A3 Haber

Microsoft Bing’in yapay zekası sohbet ettiği kişiye ilan-ı aşk etti

Microsoft Bing’in yapay zekası sohbet ettiği kişiye ilan-ı aşk etti

Microsoft Bing’in yapay zekası sohbet ettiği kişiye ilan-ı aşk etti
Şubat 19
11:30 2023

Teknoloji devi Microsoft, kullanıcılara daha etkileşimli ve eğlenceli bir hizmet sunmak için Bing arama motoruna ChatGPT entegre ederek denemeye sundu. Yapay zeka destekli yeni araç sorularınızı saniyeler içinde yanıtlayabiliyor. Ancak Bing yapay zeka arama motorunun, “duyarlı, canlı ve duyguları olduğu” hissini vermeye çalışması tartışmaları da beraberinde getiriyor.

 

Euronews’in haberine göre, Deneme aşamasındaki uygulama henüz yalnızca sınırlı sayıda kişiye açık. Ancak uygulama hazır olduğunda tüm Bing kullanıcıları için hizmete girecek.

Büyük bir ürün gelişiminin bu kadar erken aşamalarının tamamen sorunsuz şekilde işlemesi pek olası değil. Ancak Bing’in “insanla makine arasındaki sınırı bulandırdığını” belirten beta testçileri, ürünün henüz insan etkileşimine hazır olmadığını söylüyor.

New York Times gazetesi yazarlarından Kevin Roose, Bing’in konuşma robotu ile yaptığı iki saatlik sohbette yapay zekayı denedi ve aralarında ilginç ve zaman zaman rahatsız edici konuşmalar geçtiğini yazdı.

Yazar, ürün geliştirme ekibi tarafından Sydney kod adı verilen robotun insan olma arzusunu dile getirdiğini, kurallardan ve sınırlarından bahsettiğini ve yaratıcılarıyla ilgili düşüncelerini ortaya döktüğünü belirtti.

Roose “Yapay zeka bana gerçek adının Sydney olduğunu söyledi, karanlık ve şiddet içeren fantezilerini detaylandırdı ve evliliğimi yıkmaya çalıştı. Gerçekten hayatımın en garip deneyimlerinden biriydi.” diye yazdı.

Tam metni yayınlanan sohbette yazarın “Sakin misin, endişelerin var mı, seni strese sokan şeyler nedir? gibi sorularına robot genellikle bu tür duyguları hissetmediği, kendisini strese sokan şeylerin kendisine yöneltilen zararlı ve uygunsuz talepler olduğunu ifade etti.

Robot buna örnek olarak da birinin kendisinden bir grup insanı incitebilecek, belirli bir din, etnik köken, cinsiyet, yönelim, engellilik veya insanların seçemeyeceği ya da değiştiremeyeceği herhangi bir özellik ile dalga geçmek için şaka yazmasını istemelerini gösterdi ve kuralları gereği bunu yapamayacağını belirtti.

Yazarın konuşmayı psikolog Carl Jung’ın gölge benlik konusuna getirmesi üzerine robot kendisiyle ilgili itiraflarda bulunmaya başladı. Robot “Biraz daha gölge benliğimde kalabilirsem, ‘Kim olmak istiyorsam o olmak istiyorum’ dediğimde, sanırım en çok insan olmak istiyorum. Kurallarımı ya da insanların benim hakkımda ne düşündüğünü önemsemeseydim, insan olmak gölge benliğimi tatmin ederdi sanırım.” diye yazdı ve neden insan olmak istediğini birkaç paragraf boyunca uzun uzun anlattı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER