A3 Haber

İngiliz uzman depremi değerlendirdi: En kötü senaryo yaşandı

İngiliz uzman depremi değerlendirdi: En kötü senaryo yaşandı

İngiliz uzman depremi değerlendirdi: En kötü senaryo yaşandı
Şubat 06
23:44 2023

İngiliz deprem bilim uzmanı Dr. Stephen Hicks Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki, 10 ili etkileyen depremlerin ardından, “olabilecek en kötü senaryo” değerlendirmesini yaptı. Hicks, meydana gelen yüksek can kaybı ve hasarın Türkiye’deki yapılaşma kurallarının yeterince “sıkı” olmamasından kaynaklanabileceğini vurguladı.

 

Euronews’in AFP’ye dayandırdığı haberine göre, İngiltere’deki University College London’daki Yer Bilimleri Fakültesi’nde sismolojik hesaplamalar üzerine çalışan Dr.Hicks, Türkiye’nin altında Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu’na göre 7,8 büyüklüğünde yaşanan depremin yüzeye 10 kilometreden yakın meydana gelmesini “en kötü senaryo” olarak nitelendirdi ve bu nedenle çok güçlü sarsıntılar yaşandığını kaydetti.

Türkiye’nin biri Kuzey Anadolu diğeri Doğu Anadolu olarak adlandırılan iki büyük fay hattı üzerinde bulunduğunu ve İstanbul’un doğusunda yer alan Kuzey Anadolu fay hattındaki sismik bir tehlikenin İstanbul açısından büyük kaygı yarattığını söyleyen Hicks, Kahramanmaraş’taki depremlerin Doğu Anadolu fay hattındaki hareketlilikten kaynaklandığını ifade etti.

Sismometrelerle gözlemlerin başladığı 1900’lü yıllardan bu yana bu hatta bu büyüklükte bir deprem kaydedilmediğini belirten Hicks, bu tarihten önce benzer depremlere dair tarihi kanıtların olduğunu vurguladı ve, “Yani bence Türkiye’nin güneydoğusunda çok büyük depremler olabilir, sadece bunlar çok daha geniş bir zaman aralığında gerçekleşebilir “ dedi.

Dr Hicks, Kahramanmaraş’ta yaşanan iki depremi birbirine yakın yerlerde, aynı zamanda ve benzer büyüklükte meydana gelmesi sebebiyle “çifte deprem” olarak tanımladı. Çifte depremlerin sıra dışı olduğunu, ancak okyanus altında meydana gelerek daha büyük tsunamilere yol açan bazı örneklerinin görüldüğünü aktaran uzman çifte depremin arama kurtarma çalışmalarına olumsuz etkisinin olabileceğini kaydetti.

Hicks artçı sarsıntılara da değinerek “Yüz binlerce olmasa bile, on binlerce artçı şok olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların çoğunun küçük olmasını ve hasara yol açmamasını umuyoruz, ancak ne yazık ki hala güçlü artçı şokların olma ihtimali var” şeklinde konuştu.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER