A3 Haber

Merkez Bankası kuru dizginlemek için bir yılda arka kapıdan 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu

Merkez Bankası kuru dizginlemek için bir yılda arka kapıdan 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu

Merkez Bankası kuru dizginlemek için bir yılda arka kapıdan 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu
Ocak 31
10:55 2023

Bloomberg’ün hesaplamalarına göre, Merkez Bankası (TCMB) dolar kurunu dizginlemek için 2022 boyunca arka kapıdan piyasaya 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu.

Bloomberg’in Türkiye ve İsveç masası ekonomisti Selva Baziki, kişisel Twitter hesabında, çarpıcı bir hesabı paylaştı. Selva Baziki’nin paylaşımına göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2022’de döviz kuru piyasalarına 108 milyar dolar büyüklüğünde müdahale etti.

Bu, aylık 9 milyar dolar harcandığı anlamına geliyor.

Baziki şunları yazdı:

  • TCMB’nin 2022’de döviz piyasalarına 108 milyar dolar kadar müdahale ettiğini tahmin ediyoruz. Bu ayda 9 milyar dolar demek. 2022 müdahaleleri, bankanın 500 baz puanlık gevşeme döngüsünün ilk faiz indiriminin ardından Eylül ayında zirve yaptı.
  • Tahminlerimiz, 11.7 milyar dolarlık gerçek bir değişikliğe karşı 120 milyar dolarlık beklenen bir değişiklik gösteriyor. 108 milyar dolara ulaşmak için aradaki farkı alıyoruz. TCMB’nin yabancılara emlak satışı gibi diğer döviz kaynaklarını veri eksikliği nedeniyle hariç tutuyoruz. Bu potansiyel olarak sayımızı bir alt sınır yapar.
  • TCMB’nin 26 Ocak’taki kararları, net rezervleri düşürmeden rezervlerini artırabilecek ve daha yüksek müdahale alanı sağlayacak olan döviz korumalı mevduatın cazibesini artırıyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın Maliye Bakanlığı döneminden bu yana dolardaki yükselişi durdurmak için piyasaya müdahale ediliyor. Albayrak döneminden sonra, başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu miktarın nereye gittiğinin bilinmediğini iddia etmeye başlamıştı. Devam eden satışlar, yine doları durdurmak için devreye sokulan kur korumalı mevduatla da sürdü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER