A3 Haber

Netanyahu, İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kurdu

Netanyahu, İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kurdu

Netanyahu, İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kurdu
Aralık 22
16:00 2022

İsrail’de 1 Kasım’da yapılan genel seçimde ilk sırada yer alan Likud Partisi’nin lideri Benyamin Netanyahu, çetin koalisyon pazarlıkları sonrası yeni hükümeti kurdu. Koalisyon, “İsrail’in tarihindeki en sağcı hükümet” olarak nitelendiriliyor. Netanyahu öncülüğündeki sağ blok, ortodoks yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile ırkçı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Yeni hükümet, lideri bir zamanlar Arap karşıtı ırkçılıkla suçlanan bir siyasi oluşum da dahil aşırı sağcı partilerden oluşuyor.

Filistinliler yeni hükümetin İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria üzerindeki kontrolünü güçlendireceğinden endişeleniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Netanyahu dün gece Twitter mesajında “Hükümeti kurmayı başardım” dedi.

Netanyahu’nun koalisyon ortakları, İsrail-Filistin sorununda ortak başkentleri Kudüs olan ve Batı Şeria’da bağımsız bir Filistin devleti öngören uluslararası destekli barış formülünü reddediyor.

Koalisyon ortağı olan Dini Siyonizm Partisi’nin lideri, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesini istiyor.

İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı’nda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’ni işgal etti ve ardından 2005 yılında yerleşimcilerini ve askerlerini Gazze Şeridi’nden çekti.

Ancak bugün hâlâ Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 600 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor ancak İsrail buna itiraz ediyor.

Koalisyonu kim oluşturuyor?

Ülkedeki muhalefet ve sivil hak grupları, koalisyonu oluşturan aşırı sağ görüşlü partilerin yeni hükümete dahil edilmesinden özellikle endişe duyduklarını ifade ediyor.

Koalisyon partilerinden Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisi lideri Itamar Ben-Gvir, Arap karşıtı açıklamalarıyla tanınıyor ve İsrailli güvenlik güçlerinin Batı Şeria’da olası tehditler karşısında ne zaman ateş açabileceğine ilişkin kuralların gevşetilmesini talep ediyor.

Daha önce “ırkçılığa tahrik” ve “bir terör örgütünü desteklemek” suçlarından yargılanıp hüküm giyen Ben-Gvir, İsrail ve Batı Şeria’da polis üzerinde yetkiye sahip Ulusal Güvenlik Bakanı olmaya hazırlanıyor.

Hükümetin diğer aşırı sağ ortağı, LGBT karşıtı Noam Partisi’nin lideri Avi Maoz, Kudüs’teki Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasını talep ediyor, orduda kadınlara fırsat eşitliğini onaylamıyor ve İsrail’e göçü Yahudilerle sınırlamak istiyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER