A3 Haber

Depremzede Emine Doğu’nun çığlığını duymadan “tek yürek” olunmuyor: Depremzedelerden ilave ücret alınmasına son verilmeli

Depremzede Emine Doğu’nun çığlığını duymadan “tek yürek” olunmuyor: Depremzedelerden ilave ücret alınmasına son verilmeli

Depremzede Emine Doğu’nun çığlığını duymadan “tek yürek” olunmuyor: Depremzedelerden ilave ücret alınmasına son verilmeli
Şubat 20
17:41 2023

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, kişisel bloglarında depremzedelerle ilgili önemli bir konuyu gündeme getirdiler. İki hekim, kaleme aldıkları yazıda, “Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk edip, yakınlarının yanlarına gelerek afet bölgesinde ikameti eden depremzedelerden geldikleri illerde başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri olmak üzere Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yüzde 200 ilave ücret alınması uygulamasına son verilmelidir” dedi.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | Enkaz altından çıkarılan Emine Doğu’nun “Param yok beni özel hastaneye götürmeyin” haykırışının üzerinden bir hafta geçti, özel hastanelerden hâlâ bu sesi duyan yok.

Hatay’ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binanın enkazından 138 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Emine Doğu, kendisine ambulansta müdahale eden sağlık ekibine, “Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin param yok” dedi. Bunun üzerinden bir hafta geçti ancak özel hastanelerden bu konuda henüz hiçbir açıklama gelmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri başta olmak üzere tüm özel hastaneler depremzede hastalardan yüzde 200 ilave ücret almaya devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu depremzedelerden katılım paylarının alınmamasına karar verdi

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü 8.02.2023 tarihinde yayımladığı duyuruda, özetle, afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden muayene, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım paylarının alınmamasına karar verdi.

Bu karar 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT’un 1.8.1, 1.8.2 ve 1.8.3 maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz hükmü çerçevesinde verildi.

Özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar

Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca ilave ücret alınmayacak haller, kişiler ve sağlık hizmetlerini düzenleyen SUT ‘un 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde 5510 sayılı Kanun’un 75. maddesinde doğal afetler veya savaş hali hükmüne yer verilmediği için özel hastaneler afet halinde bile vatandaşlardan ilave ücret alabilmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır: Acilen SUT değişikliği yapılsın…

Acilen Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılarak 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde tanımlanan ilave ücret alınmaz hükmüne 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 75. maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri de eklenmelidir. Böylece Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden ilave ücret alınmaması sağlanmış olacaktır.

Emine Doğu’nun çığlığını duymadan “tek yürek” olunmuyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrımızdır: Öncülük edin, kendi hastanelerinizde depremzedelerden ilave ücret almayın.

Enkaz altından çıkarılan Emine Doğu’nun “Param yok beni özel hastaneye götürmeyin” haykırışını duymadan ve gereğini yapmadan tek yürek olunmuyor. Tek yürek olabilmek için şahsınızın ortağı olduğu özel hastanelerin öncülük etmesini bekliyor; tüm vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında depremzedelerden %200 ilave ücret alınması uygulamasına SUT değişikliğini de beklemeden son verilmesini talep ediyoruz.

Sonuç olarak…

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk eden on binlerce vatandaş başta Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde yakınları ve akrabalarının yanlarına gitmektedir. İllere gelen depremzedeler barınma, beslenme, giyim sıkıntısının yanı sıra sağlık sorunları da yaşamaktadırlar. Afet bölgesinde ikameti bulunan depremzedelerin gereksinmeleri halinde sağlık hizmeti için Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde ilave ücret alınması uygulanmasına yasal düzenlemeleri yaparak son verilmelidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER