A3 Haber

Şehir plancıları dava açmıştı: Kıyıları ranta açan yönetmelik değişikliği hakkında “yürütmeyi durdurma” kararı

Şehir plancıları dava açmıştı: Kıyıları ranta açan yönetmelik değişikliği hakkında “yürütmeyi durdurma” kararı

Şehir plancıları dava açmıştı: Kıyıları ranta açan yönetmelik değişikliği hakkında “yürütmeyi durdurma” kararı
Ekim 31
13:50 2022

TMMOB Şehir Plancıları Odası, AKP iktidarının deniz kıyılarını ranta açan yönetmelik değişikliğinin durdurulması için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 6. Dairesi kararını verdi. Söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesi durduruldu.

A3 Haber Merkezi | AKP iktidarı 16 Nisan 2022’de Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’e, “Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı ve İlanı” başlıklı bir bent eklemiş ve böylece kıyıları yapılaşmaya açmıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası da, bu yönetmelik değişikliğinin kamu yararı ile şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olduğunu savunarak yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu.

Danıştay 6. Dairesi, beklenen kararı verdi. Karar 28 Ekim 2022 Cuma günü ŞPO genel merkezine tebliğ edildi.

ŞPO’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bilindiği üzere Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik`in “Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı ve İlanı” başlıklı 9. Maddesine 16.04.2022 tarih ve 31811 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan düzenleme ile ek bent eklenmiştir. Yapılan bu düzenlemenin kamu yararı ve şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olduğu, kıyı alanlarındaki yapılaşma baskısını artıracağı gerekçesiyle Odamız tarafından dava açılmıştı.

Danıştay 6. Dairesi`nde 2022/4865 Esas No ile görülmekte olan davada; dava konusu düzenlemenin uygulanması halinde kıyılarımızda kamu yararına aykırı işlemlerin yaygınlaşacağı, yeni yapılaşmaların önünün açılacağı ve bu alanlarda çevre tahribatına neden olacağı belirtilerek giderilmesi güç veya imkânsız zararların oluşmasına neden olabileceği değerlendirmesi yapılarak 21.09.2022 tarihli karar ile yapılan düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtilmiş ve 28.10.2022 tarihinde sözkonusu karar Odamıza tebliğ edilmiştir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, Anayasal yetkilerimiz çerçevesinde yaşam alanlarımıza yönelik rant odaklı, kamu yararına aykırı müdahalelere karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulayarak üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilerine sunarız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER