A3 Haber

Bugünkü 5.6’lık Malatya depremi ne anlama geliyor?

Bugünkü 5.6’lık Malatya depremi ne anlama geliyor?

Bugünkü 5.6’lık Malatya depremi ne anlama geliyor?
Şubat 27
20:07 2023

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük depremlerin ardından son olarak Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’nde 5.6’lık depremle korku yaşandı. Peki bu artçı deprem ne anlama geliyor? Yerbilimci Ziyadin Çakır yanıtladı.

Malatya’da bugün yaşanan depremi Habertürk’ten Alper Uruş’a değerlendiren İTÜ’lü Jeolog Prof. Ziyadin Çakır, “Bu deprem, 7.6’lık depremin doğu ucunda yaşandı. Bu tür artçılar, kırıkların uç kesimlerinde olabilir. Bu fay, haritalanmış bir fay değil. Çok eski bir fay tetiklenmişe benziyor. Yüzeyde bir iz yok; bilinmeyen bir fay hattıydı” dedi.

44 bini aşkın yurttaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay, Niğde, Konya, Sivas ve Adıyaman’da peş peşe depremler yaşandı. Son olaraksa Malatya Yeşilyurt’ta bugün 12.04’te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremle korku yaşadık.

İTÜ’lü Jeolog Prof. Ziyadin Çakır, Malatya’da yaşanan depremin ne anlattığını değerlendirdi:

  • Bu deprem 7.6’lık Kahramanmaraş depreminin doğu ucunda meydana geldi. Bu bir artçı ve gerilmenin arttığı bir noktada yaşandı. Yani beklenilen bir deprem bu tür artçılar kırıkların uç kesimlerinde olabilir.
  • Bunun gibi depremlerin halen meydana gelme olasılığı var. Bu fay, haritalanmış bir fay değil. Bu deprem Akçadağ’ı etkilemez. Burada olan depremler Malatya fayını etkilemiyor. Çok eski bir fay tetiklenmişe benziyor. Yüzeyde bir iz yok; bilinmeyen bir fay hattıydı.
  • Evlere girilmemesi gerekiyor. Depremler devam edebilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER