A3 Haber

Erdoğan’dan “Amasra faciası” açıklaması: Kadere inanıyoruz, imanımızın gereği, Bay Kemal sende yoksa bilemem

Erdoğan’dan “Amasra faciası” açıklaması: Kadere inanıyoruz, imanımızın gereği, Bay Kemal sende yoksa bilemem

Erdoğan’dan “Amasra faciası” açıklaması: Kadere inanıyoruz, imanımızın gereği, Bay Kemal sende yoksa bilemem
Ekim 19
12:45 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Cuma günü saat 18.10’da Amasra’da yaşanan elim kaza hepimizin yüreğini dağlamıştır. TTK’ya ait Amasra maden ocağı 713 çalışanıyla yılda 100 bin ton üretim yapan bir müessesidir. 77 milyon lira yatırım yapılmıştır. Son 20 yılda bu ocakta yaşanan kazalarda altı işçimiz hayatını kaybetmiştir. Bu madende 37 kişiye bir iş güvenliği uzmanı düşmektedir. Amasra kömür ocağımız son sistem teknolojiye sahip bir işletme olarak öne çıkmaktadır. Amasra’da toplamda 50 kalem iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
  • Gaz izleme sistemleri 24 saat çalışmaktadır. Havadaki metan seviyesi yüzde bir seviyesinde patlatmalar, yüzde 1,5’ta enerji kesilmekte, yüzde 2’de personel tahliye edilmektedir. Amasra’da yaşanan olayda saat 18.05’te metan gazının yüzde 1,5’a çıkması sebebiyle elektrik kesilmiştir. Saat 18.09’dan sonrasına ilişkin kayıt mevcut değildir.
  • Ocağımızda tüm önlemler ve sistemlere rağmen nasıl patlama yaşandığını bilmiyoruz. Kurumlar ve uzmanlar çalışmalarını tamamlayınca öğreneceğiz. Söylenen her şey spekülasyondan ibaret kalacaktır. Bu rapor önümüze gelene kadar yapabileceklerimize bakmaktır. Devletimiz tüm bakanları, personeliyle olaya müdahale etmiştir.
  • Kazadan sonra 18 saat içinde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. 110 çalışandan 41 kardeşimiz patlamada hayatını kaybetmiştir.
  • En ileri sağlıktaki teknoloji neyse Çam Sakura Hastanemizde mevcut, eksiklik söz konusu değil. Şu anda ilgilenen doktorlarımız alanlarında kendilerini ispatlamış profesör arkadaşlarımız. Yangınla ilgili tedavide tüm alanlarda kendilerini ispatlamış doktorlarımız hastalarımızla ilgileniyor.
  • Denetimlerin en yoğun uygulandığı yerlerden biri Amasra’daki maden ocağımızdır.
  • Bunun siyasi istismarı olmaz, bu siyasi istismarı yapanları milletime havale ediyorum.
  • (Muhalefete yönelik) Soma’da kimseyi aç-açık bırakmadık. Hepsinin ailesine gerekli olan destekleri verdik. Bizim ulaştığımız yere senin hayallerin bile ulaşamaz.

“Kader” açıklaması

  • Özellikle kader ve kazaya inanan insanlarız.
  • Kaza ve kadere inanan insanlarız. Mukadderata ve rabbimizin yazgısına teslim olacağız. Yeri geldiği zaman “Bu ülkenin yüzde 99’u müslümandır’” diyoruz. Senin İslam’la alakan yoksa, onu zaten bıraktık gitti.
  • Bay Kemal ve avanesi, ben kaza ve kadere iman etmiş bir insanım. Bu bizim imanımızın gereğidir, sende yoksa bilmem.

“Bay Kemal, önce adamlarına sahip çık, kürsüde telefon kırmasınlar”

  • Bay Kemal, önce adamlarına sahip çık. Meclis’in kürsüsüne kalkıp da çekiçlerle gelip orada telefon kırmaya yönelmesinler. Bu ahlaki değildir. Bu edebe, ahlaka terstir.

“Parlamento, Meclis iç tüzüğünü süratle değiştirmeli”

  • Parlamento, Meclis iç tüzüğünü süratle değiştirmelidir. Bu iç tüzükle bu işler yürümez. Daha çok kişiler silahla gelir adam öldürürler, çekiçle gelir telefon kırar, başkalarının da kafasını kırar. Bunlara eyvallah mı diyeceğiz. Bu milletin parlamentosu bunlara da haddini bildirmelidir. Milletimizin bu ülkede kimin elinin kanlı, kimin geçmişinin kirli olduğunu bilir. Böyle acılı bir günde bizi bunları söylemek zorunda bırakanları kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

“Bütçe disiplininden taviz vermedik”

  • Tüm hükümetlerimiz döneminde olduğu gibi bu teklifi de hazırlarken bütçe disiplininden taviz vermedik. Enflasyon bütçe kaynaklı olsaydı bugün iflas etmiş, memuruna, emeklisine maaş ödeyemeyen bir Türkiye manzarasıyla karşı karşıya bulunurduk. 1999’da günde altı kez devlet dairelerinin elektrikleri kesilirdi. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil.

“Avrupa fellik fellik doğalgaz arıyor, Türkiye’nin böyle bir problemi yok”

  • Şu anda Avrupa, doğalgazı nereden temin edeceğiz diye fellik fellik arayış içinde. Hamdolsun Türkiye’nin böyle bir problemi yok. Şimdi Türkiye inşallah doğalgazda da bir merkez olacak. Son görüşmemizde sayın Putin’le bu konuda hemfikir olduk. Kendi ifadesiyle “Avrupa doğalgazını Türkiye’den temin edebilir” dedi.
  • Bundan sadece 15 yıl önce istihdam sayımızın 20 milyonun altında olduğunu göz önüne aldığımızda geldiğimiz yer daha iyi anlaşılacaktır. Küresel ekonomik krizin ve giderek artan resesyonun önümüze çıkartacağı sıkıntıların elbette farkındayız.

Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyareti

  • Bu zat seçimlere ayların kaldığı dönemde ABD’ye gitti. Benzin istasyonuna girmiş, hamburgerci varmış, sekiz saat orada geçmiş. Bu görüntüleri vermek için ta oralara kadar gitmeye gerek yoktu. Ülkemizde de benzer görüntüleri verebilirdi.
  • Bu gezinin bir de karanlık tarafları var. Bu zatın ABD’de görüştüğü FETÖ iltisaklı kişilerle muhasebeyi yapmak da altılı masadaki ortaklarının görevidir diye düşünüyorum. Bir de vermediği görüntüler var. New York’a gidip Türkevi’ni ziyaret etme ihtiyacı duymayacaksın. Türken Foundation’ın orada yaptırdığı bina ile ilgili benim çocuklarıma laf atıyor. Attığın yalanlarda açtığım davaların hepsini kazandım, kazanıyorum. Bununla ilgili davayı avukatlarım açacaklar, buradan da inşallah bir şeyler gelecek. Akşam yalan, sabah yalan, hayatın böyle… Washington’daki ziyaretleri arasında Büyükelçiliğimiz yer almıyor. Amerika’da Türkiye’yi temsil eden her yerden uzak durmuştur.

“Gücün yetiyorsa, yüreğin varsa, çık karşımıza, aday ol”

  • Buradan Kılıçdaroğlu’na açık bir çağrı yapmak istiyorum. Madem kendine bu kadar güveniyorsun, siyaset tarzının doğruluğundan bu kadar eminsin, ülkenin geleceğinden sorumluluk almak istiyorsa hodri meydan!
  • Gücün yetiyorsa, yüreğin varsa, kendi özgür iradenle hareket edebiliyorsan çık karşımıza birikimlerimizi, projelerimizi, heyecanlarımızı yarıştıralım. Aday olmak istiyor ama birilerinin şantajına, baskısına maruz kalıyor ve ilan edemiyorsan korkma.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER