 kardeşimiz hayatını kaybetti. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına. Neden bu kitle ölümleri sadece Türkiye’de oluyor” dedi.

CHP de Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Bartın’a bir heyet gönderdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve bölge milletvekilleri bölgede incelemelerde bulundu.

Akşener’den açıklama

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, “Arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese, madencilerimize, gönüllülerimize ve bütün ekiplere teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, bir daha bu acıları yaşatmasın” dedi.

Beraberindeki heyetle maden ocağına gelerek incelemelerde bulunan Akşener, yetkililerden bilgi aldı. Akşener, patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyerek “Allah, şehitlerimizi inşallah Peygamber Efendimize komşu kılsın. Allah onların şefaatlerinden ailelerini faydalandırsın” ifadesini kullandı.

“Sendika olarak bunun takipçisi olacağız”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Hakan Yeşil, sorumluların bulunması konusunda adli soruşturmanın sürdüğünü, sendika olarak da konunun takipçisi olduklarını belirterek, “Bu konu hakkında araştırılacak her şeyin içinde Genel Maden İş Sendikası olacaktır. Bu işin sorumluları hakkında, nedenleri hakkında yapılacak çalışmadan sonra bütün kamuoyu da bilgilenecektir.” dedi.

Yeşil, yangının söndürülmesinin ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte üretimin yeniden devam edeceğini söyleyerek, şöyle dedi:

  • “Bizler de sendika olarak bunun takipçisi olacağız. Bugün itibariyle patlama olan ocağımız hem başından hem dibinden kapatılarak oradaki açık yangının söndürme çalışmaları yapılıyor. En yakın zamanda da bütün riskler ortadan kalktıktan sonra ocaklarımız üretime başlayacaktır. Burada bilimsel bir sonuç ortaya koymadığımız sürece şu oldu bu oldu gibi bir şey deme şansımız yok. Çalışmalar sürüyor. Adalet bakanımız da geldi. 5 tane savcı konuyu araştırıyor. Sorunlar ve sorumlular bir an önce ortaya çıkacaktır. Biz de takipçisiyiz. 6 yaralımız İstanbul’da onları yakinen takip ediyoruz. Buradaki hastanelerde şu anda 5 kişi var. 1 arkadaşımız taburcu oldu.”

Maden ocağında yaşamını yitirenlerin listesi

Bartın’daki maden ocağı patlaması sonrası olay yerinde incelemelerde bulanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ölen madencilerin 26’sının isimlerini açıkladı:

Ali Doğru,

Aziz Köse,

Berkay Pınarcıoğlu,

Emrah Kaval,

Enes Aydın,

Ercan Akdeniz,

Fikret Kansız,

Gökhan Mercan,

Murat Ergin,

Rahman Özçelik,

Ramazan Özer,

Selçuk Ayvaz,

Serkan Nakaş,

Şuayip Okul,

Yener Saygın,

Mehmet Kara,

Rasim Bulut,

Sabri Akdere,

Murat Öztan,

Serhat Kahraman,

Suat Demirkıran,

Yasin Çelik,

Güldal Serenli,

Orhan Altun,

Emrah Kaya

Rıdvan Acet

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER