A3 Haber

Gözler altılı masada: Masada hangi seçenekler var, kulislerde hangi senaryolar konuşuluyor?

Gözler altılı masada: Masada hangi seçenekler var, kulislerde hangi senaryolar konuşuluyor?

Gözler altılı masada: Masada hangi seçenekler var, kulislerde hangi senaryolar konuşuluyor?
Şubat 04
10:43 2023

Siyaset, altılı masa’nın ortak adayı için 10 gün sonra yapılacak liderler zirvesine kilitlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “13 Şubat’ta adayımızı açıklayacağız” sözlerinin ardından, İYİ Parti’den gelen “Dayatmayı kabul etmiyoruz” tepkisi kulisleri hareketlendirirken, altılı masanın ortak adayın açıklanma sürecine ilişkin önünde duran üç senaryodan bahsediliyor.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in kulislerden derlediği habere göre İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale’nin “Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını onaylayacak noter değiliz” değerlendirmesi altılı masanın aday belirleme sürecini kilitledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’nin çıkışına “dayatma yok” karşılığını verse de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la girdiği polemik sonrası grup toplantısında kullandığı “Ben Kemal, geliyorum” ifadesi CHP Genel Merkezi’ne pankart olarak asıldı.

Diğer dört parti tartışmaların dışında kalırken, sorunun CHP ve İYİ Parti arasında çözülmesi beklentisi oluştu.

Kulislerde 13 Şubat’a ilişkin şu üç farklı senaryo gündeme getiriliyor:

  • Kılıçdaroğlu ile Akşener bir araya gelebilir ya da güvendikleri kurmayları aracılığıyla görüşerek çözüm üretebilir. İki liderin gelecek hafta buluşabilecekleri ileri sürülüyor.
  • Kamuoyu ve kararsız kitle, altılı masadan adayı “güçlü ve heyecanlı” şekilde açıklamasını bekliyor. Bu nedenle ortak aday açıklamasının gecikmemesi gerekiyor. Bu kapsamda, 13 Şubat’ta Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına ilişkin masadaki beş partinin desteği açıklanabilir. İYİ Parti’ye ise yetkili kurullarında konuyu görüşmesi için zaman tanınabilir. Karar olumlu yönde olursa ortak aday açıklamasına sonradan katılım sağlayabilir.
  • 13 Şubat’taki zirvede liderler arasında adayın kim olacağına yönelik uzlaşı arayışı sürebilir, ancak toplantı bitiminde bir isim açıklanmayabilir. Altı partinin ortak hareket etmesi benimsenir ve İYİ Parti’ye zaman tanınabilir. Bu süre, iki parti arasında buzların erimesi için kullanılabilir.

Fehmi Koru’nun analizi: Akşener nasıl bir yol izleyecek?

Gazeteci Fehmi Koru da, kişisel blogunda konuya ilişkin bir yorum yayımladı. Koru yorumunda, Akşener’in adaylık konusunda nasıl bir yol tutturabileceğini inceledi.

Koru’nun yazısından satır başları şöyle:

Meral Akşener sürecin en başında, kendisinin cumhurbaşkanlığında gözü olmadığını, nihai amaç parlamenter sisteme geçmek olduğuna göre, o amaç gerçekleştiğinde başbakanlık görevini üstlenmeye talip olduğunu açıkladı.

Bu bir veri.

Akşener’in partisinin bu seçimde Meclis’te şimdikinden daha güçlü temsil hakkı elde edeceğine inandığı da bir diğer veri. Sandıktan İYİ Parti’nin diğer partilerin -CHP’nin de- önünde çıkacağı beklentisi var Akşener’de.

Kendisinin bu inancını destekleyen kamuoyu yoklamaları da yok değil ve galiba Akşener onlara partisini önde göstermeyen araştırmalardan daha fazla güveniyor.

Dışa verdiği izlenim bu.

Partisini bugünkü gücünden daha ileride gördüğü gibi, Millet İttifakı’nın CHP dışındaki paydaşlarının seçmen üzerindeki ağırlıklarını fazla önemsemediğini de belli ediyor İYİ Parti lideri. Kendisi bu açıklıkta söylemese de partisinden bazı isimler zaman zaman o görüşü seslendiriyorlar.

İçlerinden birinin aday olarak belirlenmesi ve diğer liderlerin de seçim sonrasında yeni cumhurbaşkanı tarafından cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmaları formülüne, Akşener’in sıcak yaklaşmadığı da sır değil.

Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra, tek bir yardımcı atamalı ve o da kendisi olmalı; beklentisi bu.

Baktığım pencereden gördüğüm, diğerlerine uygun bir başka görev alanı bulunarak masayı bu formüle razı edebilirse, Meral Akşener için, masanın cumhurbaşkanı adayının kimliği fazla önemli değil. Kemal Kılıçdaroğlu’na o zaman onay verebilir.

Ya diğer liderler buna razı olmazlar ve adayları seçildiği takdirde kendilerini yardımcıları olarak atamasında ısrarcı olur ve bunu yazılı mutabakatla sağlama almaya kalkarlarsa ne olacak?

Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul mü edecek Akşener?

Ayrı aday çıkarma yoluna mı gidecek?

CHP içerisinden Kılıçdaroğlu dışında birinin ismini mi telaffuz edecek?

Görüldüğü gibi, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in önünde ikiden daha fazla seçenek bulunuyor.

En az dört seçenek: Kendisinin tek cumhurbaşkanı yardımcısı olduğu durumda Kılıçdaroğlu… Ayrı aday çıkarma… CHP içerisinden ismini bizzat öne süreceği bir başkası… Sonuncusu da, kayıtsız şartsız Kılıçdaroğlu…

Seçenekler bunlar…

Tabii, masada birlikte bulunduğu liderlerin karşı isim teklifleri de olabilir; o da hepsinin önünde beşinci bir seçenek…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER