A3 Haber

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Patronlara 111 milyarlık ballı kredi!

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Patronlara 111 milyarlık ballı kredi!

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Patronlara 111 milyarlık ballı kredi!
Mart 29
11:30 2023

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırım kararı alan 740 patrona tahsis edilen avans kredisi miktarının 111.47 milyar liraya çıktığını söyledi. Bu krediler iki yılı geri ödemesiz, 10 yıl vadeli ve yüzde 8.5’lik politika faizi düzeyindeki masrafıyla piyasa koşullarına göre çok çok uygun.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünkü Merkez Bankası 91. olağan genel kurulunda konuştu. Kavcıoğlu’nun genel kuruldaki konuşması, kurumun web sitesinde yayımlandı.

Kavcıoğlu konuşmasında, “Hedefli kredi anlayışımızın bir diğer ayağında ise ihracatın ve ithal ikamesi malların üretimine yönelik yatırımların artmasını teşvik etmek amacıyla 2 yılı anapara geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vadeli yatırım taahhütlü avans kredilerini etkin olarak kullandık. Bugüne kadar, toplamda 67 İldeki 740 adet sanayi ve turizm yatırımlarına 111.47 milyar TL tutarında yatırım taahhütlü avans kredisi (YTAK) tahsis edilmiştir” dedi.

İhracata ve ithal ikamesine yönelen bu krediler ilk iki yıl geri ödemesiz, 10 yıllık vade ve yüzde 8.5 faizle veriliyor. Faizlerse sabit

Uzmanlar kredini bu koşullarda verilmesinin 5.8 milyar dolarlık servet transferi anlamına geldiği yorumunu yapıyor.

Bu krediler piyasaya sağlanan kredilerin küçük bir kısmını oluşturuyor. Ama ihracat odağı ve maliyeti nedeniyle kullanımı yılbaşından bu yana hızlanmıştı. Hatta mart başında üst limit 100 milyar liraya ulaşılmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER