A3 Haber

Bakan Dönmez, Amasra işçi katliamını Meclis’te konuştu: En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak

Bakan Dönmez, Amasra işçi katliamını Meclis’te konuştu: En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak

Bakan Dönmez, Amasra işçi katliamını Meclis’te konuştu: En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak
Ekim 18
16:30 2022

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’daki maden faciası hakkında Meclis’i bilgilendirdi. Muhalefet milletvekilleri, “Ağustostaki denetimde bir sorun görülmemiştir” diyen Dönmez’in istifasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın Amasra’daki maden faciasına ilişkin TBMM’de konuşma yaptı. Dönmez konuşmasında ağustos ayındaki denetimlerde sorun görülmediğini ifade ederek Sayıştay raporlarına dair de konuştu. Dönmez, “2017 ve 2019 yılında Sayıştay raporlarında yer alan solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele başlığı altındaki hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Bu iddiaya ilişkin ölçümler ve kontroller tam yapılmakta ve mevzuatta belirtildiği seviyede tutulmaktadır” dedi.

Öte yandan Dönmez’in açıklamalarına muhalefet partilerinin milletvekilleri tepki gösterdi, Dönmez’in istifası istendi.

Dönmez’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • “Bartın, Sakarya, Karabük, Bolu, Düzce, Kastamonu ve Ankara’dan 116 kişilik AFAD ekibi bölgeye sevk edilmiştir.
  • Madencilerimizden 58’i sağ olarak tahliye edildi, 41’i ise maalesef hayatını kaybetti. Altı madencimiz İstanbul’a ambulans uçakla sevk edildi. Bugün itibarıyla sadece 6 madencimizin tedavisi İstanbul’da devam ediyor. Bartın’dakiler tahliye oldu.
  • Yangının hava ile irtibatını keserek söndürülmesi için 2 yerden baraj yapılmıştır. TTK’nın 2 yılda 667 milyon liralık gelirin yüzde 33’ü güvenliğe ayrılmıştır.
  • İlgili yönetmeliğe göre her 250 çalışana bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilirken, Amasra’da 37 madencimize bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düşmektedir.
  • Türkiye’de tüm madenleri denetlemekle görevli olan, yılda 8 bin denetim gerçekleştiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafıdan maden ocakları yılda 4 kez denetlenmektedir. TTK Amasra Müessesedi’den en son ağustos ayında yapılan denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus görülmemiştir.
  • Kazanın ardından başlatılan adli ve idari soruşturmalara gelince, Bartın Başsavcılığı tarafından 6 savcı görevlendirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca ayrıca soruşturma başlatıldı.
  • Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirildi. Olaya açıklık getirmek istiyorum: 2017 ve 2019 Sayıştay raporlarında yer alan uyarıların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra TTK’da iyileştirmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı. Yeraltında metan, oksijen, hidrojensilfür ölçen sensörlerin bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Yeraltında metan, oksijen, hidrojensilfür ölçen sensörlerin bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Çalışılan ortamda yüksek metan gazı tespit edildi ifadesi tamamen yanlıştır. Kömürün içindeki metan ile ocağın içindeki metan miktarı birbirinden farklıdır. Hiç endişeniz olmasın. En ufak ihlal varsa ortaya çıkarılıp gereği yapılacaktır. Kusurlu ya da kusursuz demedim. İlk tespitleri sizlerle paylaşıyorum.
  • Kaza sonrası yapılacak ödemelerden de bahsetmek istiyorum. Kişi başına toplamda 1.5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler başlamıştır. Kazanın meydana geldiği andan itibaren devlet kurumları görevlerini yapmıştır. Şehitlerimizin ödemelerine başlandı, süreç en kısa sürede tamamlanacaktır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER