A3 Haber

Yurttaş Açık Mikrofon’a açık açık konuştu: Öğrencisi, genci, çalışanı, yaşlısı hayatından memnun değil… İşte o cevaplar…

Yurttaş Açık Mikrofon’a açık açık konuştu: Öğrencisi, genci, çalışanı, yaşlısı hayatından memnun değil… İşte o cevaplar…

Mart 16
20:12 2023

Vatandaşların “Kırmızı eti en son ne zaman yediniz?” sorusuna verdiği cevap ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin vahametini yansıttı. Açık Mikrofon adlı Youtube kanalının yaptığı sokak röportajında vatandaşların, kırmızı etti kurban bayramında bile yemediklerini otomatikman vejetaryen olduklarını söylemeleri dikkat çekti. Röportajda bir öğrenci “Okula 5 lira harçlık götüremiyoruz” derken, bir genç de “Hayattan bıkmış durumdayız. Kaçmak için yer arıyoruz. O yüzden İngilizce kursuna geliyorum” ifadelerini kullandı. Başka bir genç de masraflardan dolayı evlenemediğini vurgulayarak “Kriz bizi sevdiğimizden ayırdı” dedi.

Sokak röportajları yapan Açık Mikrofon adlı Youtube kanalı, yayınladığı son video da vatandaşa “Kırmızı eti en son ne zaman yediniz”, Seçimde kime oy vereceksiniz”, “Sedat Peker ifşaları hakkında ne düşünüyorsunuz” olmak üzere birçok konuda sorular yöneltti. İstanbul Avcılar’da yapılan sokak röportajı, derinleşen ekonomik krizin geldiği son aşamanın vahametini yansıttı.

“Okula 5 lira harçlık götüremiyoruz”

“Kurban bayramında yedik” diyen bir öğrenci ile başlayan röportajın devamında başka bir genç de, “Okula 5 lira harçlık götüremiyoruz” dedi. Muhabirin, “Kantinden bir şeyler alabiliyor musun?” sorusuna da aynı genç, “Yok abla. Kantinde tost 17 TL olmuş. Nasıl alalım. Evden götürüyoruz. Test kitabı alamıyoruz. Pahalı” cevabını verdi. Başka bir öğrenci de “Kitap alamıyoruz. İki gündür hoca kitap istiyor. En sonda bir sürü eksi yedim. O sözlüme kötü yansıyacak” diyerek durumunu anlattı.

“Otomatikman vejetaryen olduk”

Muhabirin sorusunu, “Kızım kırmızı eti en son ne zaman yedik?” diyerek yanında bulunan kızına yönelten baba ardından “Hatırlamıyoruz. Kurban bayramında da yemedik. Bu kadar. Otomatikman vejetaryen olduk” dedi. Başka bir vatandaşta, “Çoktan yemedik. Pahalı. Kimse alamıyor. Batma noktasına geldik” diye konuştu.

“Kaçmak için yer arıyoruz”

Bir yabancı dil kursunun önünde ders molası veren bir öğrenci ise, “Gençler olarak hayattan bıkmış durumdayız. Her şey çok pahalı. Bir yemek minimum 130 TL. Günlük minimum cebimizden 200 TL gidiyor. Ve para yetiştiremiyoruz. İşe de başladım. Ülkeyi getirdikleri konumdan asla memnun değiliz. Hatta kaçmak için yer arıyoruz. O yüzden ben İngilizce kursuna geliyorum. Seçimde de oyum asla asla şu ankilere olmayacak” diyerek isyan etti.

“Kriz bizi sevdiğimizden ayırdı”

“Kriz yok” diyenlere tepki gösteren bir genç ise “Hayatımız kaydı. Genç insanız evlenmek istiyoruz. Evlenemiyoruz. Bir altın olmuş dünyanın parası. Bir düğün yapmaya kalkıyorsun, düğün salonuna giriyorsun… Evlenmekten soğuyoruz yani öyle diyeyim. Ve sevdiğimizden vazgeçiyoruz. O yoluna biz yolumuza. Ayrılıyoruz” ifadelerini kullandı. Muhabirin, “Kriz sizi sevdiğinizden mi ayırdı” sorusuna, “Aynen öyle bizi sevdiğimizden ayırdı” cevabını verdi. O anlar da oradan geçen arkadaşı için “Bak abim bile sevdiğinden ayrıldı. Ben ayrıldım” yorumunda bulundu. Arkadaşı da, “Kriz a….s…” diye konuştu.

“Silivri’ye gitmek istemiyorum”

“Seçimlerde kime oy verirsiniz?” sorusuna “Özellikle gençleri iyi bir yere getirebilecek bir başkanımız ya da partimiz olursa ona oy veririm. Ama şu anki iktidar asla” cevabını veren vatandaş, “Neden?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Açıklamama gerek yoktur herhalde. Silivri’ye gitmek istemiyorum çünkü.”

Peker için “Öküz öldü ortaklık bitti” dedi

“Ülkeyi b… götürüyor. CHP’ye oy vereceğim” diyen başka bir genç de, “Sedat Peker ifşaları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna da “Öküz öldü ortaklık bitti’ melesine dönmüş durumda onlarınki de. Bugüne kadar herkes de iyi biliyor ki devletimiz ile mafya arasında çıkar ilişkisi her zaman vardı. Bugün de var. Bu hükümet başta kalırsa, böyle giderse eğer hep de devam edecek. Doğru söylüyor. Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar misali” yorumunda bulundu.

“Ülkü ocaklarında başkanlığı yaptım, elimize bir şey geçmedi”

Bir başka vatandaş da, “Ben ülkü ocaklarında teşkilat başkanlığı da yaptım. Orada da gençlere sesleniyordum, ön yargıları, bu mafyavari işeri kırmak için. Onlardan elimize bir şey geçmedi” dedi. Sedat Peker konusunda da, “O da olması gereken şeyleri yapıyor. Bir düzenin yıkılıp bir düzenin başlaması lazım. Bazı insanlar mihenk taşı olacak bunda. Roller oynayacak. O da bu mihenk taşlarından bir tanesi” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER