A3 Haber

Evlerde kullanılan tuza standart geliyor: TSE’nin hazırladığı taslakta neler var?

Evlerde kullanılan tuza standart geliyor: TSE’nin hazırladığı taslakta neler var?

Evlerde kullanılan tuza standart geliyor: TSE’nin hazırladığı taslakta neler var?
Nisan 01
10:42 2023

Yemeklik tuz için hazırlanan yeni standarda göre tuz ambalajları, ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde olacak. Paketlerde tuzun iyot içeriği ve tavsiye edilen tüketim tarihi zorunlu olacak. Yemeklik tuzda; kilogram başına 0.1 miligrama kadar civa, 2 miligrama kadar kurşun, 0.5 miligrama kadar arsenik bulunabilecek.

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberine göre Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan taslak halindeki standarda göre yemeklik tuz, “ana maddesi sodyum klorür olan, gerektiğinde katkı maddeleri ilavesi ile zenginleştirilebilen ve gıda amaçlı olarak üretilen mamul” olarak tanımlandı. Civa, kurşun, arsenik gibi maddeler belli miktara kadar tuzda bulunabilecek.

İyotlu ve iyotsuz yemeklik tuzda, kilogram başına 0.1 miligrama kadar civa, 0.5 miligrama kadar kadminyum, 2 miligrama kadar kurşun, 2 miligrama kadar bakır, 0.5 miligrama kadar da arsenik bulunabilecek. Bu maddelerin belirlenen limitlerde olup olmadığı analiz edilecek.

Tuzun ambalaj malzemesi insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde olacak. Paketlerde iyot içeriği, tuzun sınıfı ve tipi bilgileri de yer alacak. Genellikle uzun ömürlü ya da bozulmayan niteliğiyle bilinen tuzun paketlerinde, tavsiye edilen tüketim tarihi zorunlu olacak. Tuz ambalajlarında; üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin unvanı, kısa adı veya tescilli markası yer alacak. Tuz paketlerinde sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalaj üzerine, “Türk Malı” ibaresi konulacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER