A3 Haber

İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis!

İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis!

İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis!
Aralık 14
11:37 2022

İBB Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Karar, TCK Madde 53’e dayandırıldı. Madde 53, belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma anlamına geliyor. Eğer karar temyizde kesinleşirse İmamoğlu, belediye başkanlığından alınacak. Kararın istinaf yolu ise açık.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında kamu görevlisine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın bugünkü duruşmasında başkana iki yıl yedi ay 15 gün ceza verildi. TCK’nin 53’üncü maddesinden de ceza alan İmamoğlu için ‘siyasi yasak’ süreci başladı.

Kararda istinaf ve Yargıtay yolu açık. Ceza istinafta kesinleşirse Yargıtay’da temyiz hakkı da kullanılabilecek. Ceza üç yıldan az olduğu için İBB başkanı hapse girmeyecek. Yargıtay cezayı onarsa bir günlüğüne cezaevine girip çıkacak, belediye başkanlığı ve CHP üyeliği düşecek.

Duruşma öncesi gerginlik

Duruşma öncesi Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nin çevresinde ve içerisinde polis yoğunluğu görüldü. Adliye çevresinde çevik kuvvet polisi otobüsleri ve TOMA konuşlandırılırken davanın görüleceği mahkeme salonunun olduğu katın merdivenleri de kapatıldı.

Davayı takip etmek isteyen avukatların salona girişi polis tarafından engellenmek istedi. Salona girişlerine izin verilmeyen avukatlar ve polis arasında gerginlik yaşandı. Bariyerlerle kapatılan koridora giriş çıkışlar polisin kontrolünde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava başladı. Duruşma öncesi iç ve dış kapılara polis barikatı kuruldu. Birçok gazeteci salona alınmadı.

İç ve dış kapılara barikat kuruldu

Duruşma öncesi iç ve dış kapılara polis barikatı kuruldu. Avukatlar girmeye çalışırken sıkıntı yaşandı. Çoğu basın mensupları içeri alınmadı. Avukatlar içeri girmesinde problemler yaşandı.

Birçok basın mensubu içeride yer yok gerekçesiyle duruşma salonuna alınmadı. Polislerin “Talimat gelmeden barikatı açamayız” dediği belirtildi.

İmamoğlu ne demişti?

İmamoğlu, 30 Ekim 2019’da Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine İBB Başkanı olarak katılmış, kongredeki konuşmasında; seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız şekilde kullanıldığını, seçim kampanyası süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarda bulunduklarını, Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini söylemişti. İmamoğlu iktidarın İstanbul’da seçimi, YSK kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini savunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019’da İmamoğlu için “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil” demişti.

İmamoğlu aynı gün Soylu’nun sözlerinin hatırlatılması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’ da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine YSK Başkanlığı tarafından 15 Kasım 2019 tarihli ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış ve dava açılmıştı.

Duruşmada neler yaşandı?

Davayı çok sayıda milletvekili izledi.

İmamoğlu’nun avukatlarının bir önceki duruşmada talep ettikleri reddi hakim talebi reddedildi.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmiyoruz. Daha önce sunmuş olduğumuz hukuki mütalaa ile birlikte baktığımızda Adalet Bakanlığı Ceza Hukuk Komisyonu’nda görev alan ülkemizi AHİM nezdinde temsil eden Durmuş Tezcan, Adalet Bakanlığı Ceza Hukuk Komisyonu’nda görev alan Doç. Murat Önok ve Doç. Hasan Sınar tarafından uzman mütalaası vermiştir. Üç uzman tarafından yeni bir mütalaa sunduk, bunun değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme tanıkların dinlenmesine karar verdi. Duruşmada ilk olarak Murat Ongun tanık olarak dinlendi. Ongun şu ifadeleri kullandı: “Basın mensubu arkadaşlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun basın açıklamasında İBB başkanına, ahmak dediğini mesaj olarak gönderdiler. Bu konuda yanıt vermek isteyip istemediğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. Kendisiyle yaptığımız konuşmada, size ahmak demiş, dedim. O da, bu yakışıksız bir ifade ona yanıt verelim, dedi. Ben de gazeteci arkadaşları davet ettim. Başkanımız da verdiği yanıtta, ben lafa bakarım laf mı diye devam eden cümleyi kurmuştur. Ben, sayın başkanım acaba çok mu ağır oldu, dedim. O da, az bile oldu dedi.”

Daha sonra İmamoğlu’nun kampanya direktörü Necati Özkan tanık olarak dinlendi.

Necati Özkan: “Süleyman Soylu’nun yakışıksız sözlerini öğrendik. Gazetecilerin sorması üzerine doğrudan adres göstererek, ‘Ben adama bakarım adam mı söze bakarım söz mü’ diyerek eleştiriyi iade etti.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin yazılı beyanda bulunmak için süre istedi. Öte yandan Polat, dosyaya sundukları CD’nin çözümlenerek dosyaya eklenmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dinlenmesinin davaya yarar sağlamayacağı belirterek talebin reddine karar verdi. Ayrıca sanık avukatlarının yazılı beyanda bulunmak için süre istemeleri davayı uzatmak için olduğu belirterek reddetti.

Cumhuriyet Savcısı söz alarak geçen celse İmamoğlu’nun, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı tekrar etti.

Duruşmaya 16.00’a kadar ara verildi.

Üç saatlik aranın ardından duruşma yeniden başladı

Duruşma aranın ardından yeniden başladı. Sanık müdafiilere savunmaları soruldu Kemal Polat, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin 08.04.2019 tarihindeki yazısını sundu. Soylu’nun “Ortada bir suç var seçimler yenilenmeli” dediği sözleri dosyaya konuldu. Polat, “Duruşmanın bundan sonrası için SEGBİS kaydedilmesini talep ediyorum. Savunmalar uzun olacak. Ben fazla konuşmaya gerek duymuyorum, umarım beni mahçup edersiniz” dedi.

Talep kabul edildi, yaşananlar sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınacak.

Almanya’da olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da, İstanbul’daki dava sürecini yakından takip ettiği ve az önce  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de telefonda görüşerek bilgi aldığı öğrenildi.

İki yıl yedi ay 15 gün hapis

İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren 53. madde uygulandı. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’da kesinleşirse İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER