A3 Haber

Kılıçdaroğlu: Halkına kastetmenin helalliği olmaz

Kılıçdaroğlu: Halkına kastetmenin helalliği olmaz

Kılıçdaroğlu: Halkına kastetmenin helalliği olmaz
Şubat 28
14:49 2023

CHP lideri Kılıçdaroğlu Kızılay’a tepki göstererek “Bir yardım kuruluşunun ticarethaneye dönüşmesi ne demektir!” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca, “helallik” isteyen Erdoğan’a tepki gösterdi.

Partisinin grup toplantısında açıklamada bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın depremin ilk günlerinde istedikleri çalışmaları yapamadıklarını belirterek “helallik” istemesine tepki gösterdi. CHP lideri, “Helallik istiyor. Halkına kastetmenin helalliği olmaz. Kastettiniz siz, bilerek yaptınız siz. 50 bin yurttaşımızın ölümüne neden oldunuz” dedi.

Kızılay’ın Ahbap’a çadır satmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Kızılay yetkililerine seslenerek “Satılmadık kaç çadır varsa getirin kardeşim. Hepsini alacağız ve deprem bölgesine götüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Belediye başkanlarıne deprem bölgesindeki çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “En büyük teşekkürümüz deprem bölgesine koşan gönüllüler. Acaba bir kişiyi daha kurtarabilir miyiz, bunun mücadelesini verdiler” dedi.

Kızılay yönetimine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Bir yardım kuruluşunun ticarethaneye dönüşmesi ne demektir!” dedi ve Kızılay yönetimine seslendi: “Deponuzda kaç çadır varsa getirin kardeşim, hepsini alacağız ve deprem bölgesine göndereceğiz.”

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Nasıl olur da Cumhuriyetle yaşıt olan kurum Kızılay çadır satar? Kızılay yetkililerine sesleniyorum; deponuzda kaç çadır varsa getirin hepsini alacağız ve deprem bölgesine götüreceğiz.
  • Devlet tüm risklere karşı hazırlık yapmalı. Devleti tanımayan bir iktidarı ilk kez görüyorum. Devlet dediğiniz kurum bütün risklere karşı hazırlığını yapan kurumdur.
  • Her şey söylenmiş, alınması gereken önlemlerin altı çizilmiş. Bilmeyenler kim, devleti yönetenler. Liyakat dediğimiz kavramı yok ederseniz. Bu iktidar devletin kolonlarını kesti.
  • Liyakat dediğimiz kavram önemlidir. Devletin direği adalettir, adaleti çürüttüler. En yetkili insanları kapının önüne koydular. Devlette sadakati esas aldılar.
  • Devleti yönetenler nerede? Onlar için 5 bin, 10 bin kişi ölmüş hiç önemli değil. Para ile insanın iradesi satın alınır mı?
    İnsanlıktan çıkanlar ancak bunu yaparlar. Nasıl bir devlet yönetimi, nasıl bir çürümüşlüktür? Anlamakta zorlanıyorum.
  • Devlet dediğiniz kurum işbirliği yapar, ortak hareket eder. Halkın hayatına kast etmenin helalliği olmaz.
  • Hayata kast ediyorsunuz. TBMM’nin deprem raporları olmasaydı bilmiyordunuz diyecektim. Biliyordunuz, kast ettiniz, 50 bin yurttaşın ölümüne neden oldunuz.
  • Büyük bir kısmı donarak öldü. İki gün geçecek “Ben sizden helallik istiyorum” diyeceksin. Nasıl bir helallik anlayışı? Donarak ölen vatandaştan neyin helalliğini isteyeceksin?
  • Rahmetli Ecevit Marmara Depremi’nden sonra Ulusal Deprem Konseyi’ni kurdu. Başında da TÜBİTAK vardı. 2007’de bu kurulu kapattılar. Şimdi kurul açıyorlar. Devlette devamlılık esastır. Bunlar ‘Devlet benimle başladı’ diyor. Devleti bir felaketle karşı karşıya getirdi.
  • MGK gündeminde de vardı deprem. Sen MGK Başkanısın, Kızılay’ın onursal başkanısın. Cumhuriyetin kurduğu tüm kurumların içini boşalttılar ve çürüttüler. Sen Cumhuriyet’ten intikam mı almak istiyorsun? Ne senin, ne tüm varlıkların buna gücü yetmez.

11 madde açıkladı

  • Ortak Mutabakat Metni’nde de var. Çünkü bir depreme karşı hiçbir hazırlık yapmadıklarını görüyorduk. Orada da kurallar koyduk. Bu konuda nasıl çalışacağımızı da belirledik. Şimdi devletin yeniden inşa edilmesi ve bu konuda sağlıklı bazı kararların alınması gerekiyor, bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. 11 maddede bunları sayacağım:

1. Müteahhitliğin bir kriteri, temel ilkeleri olmalı. Elini, kolunu sallayan ben müteahhitim diye geziyor. Apartman yapıyorsun, bir Allah’ın belli bir eğitim olmalı demiyor.

2. Müteahhitler için mesleki sorumlu sigortası getireceğiz. Hata yaptığın zaman daireyi alan dava açabilmeli. Sigorta o parayı karşılamalı.

3. Yapı denetim elemanları var. Onlar için de mesleki yeterlilik belgesi getireceğiz. Yapı denetim elemanları için de mesleki sorumlu sigortası olması lazım.

5. Yapılacak bütün yapıların bir kimliği olacak. Yapı kimlik belgesi olacak. Tapuya kağıdı olacak. Bina yapıyorsunuz izleyen yok. Deprem oluyor yıkılıyor, kimse önlem alalım diye düşünmüyor.

6. Okullar, hastaneler, AVM’ler, konser salonları içinde deprem güvenliği sertifikası olacak.

7. Kızılay, AFAD, DASK gibi kurumlar yeniden yapılandıracak. Eski ruhlarına kavuşacak.

8. Merkezi ve yerel yönetimlerle işbirliği objektif kurallara bağlanacak. Bu depremde bir acıyı daha gördük. ‘CHP’li belediye aman orada olmasın, engel çıkaralım’ Belediye, deprem için senin yapamadığını yapıyor. Bu depremde hepimiz oturup kalkalım, CHP’li belediyelere teşekkür edelim. Ulaşılamayan her yere ulaşıldı. İnsanda biraz vicdan olur ya. Enkaz altında vatandaş bekliyor, ‘Ben gideceğim, sen gidemezsin’ diyor. Niçin? CHP’li belediye olduğu için.

9. Deprem dolayısıyla özel ihtisas mahkemeleri açılması lazım. Bir an önce sonuçlanması lazım. Varsa bir haksızlık kurarsanız, vereceksin kararı.

10. TSK, afet sırasında neler yapacak, bu konuda bir protokol hazırlanacak. Dünyanın bütün demokrasilerinde böyle bir olayla karşılaşıldığında ilk hareket eden askerdir. 99 depreminden sonra özel bir tabur kuruldu, nerede bu tabur?

11. Toplanma alanları asla ve asla imara açılmayacak.

  • Bu 11 kural, devlette yeni bir paradigma değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz. Büyük felaketler karşısında bu toplumun nasıl hareket etmesi konusunda bir paradigma değişikliğine gidiyoruz. Devleti yönetemiyorlar, devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini bütün dünyaya anlatmak istiyoruz. Herkesin can ve mal güvenliğinin güvence altında olduğu bir devleti inşa etmek istiyoruz.

Acil yapılacaklar listesi

1- Kentte evi veya işyeri yıkılan ya da yıkılacak olan tüm sahipleri bankalardan veya Esnaf Kefalet Kooperatifleri’nden aldıkları kredilerin ana paralarını ve faizlerini silin. Yeni konut ya da işyeri yapımında depremzedelerden hiçbir bedel alınmasın. Yıkılan konutların veya iş yapım projelerinin onaylayanların yargılanması ve maliyetlerinin onlardan alınması lazım.

2- Kırsalda evi olanların, bankalardan ve Tarım Kooperatiflerinin ana parası ve faizleri silinecek. Üreticiye ivedilikle gübre, tohum, sulama, ilaç ve yem desteği naklen ödensin. Üreticilerin elektrik borçları kamu ödeyecek ya da elektrik şirketleri.

3- Deprem yönetmeliklerine uygun olarak güçlendirilmesi gereken tüm yapılara hak sahiplerine uygun koşullu ve uzun vadeli finansman sağlansın.

4- Oluşturulacak hasar tespit komisyonlarında çalışacak olanlara sorumluluk ve güvence verilsin.

5- Konutları veya işyerleri yıkılan ya da yıkılacak tüm ailelerin yeni yaşam alanlarındaki internet hizmeti en azından 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılansın

6- Depremde kamyon, kamyonet, otobüs, otomobil, motosiklet, traktör gibi ulaşım ve hizmet araçlarını kaybeden depremzedelere yeni araç alımlarında faizsiz, uzun vadeli kredi sağlansın.

7- Deprem bölgesinde işçi olarak çalışanların ücretleri 1 yıl süreyle vergi dışı bırakılsın.

8- Depremzede ailelerin üniversitelerde okuyan, vakıf üniversiteleri dahil çocuklarından öğrenci harcı ve yurt ücretleri alınmasın.

9- Deprem bölgelerindeki yerel yönetimlerin yıkılan veya kullanılmaz haline gelen altyapı inşaatlarını merkezi hükümet yapsın.

10- Özellikle kırsal bölgelerdeki kamu personelinin lojman ihtiyacı var. Bunun da süratle karşılanması lazım.

11- Deprem bölgesinin yeniden yapılanmasında kamudan ihale alan firmalara bölgede üreteceği işlerde kullanacağı personelin en az yüzde 25’ini o bölge halkından alma zorunluluğu getirilsin.”

Bu saydığım 11 madde acil yapılması gereken düzenlemeler. Devleti yönetenler bunların hiç farkında değil. Onlar çadır satmakla meşgul, Kızılay’ın kanını satmakla meşgul. Kızılay’ın içini boşaltmakla meşguller. Devletin kolonlarını kesmekle meşguller.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER