A3 Haber

Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde peş peşe depremler: Ölü ve yaralılar var

Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde peş peşe depremler: Ölü ve yaralılar var

Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde peş peşe depremler: Ölü ve yaralılar var
Şubat 20
20:21 2023

HATAY’da üç dakika arayla Riçhter ölçeğine göre 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 15 gündür beşik gibi sallanan bölgede son depremler, şiddetle hissedildi. Depremlerin ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden olduğu belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’daki depremlerde üç kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin ise hastaneye sevk edildiğini açıkladı.

Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı nedeniyle bazı binalar yıkıldı.

AFAD’ın verilerine göre, Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 20.04’te gerçekleşen deprem çevre illerden hissedildi.

Sarsıntı nedeniyle bazı binalar yıkıldı.

6.4’lük depremin ardından Samandağ ilçesinde de saat 20.07’de 5.8 şiddetinde derinliği 7 kilometre olan bir deprem daha olduğu belirtildi.

Bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor. Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04’te merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, üç dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay’ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremler Hatay ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerden de şiddetli hissedildi. 15 gündür deprem fırtınasının yaşandığı bölgede son sarsıntılardan sonra ekipleri, sahada inceleme başlattı. Ağır hasarlı binaların yıkıldığı yönünde ihbarlar alınırken, devriye görevinde bulunan ekipler, vatandaşları binaların çevresinden uzaklaşmaları konusunda sürekli uyarılarda bulundu. Bazı bölgelerden ambulans sesleri duyulurken, vatandaşların tedirgin olduğu gözlendi. Uzmanlar ise daha önceki depremlerin bu depremleri tetiklediği yönünde görüş belirtti. Depremlerin bölgede devam edeceği uyarısında da bulunuldu.

“Enkaz altında kalanlar var”

NTV canlı yayınına bağlanan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonucu yıkılan binaların ve enkaz altında kalanların olduğunu söyledi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan da “Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor” dedi.

“Hasarlı binalardan uzak durun” uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin, “İncelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz” açıklamasında bulundu.

AFAD’dan yapılan açıklamada da İskenderun’da deniz seviyesinde 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durulması istendi.

Adana Valisi Süleyman Elban, Hatay merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı’nda iki binanın yıkıldığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyledi. Elban, gerekli kontrollerin yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’dan da hissedildi

Hatay’da üç dakika arayla Riçhter ölçeğine göre meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’da da hissedildi. Depremin ardından bazı vatandaşların sokaklara çıktığı, bazılarının da park ve bahçelere akın ettiği görüldü. Evlerine girmeye korkan vatandaşlar, binalardan uzak yerlerde toplanmaya başladı. Diyarbakır’da Koşuyolu Parkına gelenler, bir kez daha deprem korkusu yaşadıklarını söyledi.

Suriye’de de hissedildi

Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler Suriye’nin çeşitli bölgelerinde de hissedildi. Suriye’de, Hatay merkezli depremlerin ardından halk sokaklara döküldü.

Depremler İdlib, Halep, Hama, Afrin, Azez, Cerablus, Bab ve Tel Abyad yerleşimleri başta olmak üzere ülke genelinde hissedildi. Bazı binaların yıkıldığı ifade edildi.

Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı da salladı.

Deprem Lübnan’da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Hatay merkezli deprem, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır’da da hissedildi.

MHP’li vekil depreme canlı yayında yakalanınca…

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı BengüTürk adlı TV kanalında canlı yayındayken depremen yakalandı. Milletvekili Kaşıkçı, deprem başlayınca söyleşiyi bırakıp kaçması dikkat çekti.

Antakya’da hastane boşaltıldı

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı.

Jeolog Okan Tüysüz: Artçı değil, tetiklenen depremler

Depremin ardından televizyonlarda canlı yayınlara katılan uzmanlar, bölgede yeni depremler olacağı uyarısını yineledi. Jeolog Okan Tüysüz, Hatay’da 3 dakika arayla meydana gelen depremlerin artçı olmadığını tetiklenen depremler olduğunu belirtti. Antakya’nın içerisinden Akdeniz’e bir fay hattı bulunduğunu bildiren Tüysüz, “Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Antakya-Samandağ’da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir” dedi.

Fuat Oktay’dan yeni açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Şu ana kadar 28 ihbar yapıldı. Hastanelere getirilen 8 yaralımız mevcut. Karaçay barajı ile ilgili söylenti yayıldı. Şu an bir risk yok” dedi.

Üç kişi yaşamını yitirdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’daki depremlerde üç kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin ise hastaneye sevk edildiğini açıkladı.

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde Hatay’da meydana gelen 6.4 şiddetinde deprem sonrası açıklama yapan Soylu, “Müstakil bir deprem oldu. Ekiplerimiz alanı taramaya başladılar. Bu depremden sonra biri Antakya, biri Defne, biri Samandağ’da üç vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. Üç binada arama kurtarma çalışması yapılıyor. 42 ihbar geldi. 213 yaralımız hastanelere sevk edildi. Antakya’da fayın bir bölümünün daha kırıldığı tespiti var. Diğer ihbarlara ekiplerimiz gitmeye çalışıyor. Bu akşam artçı depremler 6.4’ten sonra 26 defa daha tekrarladı. Riskli binalara girilmemesi uyarısını tekrar ediyoruz. Bu civarda eşya taşıması yapılıyor ve bu son derece riskli. Hocalarımızın bu konuda değerlendirme yapılmadan binalara girilmesi tehlike teşkil edebilir. Başımız sağ olsun” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER