A3 Haber

Depremde kağıt gibi yıkılan Rönesans Rezidans, Financial Times’a konu oldu: Lüks site nasıl ölüm tuzağına dönüştü?

Depremde kağıt gibi yıkılan Rönesans Rezidans, Financial Times’a konu oldu: Lüks site nasıl ölüm tuzağına dönüştü?

Depremde kağıt gibi yıkılan Rönesans Rezidans, Financial Times’a konu oldu: Lüks site nasıl ölüm tuzağına dönüştü?
Mart 02
20:47 2023

Financial Times, çok sayıda insana mezar olan ve “cennetten bir köşe” sloganıyla pazarlanan Rönesans Rezidans hakkında, “Türkiye’de lüks bir site nasıl depremde ölüm tuzağına dönüştü?” analizi yayımladı.

Financial Times tarafından “Cennetten cehenneme” başlığıyla yayımlanan kapsamlı analizde, “2011 yılında dönemin Adalet Bakanı, Hatay Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü projeyi kutlamak için bir aradaydı ancak 12 yıl sonra iPhone şeklindeki 249 daireli ve yüzme havuzlu site enkaza döndü” denildi.

FT, yıkılan yapının, “depremde nelerin yanlış gittiğinin kötü şöhretli bir anıtı” ve “Türkiye’nin inşaat sistemindeki çürümenin bir sembolü haline geldiğini” söyledi.

FT’de yer alan analize göre, Hatayspor’un vefat eden oyuncusu Christian Atsu’nun da yaşadığı Rönesans Rezidans, sakinleri için bir “yaşam tarzı seçimi” olarak satıldı.

2013 başlarında tamamlanan 12 katlı binada 249 konut ve iki dükkan bulunuyordu. Bir hafta sonra çekilen uydu görüntüleri apartmanın alışılmadık bir şekilde çöktüğünü gösteriyor.

Financial Times, “Binada kalan insanların listesini gören bir kişi en az 750 kişinin binanın altında kaldığını tahmin ediyor” ifadesine yer verdi.

FT, depremin etkisini değerlendirmekte kullanılan yapay zeka tabanlı ölçüm programlarının, gökyüzünden alınan verileri işlemekte zorlandığını belirtti.

Yapay zeka tabanlı ölçüm programlarının felaketin boyutunun çok büyük olması sebebiyle depremin etkisini sadece gökyüzünden değerlendirmekte zorlandığını belirten FT, “Ancak yine de, Rönesans Rezidans’a 22 km uzaklıkta bulunan fay hattının yarattığı hasarın, nerede gerçekleştiğine dair bir gösterge sağlıyor” yazdı.

Financial Times’a konuşan Şahin ailesi, rahmetli annelerinden kalan zeytinliğin bir bölümünü imar etmeye karar verdiklerini belirtti. Aile, bu işlem için Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun’u seçti ve arazi karşılığında 249 dairenin 90’ını aldı. Bu dairelerin çoğunun daha sonra aile tarafından satıldığı belirtildi.

Depremde iki kardeşi Şahin Şahin ve yeğeni Uğur Şahin’i kaybeden Ferit Şahin, “Deprem haberiyle uyandığımda Şahin için endişelenmedim. Rönesans’ta güvende olan biri varsa o da odur diye düşündüm” dedi. Ferit’in diğer kardeşi Gökhan “Antakya’nın en prestijli binasıydı. Hiçbirimiz böyle bir şey olacağını tahmin edemezdik” sözlerini ifadesine ekledi.

“Proje için en iyi insanları bulduğumuzu düşünüyorduk. Profesyonelliklerinden çok etkilendim. Onlara güvenmiştim. Gözüm kör olmuştu” diyen Gökhan Şahin, cesedini teşhis etmek için DNA örneği gereken Uğur için “En acı verici şey, nasıl öldüklerini, hemen mi yoksa ilk çöküşten kurtulup o ilk günlerde hâlâ hayatta olup hiç gelmeyen yardımı mı beklediklerini bilmemek” ifadesinde bulundu.

Ferit Şahin ayrıca, ailesinin 2016 yılında Antis Yapı’ya karşı deprem sığınağı ve acil durum araçları için uygun erişim olmaması gibi güvenlik ihlalleri iddiasıyla dava açtığını söyledi.

İnşaat mühendisleri ve deprem uzmanları, Rönesans’ın tam olarak neden devrildiğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söylese de ortak görüş “blokların, ne 7.8 büyüklüğündeki depremde ne de birkaç saat sonra meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ikinci şokta yıkılmamalıydı” yönünde olduğunu vurguladı.

Financial Times’a konuşan uzmanlar bu depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın tasarımı ve inşaat kalitesinin incelenmesi gerektiğini söyledi.

FT’ye konuşan uzman Alessandro Margnelli de binanın zeminine bakılması gerektiğini ve temelin incelenmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan uzmanlar kullanılan materyalin de kritik bir öneme sahip olduğunu aktardı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER