A3 Haber

Adalet Bakanı “türbana anayasal güvence” planını duyurdu: Anayasanın 24’üncü maddesi değişecek

Adalet Bakanı “türbana anayasal güvence” planını duyurdu: Anayasanın 24’üncü maddesi değişecek

Adalet Bakanı “türbana anayasal güvence” planını duyurdu: Anayasanın 24’üncü maddesi değişecek
Ekim 24
11:39 2022

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldığı programda yaptığı konuşmasında “Başörtüsü için tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TRT Haber’de katıldığı programda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği “türbana yasal güvence” konusunda “Anayasanın 24’üncü maddesi değişecek” dedi.

Bozdağ’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • CHP’nin TBMM’ye verdiği teklif esasında olmayan sorunu yeniden sorun haline getirecek bir dayanak teşkil ediyor. Özel sektörü ve diğer alanları kapsamıyor. Kamuda sadece bir mesleği icra eden kadınları kapsıyor. Bu düzenleme yasakçı zihniyet geldiğinde, olmayan sorunu yasal dayanaklı soruna dönüştürür.
  • CHP bu teklifi neden verdi? Bu teklif niye şimdi geldi. AYM’de milletin temel hak ve özgürlüklerini dava konusu eden CHP. Sebebi Başkanlık sistemidir, 50+1 sistemidir. Kendi sabit oyları yetmeyince, karşıdan oy alacak.
  • Sayın Cumhurbaşkanımızın yenme ve kazanma korkusu, onları daha fazla insanlara yaklaşmaya da zorlayacaktır. Cumhurbaşkanımızın 20 yıldır yenilmeyen bir pehlivan oluşu, CHP’yi değişmeye zorlamıştır.

“Tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi”

  • Kılıçdaroğlu, Meclis’e teklifi verince, Cumhurbaşkanımız artık böyle bir sorun olmadığını söyleyerek karşı bir teklifte bulundu. Biz bir çalışma yaptık, önce siyasilerle, arkasından anayasa hukuku profesörlerle bir araya geldik. Daha sonra kabineye bir sunum yaptım. Görüşmeler sonrası şuna karar verdik. Tek maddede yapalım. Tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. 24’üncü madde. Bu düzenleme sadece başını örten kadınlar için değil başı açık kadınların da hakkını koruyacak.
  • Meclis, vekillerin değil milletin meclisidir. Milletin değerlerini vekillerin hepsi iç tüzüğe göre çalışarak koruyacak. Kürsü sorumsuzluğunu ortaya koymuştur. Genel kurullara silahla girilmez. Çekiçle girilmez, bu da silahtır. Vekillerin içeriye silahla girmeyeceği kabul edilerek aranmıyor.

Anayasa’nın 24. maddesinde ne deniyor?

Madde 24 – Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER