A3 Haber

Güneydoğu’da 7.4 büyüklüğünde deprem: Binalar yıkıldı, artçılar sürüyor, can kayıpları var…

Güneydoğu’da 7.4 büyüklüğünde deprem: Binalar yıkıldı, artçılar sürüyor, can kayıpları var…

Güneydoğu’da 7.4 büyüklüğünde deprem: Binalar yıkıldı, artçılar sürüyor, can kayıpları var…
Şubat 06
06:02 2023

Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre Gaziantep’te sabah 4.17’de 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ysa depremin aynı saatte Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde meydana geldiğini ölçtü. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de depremin Gaziantep’te olduğunu, 7.8 büyüklüğünde meydana geldiğini kaydetti. EMSC ayrıca 4.28’de Osmaniye’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini de ölçtü. Deprem 10 ili etkiledi.

Deprem bölgedeki birçok ilde hissedildi. Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan binalar olduğu bildiriliyor. Sosyal medyadan birçok yurttaş enkaz altında kaldığı görüntüleri paylaşarak yardım istiyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.

Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır’da deprem sonrası yıkılan bir bina görüntülendi.

Saat 04.26 ve 04.36 olmak üzere Gaziantep’te 6.4 ile 6.5 büyüklüğünde artçı depremler yaşandı.

Şu an için İç Anadolu’nun birçok bölgesi kar yağışının esareti altında.

“Önemli bir yıkım olabilir”

CNN Türk canlı yayınına bağlanan deprem uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, ”7.4 büyüklüğünde deprem gerçekten büyük bir deprem. Burası kritik yerlerden bir tanesi. Hatay’dan geçen Ölüdeniz fayı var ve Doğu Anadolu fayının birleştiği yerde. Önemli bir yıkım olabilir.’ ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi’nden açıklama

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada “Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim Geçmiş olsun” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık’ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’u arayarak bilgi aldı.

Dördüncü seviyede alarm

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. 4. seviye alarm ortaya koyduk. Uluslararası yardım kuruluşlarından da yardım istenilen bir seviyedir bu. Şuana kadar 6’nın üzerinde 6 artçı deprem meydana geldi, en büyüğü 6,6. Yıkım ve can kaybı konusunda net bir şey henüz söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan ilk açıklama

Sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Malatya’da ilk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı

Malatya Valisi Hulusi Şahin depremin ardından yaptığı ilk resmi açıklamada “İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Gaziantep Valisi’nden açıklama

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada “Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim Geçmiş olsun” dedi.

Diyarbakır’da yıkım

Kahramanmarş’ta meydana gelen depremin ardından Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Şanlıurfa’da 16 bina yıkıldı

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yaptığı ilk açıklamada “İl genelinde 16 bina yıkıldı, enkaz altında kalan vatandaşlarımız var” dedi.

Şanlıurfa Valisi: 15 vatandaşımızı kaybettik

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre il merkezi ve ilçe merkezlerinde toplamda şu ana kadar 15 vatandaşın hayatını kaybettiğini 30 vatandaşın yaralandığını duyurdu.

Köylerden şu an için olumsuz bir haber gelmediğini aktaran vali Ayhan, “Birinci önceliğimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızın çıkarılması” dedi ve çalışmaların Haliliye merkez ilçesinde yoğunlaştırıldığını söyledi.

Vali Ayhan Şanlıurfa genelinde şu ana kadar 18 binanın yıkıldığının tespit edildiğini açıkladı.

Adıyaman Valisi: Enkaz altında yüzlerce vatandaşımız var

Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman’a gelmesi gerekiyor. Şu anda sadece bilgi olarak kaç vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi yok ama bilgiler geliyor.

Osmaniye’de 34 bina yıkıldı

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ilk açıklamasında kentte 34 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

MSB’den yapılan açıklamada, “TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır” denildi.

AFAD ilk verileri açıkladı

AFAD’dan yapılan açıklamada saat 07.40 itibarıyla depremin ardından en büyüğü 6.6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, “SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır” denildi.

Diyarbakır Valisi’nden yeni açıklama: Altı kişi öldü, 79 kişi yaralı

Deprem, Diyarbakır da yoğun şekilde hissedildi. Vali Ali İhsan Su kentteki son durumla ilgili yaptığı açıklamada, “7 binamız yıkılmış vaziyette. Bunların 7’si de il merkezinde. 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 79 vatandaşımız yaralı. Hastanelere intikal etmiş durumda. 12 vatandaşımız canlı olarak enkazlardan kurtardık. Şu anda 7 noktada AFAD ekiplerimiz, UMKE, emniyet, arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Valilikten yapılan açıklamada da Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu, Seytantepe Kapalı Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi’nin vatandaşların kullanımına açıldığı duyuruldu.

Gaziantep Valisi: 531 binada göçük var

Depremden etkilenen illerden Gaziantep’te 531 binada göçük oluştuğu belirtildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, “Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu” dedi.

Hatay’da da binalar yıkıldı

Depremde, Hatay’da da ilk belirlemelere göre kent merkezinde altı, Dörtyol ilçesinde ise üç bina yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Hatay’ın Erzin ilçesinde üç caminin minaresi yıkıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay son durumu paylaştı: Can kaybı ve yaralı sayısı hızla yükseliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay son durumu paylaştı: Can kaybı ve yaralı sayısı hızla yükseliyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4’lük depremin ardından açıklamada bulundu. Oktay, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 10 ilde 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER