A3 Haber

Güvenlik gerekçesiyle konsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

Güvenlik gerekçesiyle konsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

Güvenlik gerekçesiyle konsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı
Şubat 02
17:58 2023

İsveç’teki Kuran yakma eylemi ve ardından meydana gelişmeler, gündemdeki sıcaklığını koruyor. Güvenlik gerekçesiyle konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında olduğu dokuz ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

Türkiye’de terör eylemi tehdidi gerekçesiyle konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu dokuz ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Bu çağırılma sonrası gerçekleşecek toplantıda Dışişleri Bakanlığının tepkisini dile getirilmesi bekleniyor.

Bakanlıktan açıklama

Bakanlık dokuz büyükelçinin Dışişleri’ne çağırılmasının nedeni Bakanlık tarafından şöyle açıklandı:

Konuya ilişkin tepkimiz aktarılmıştır.

Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır.

Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır.

Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir.

Ne olmuştu?

Almanya, İngiltere, Hollanda, İtalya, Belçika ve Fransa’nın ardından son olarak İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosluğu güvenlik gerekçesiyle ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacağını duyurmuştu.

Kapatma kararlarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’ye bir psikolojik harp yürütülmektedir” diyerek tepki göstermişti.

Öte yandan AKP Sözcüsü Ömer Çelik de başkonsoloslukların açıklamalarını “sorumsuz” olarak nitelendirmiş ve “Bu sorumsuzluk kabul edilemez” demişti.

“Türkiye güvenli bir ülkedir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz işinin başındadır” açıklamasında bulunan Çelik, Türkiye’yi yıpratmaya dönük açıklamaları reddettiklerini ifade etmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER