A3 Haber

Ali Babacan’ın “tarikatlar”, Sanem Oktar’ın “Türklük” açıklamaları sosyal medyada gündem oldu

Ali Babacan’ın “tarikatlar”, Sanem Oktar’ın “Türklük” açıklamaları sosyal medyada gündem oldu

Ali Babacan’ın “tarikatlar”, Sanem Oktar’ın “Türklük” açıklamaları sosyal medyada gündem oldu
Ocak 05
09:15 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın önceki akşam Fatih Altaylı’nın Teke Tek programında Devrim Kanunları ile ilgili sözlerinin üzerinden çok geçmeden, gündeme oturan bir diğer açıklama da DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar’dan geldi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın tartışmalara yol açan “Tarikatların yapılanabilmesine izin vermeliyiz” açıklamalarının ardından partiden bu kez de “Türklük” tanımıyla ilgili gündeme oturacak bir açıklama geldi.

DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, katıldığı bir radyo programında “Anayasa’dan Türklüğü çıkarıyor musunuz” sorusuna “Doğru” diye yanıt verdi.

Gazeteci Enver Aysever’e konuşan Oktar, “Türkiye’de Atatürk milliyetçiliği diye bir tarif var. Siz başka bir tarif mi getiriyorsunuz? Anayasa’dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?” sorusuna yanıtında şu ifadeleri kullandı:

Doğru. Kabul edeceğimiz vatandaşlık anlayışında herhangi bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe atıf yapılmayacaktır. Farklılıklar arasında birini diğerine karşı ayrıcalıklı kılan bir tercihte bulunulmayacaktır. Her vatandaşı eşitlik temelinde kapsayan bir anlayış benimsiyoruz.

“Her vatandaşı eşitlik temelinde kapsayan bir anlayış benimsediklerini” dile getiren Oktar, Anayasa’nın 66. maddesindeki “Türk anne babadan doğma” ifadeleri yerine getirmeyi planladıkları öneriyi açıkladı.

Sanem Oktar, oyuncu ve senarist Yılmaz Erdoğan’ın ilk eşidir.

Babacan ne demişti?

Öte yandan DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın dün HaberTürk kanalında Devrim Kanunları’nı hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.

Cemaat, tarikat ve dini grupların açık bir şekilde dernek olarak yapılanabilmeleri gerektiğini söyleyen Babacan şunları söylemişti:

  • İnancı doğrultusunda örgütlenebilme örgütlüğü insan hakkı. Ama resmen yapabilmeliler. İbadethanelerini açabilsinler. O kanunlar gerçekten yasaklayabilmiş mi? Yeraltına inince devletin denetleme imkanı kalmıyor. Biz şeffaf olsun, açık olsun diyoruz. Devrim kanunlarının o gün için bir mantığı var, anlıyorum. Ama bugünün şartlarına göre tekrar bakmamız gerekiyor.
  • Biz cemaatler, tarikatlar, dini gruplar şeffaf ve açık bir şekilde dernek olarak yapılanabilsinler dedik. Şu anda yasak. Bazı ticari faaliyetler, ekonomik gereklilikler sebebiyle tüzel kişiliğe ihtiyaç duyuyorlar, dernek kuruyorlar. Niye kayıt dışı olsun ki? İnancı doğrultusunda örgütlenebilme örgütlüğü insan hakkı. Ama resmen yapabilmeliler. İbadethanelerini açabilsinler. O kanunlar gerçekten yasaklayabilmiş mi? Yeraltına inince devletin denetleme imkanı kalmıyor. Biz şeffaf olsun, açık olsun diyoruz.

Fatih Altaylı’nın, “Peki bu Devrim Kanunlarına aykırı bir durum değil mi bu” sorusuna ise Babacan, “Devrim kanunlarının o gün için bir mantığı var ama bugünün şartlarına göre tekrar bakmamız gerekiyor” yanıtını vermişti.

Babacan’ın Devrim Kanunları ve tarikat yapılanmaları ile ilgili o sözleri de dün gün boyunca sosyal medyada gündem olmuştu.

Yalanlama geldi

DEVA Partili İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar’ın “Anayasadan Türk tanımını kaldırmak istiyoruz” açıklamasını yalanladı. Konu ile ilgili gazeteci Nevşin Mengü’ye açıklama yapan Yeneroğlu, “Anayasadan Türklüğün çıkarılması gibi bir şey söz konusu değil. Biz Anayasa’nın 3’üncü maddesi ile ilgili bizim herhangi bir önerimiz yok. Önerimiz olmadığına göre konu ile ilgili değişiklik talebimizin de olmadığı ortada” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER