A3 Haber

AKP’den 11 maddelik yasa teklifi: MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulacak

AKP’den 11 maddelik yasa teklifi: MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulacak

AKP’den 11 maddelik yasa teklifi: MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulacak
Ocak 19
16:05 2023

AKP, Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören 11 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulması da öngörülüyor.

 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulmasını öngören kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Kanun teklifinde üniversitelerde 50/D statüsü ile çalışanların kadroya geçirilmesini öngören madde de yer aldı.

Lisans ve lisansüstü öğrencilerin disiplin işlemlerini yönetmelik yoluyla düzenleme yetkisi veren ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanunu yeniden düzenlemek amacıyla kanun teklifi hazırlayan AKP, teklife MİT bünyesinde akademi kurulmasını öngören bir madde daha ekledi. Teklife göre, kurulacak Milli İstihbarat Akademisi istihbarat alanında bilimsel yayın yapabilecek.

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifle MİT bünyesinde “Milli İstihbarat Akademisi” adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulması öngörülüyor. Teklife göre söz konusu yükseköğretim kurumunun istihbarat ve milli güvenlik ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapabilmesi hedefleniyor. Teklifte ayrıca üniversitelerde 2547 sayılı Kanunun 50/D maddesinde istihdam edilen ve kadro bekleyen araştırma görevlilerini ilgilendiren bir madde de yer aldı. Teklife göre, 50/D kadrosu ile çalışan araştırma görevlileri aynın kanunun 33/ maddesi uyarınca kadroya alınacak.

“Uyarma” disiplin cezası kalkıyor

Teklifle öğrencilerin disiplin işlemlerini yönetmelik yoluyla düzenleme yetkisi veren ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun da yeniden düzenleniyor. Buna göre, ilgili maddede en hafifi olsa bile sicil kayıtlarında “ceza” olarak görünen “uyarma” disiplin cezası ve bu cezayı gerektiren fiillere yer verilmiyor. Soruşturma açmaya yetkili amirler ve yer olarak yetkinin sınırları, tereddüde yol açmayacak şekilde belirleniyor. Ayrıca mevcut düzenlemedeki disiplin cezası vermeye yetkili amir veya disiplin kurulunun, soruşturma raporunda önerilen cezayı kabul edip etmeme serbestisi öğrenci lehine açıklığa kavuşturuluyor. Bu durumda söz konusu kişi veya kurullar, soruşturmacı tarafından önerilen disiplin cezasını aynen verebilecek, hafifletebilecek veya reddedecek. Öte yandan disiplin suçunu oluşturan fiil sebebiyle doğrudan mağdur olan kişiye, soruşturma sonucunda verilecek karara itiraz hakkı tanınıyor.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER