A3 Haber

Av. Turgut Kazan YSK’ye başvurarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti: İşte o dilekçe…

Av. Turgut Kazan YSK’ye başvurarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti: İşte o dilekçe…

Av. Turgut Kazan YSK’ye başvurarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti: İşte o dilekçe…
Mart 28
12:31 2023

Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığına itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuran Kazan, anayasaya göre Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını belirterek, bu durumun yorum yoluyla da aşılamayacağını vurguladı.

T24’ün haberine göre dilekçede, cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olabilmesinin tek istisnasının TBMM tarafından alınacak seçimlerin yenilenmesi kararı ile mümkün olabileceği vurgulandı.

Kazan, “Anayasada yer alan dönem sınırlaması kuralı, YSK dahil bütün organ, makam, merci ve kişileri bağlar. Türkiye 2017 değişikliği ile sistemi değiştirmiştir, tek adam rejimine geçilmiştir gibi yorumlarla 2018 seçimini yeni sistemin ilk seçimi, 2023 seçimini de ikinci seçimi saymak asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“Anayasadaki sınırlama herkesi bağlar”

Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin bir itiraz da eski İstanbul Barosu Başkanı, Avukat Turgut Kazan’dan geldi. YSK’ye itiraz dilekçesi veren Kazan, anayasadaki dönem sınırlamasının herkesi bağladığını belirterek, 2017 değişikliği sonrasında sistemin değiştiği savıyla, iki kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın üçüncü kez aday gösterilemeyeceğini kaydetti.

Dilekçesinde, 2017’de yeni bir anayasa yapılmadığını ve 82 Anayasası’nın yürürlükte olduğunu belirten Kazan, bu değişiklik sırasında cumhurbaşkanına iki dönem sınırlaması getiren düzenlemenin aynı şekilde korunduğuna dikkati çekti. Anayasa’nın 116. maddesi 3. fıkrasına yer alan istisna dışında, bir kimsenin üçüncü kez aday olmasının mümkün olmadığını belirtti.

“Erdoğan, bir daha aday olamaz”

Kazan, dilekçesinde anayasa değişikliği sırasında da sonrasında da Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını, 2017 değişikliği ile sadece cumhurbaşkanı yetkilerinin artırıldığını vurgulayarak, “Recep Tayyip Erdoğan, bir daha aday olamaz” dedi.

Dilekçesinin devamında, “Anayasada bu kadar açık bir kural varken Erdoğan’ın bir kez daha aday olabileceğinin düşünülmesi 60 yıl boyunca avukatlık yapan bir hukukçu sıfatıyla beni çok şaşırttı” diyen Kazan, daha sonra buna ilişkin araştırmalar yaptığını belirterek, “Anayasacılar, Adalet Bakanlığı, Yargıtay / Danıştay Başkanlığı veya Daire Başkanlığı yapmış, toplumun tanıdığı hukukçular, sorunu hep benim gibi anlayıp açıklıyor” ifadelerini kullandı.

“Yorum yoluyla istisna yaratılamaz”

Kazan dilekçesinde, 2017 değişikliği sonrasında anayasa hukukçuları tarafından yazılan ve Erdoğan’ın üçüncü kez aday gösterilemeyeceğini aktaran bazı makalelere de yer vererek, şu ifadeleri kullandı:

  • Sadece TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Cumhurbaşkanlığı Başhukuk Danışmanı Mehmet Uçum’un inanılmaz ve akıl almaz bir yaklaşımla 2017 değişikliğiyle sistem değişmiştir. Artık birinci seçim 2014 değil 2018 seçimidir. Ve 14 Mayıs 2023 adaylığı üçüncü değil ikinci kez adaylık sayılır diyorlar.
  • Bir kere, Şentop TBMM Başkanı’dır. Tarafsız olmak durumundadır. TBMM Başkanı da Adalet Bakanı da böyle bir değerlendirme yapmamalıdır, yapamaz. Cumhurbaşkanlığı danışmanına gelince, onun görevi kamuoyuna açıklama yapmak değil anayasa hukukçularının konuya ilişkin görüşlerini toparlayıp Cumhurbaşkanı’na sunmaktır. Kaldı ki anayasayla böyle bir istisna konulmadığına göre yorum yoluyla istisna yaratılamaz.

Turgut Kazan kimdir?

1940 Adana doğumlu. 1962’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak avukatlığa 1963’te başladı, halen avukatlık görevini sürdürmekte. 1988-1996 yılları arasında dört dönem İstanbul Barosu başkanlığı görevini yürüttü. Savunmasını üstlendiği eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında yazılan mektuba savcılığın işlem yapmamasını eleştirdiği için hakkında üç yıl hapis ve meslekten men cezası istemiyle dava açıldı ancak görevsizlik kararı verildi. Halen Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi Turgut Kazan, Ekim 2012 itibarıyla İstanbul Barosu’nun Türkiye Barolar Birliği delegeleri arasında yer almakta.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER