A3 Haber

Peru Devlet Başkanı Castillo OHAL ilan etti

Peru Devlet Başkanı Castillo OHAL ilan etti

Peru Devlet Başkanı Castillo OHAL ilan etti
Aralık 07
22:17 2022

Peru’da Devlet Başkanı Pedro Castillo, Kongre’yi feshederek, ülkede Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu.

Güney Amerika ülkesi Peru’da, Covid-19 uygulamaları kapsamında yaklaşık iki yıl önce ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) Ekim ayının sonunda kaldırılmıştı.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre’nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek dokuz ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Kongre’nin hükümetini hedef aldığını ifade eden Castillo, “Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir ‘Kongre diktatörlüğü’ kurmak için Anayasa Mahkemesi’nin onayıyla güçler dengesini bozdu” dedi.

OHAL ilan edildi

Castillo, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Vatandaşın talebine cevaben, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi tesis etmek için şu önlemleri kapsayan olağanüstü hal hükümeti kurma kararı aldık; Kongre’nin geçici olarak feshedilmesi ve olağanüstü bir acil durum hükümeti kurulması. Dokuz ayı geçmeyecek şekilde yeni bir anayasa hazırlamak üzere kurucu yetkilere sahip yeni bir Kongre için mümkün olan en kısa sürede seçim düzenlenmesi. Yeni bir Kongre kurulana kadar kanun hükmünde kararnameler yoluyla yönetim sürdürülecektir. Bugünden itibaren ulusal çapta 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Yargı, savcılık, Anayasa Mahkemesi ve Ulusal Adalet Kurulu yeniden düzenlenecek.

Hakkında 17 ay içinde üç kez gensoru önergesi sunulan Castillo, yolsuzluk yapmadığını ve Kongre’nin, hükümeti devirmeye çalıştığını söyledi.

Kongre, Castillo’yu görevden almak için oy kullandı

Peru Kongresi Başkan Castillo’yu görevden almak için oy kullandı. Kongre, ezici bir çoğunlukla Başkan Pedro Castillo’nun görevden alınmasını onayladı.

Sadece altı Kongre üyesi aleyhte oy verirken, 10 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Kongre kararıyla, cumhurbaşkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte’nin alması bekleniyor. Kongre’nin kararı uygulamaya konursa, Boluarte ülkenin cumhurbaşkanlığını yapacak ilk kadın olacak.

Bakanlar tek tek istifa ediyor

Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Dışişleri Bakanı César Landa ve Adalet Bakanı Félix Chero, Ekonomi Bakanı Kurt Burneo, Kültür Bakanı Silvana Robles, Ulaşım ve İletişim Bakanı Richard Tineo Quispe, Kadın ve Savunmasız Nüfus Bakanı Heidy Lisbeth Juarez Calle, Çevre Bakanı Wilbert Gabriel Rozas Beltrán ve Bakanlar Kurulu Başkanı Betssy Chavez görevinden istifa etti.

Ordudan açıklama: Anayasal düzene saygı duyacağız

Öte yandan Peru Silahlı Kuvvetleri yaptığı açıklamada, “kurulu anayasal düzene saygı duyacaklarını” bildirerek, halkı sakin olmaya davet etti.

Ne olmuştu?

Peru’nun Cajamarca bölgesinden olan 52 yaşındaki ilkokul öğretmeni Pedro Castillo, 2017 yılında 75 gün süren ve ülkeyi etkileyen öğretmen grevlerinde öne çıkan bir isim olmuştu. Ekim 2020’de ise sol bir parti olan Özgür Peru Partisi başkanlığına aday olarak siyasete girmişti. Castillo, devlet başkanlığı görevini 28 Temmuz 2021’den bu yana yürütüyor. Seçimde rakibi olan Popüler Güç Partisi adayı sağcı Keiko Fujimori, ülke genelinde 802 sandıktaki yaklaşık 200 bin oyun iptali için JNE’ye itiraz etmiş, destekçileriyle Castillo karşıtı gösteriler düzenlemişti.

Castillo’nun 2018’de Bolivya’nın başkenti La Paz’da katıldığı bir konferansta, “ulusal ve uluslararası düzeyde denize erişimin Bolivya ülkesinin hakkı olduğunu ve halka danışacağını” söylediği iddia edilmişti.

Bolivya, 1879-1883 Pasifik Savaşı’nda Şili ile girdiği savaşı kaybederek okyanusa olan kıyısını kaybetti. Bu savaş sonucunda Bolivya tamamen bir kara ülkesi haline geldi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER