A3 Haber

ABD Dışişleri: Şimdi Şam’la ilişkileri normalleştirmenin zamanı değil

ABD Dışişleri: Şimdi Şam’la ilişkileri normalleştirmenin zamanı değil

ABD Dışişleri: Şimdi Şam’la ilişkileri normalleştirmenin zamanı değil
Ocak 04
08:26 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suriye’deki Beşar Esad yönetimi ile ilişkileri “normalleştirmenin zamanının şimdi olmadığını” ve Şam’ın insan hakları ihlallerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Price, Moskova’da geçen hafta gerçekleşen Türkiye-Suriye-Rusya savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasındaki üçlü toplantıya ithafen, “Üçlü bir temas olduğunu anlıyoruz. Ben sadece bizim politikamız hakkında konuşabilirim: O da değişmedi” dedi.

Günlük basın toplantısında gelen soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Price, “Ülkelerin acımasız diktatör Esad ile ilişki seviyesini artırmasını ve onu rehabilite etmek için destek sunmasını desteklemiyoruz” dedi.

Esad yönetiminin Suriye’de halka “12 yıldır olduğu gibi zulüm etmeye devam ettiğini ve insani yardımın girmesini engellemeye çalıştığını” söyleyen Price, ABD’nin Suriye’de kalıcı siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

“Türkiye ile bu konu hakkında konuştunuz mu?” diye sorulunca Price, “Müttefik ve partnerlerimize şimdi ilişkileri normalleştirmenin, ilişkilere seviye atlatmanın zamanı olmadığını söyledik” dedi ve tüm ülkelerin Şam ile ilgili kararlarında Esad yönetiminin iç savaş sırasında insan hakları ihlallerini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Gazeteci üçlü görüşme hakkındaki sorusunu takiben, “Bu durum muhalefetteki birçok kişiyi ve SDG kuvvetlerindeki dostlarınızı olumsuz etkileyecek; ve terörle mücadeleyi de” dese de Price cevabında bu noktalara çok değinmedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık’ta Moskova’da bir araya gelmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, Suriye krizi, sığınmacıların durumu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleriyle ortak mücadele çabaları ele alınmıştı.

Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Akar, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık. Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye’den Türkiye’ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlayabileceğini değerlendiriyoruz.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da üçlü toplantının ikincisinin dışişleri bakanları arasında ocak ayının ikinci yarısında olacağını söyledi.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER